zorgen maken om je kind
Leven als mama

Zorgen maken over je kind

Mijn moeder zegt regelmatig dat het niet uitmaakt hoe oud je kinderen ook zijn, je houdt nooit op om je zorgen over ze te maken. Voordat ik zelf kids kreeg kon ik me hier eigenlijk niets bij voorstellen. Maar, hoe is dat veranderd zeg. Zorgen maken over je kind is iets wat je automatisch cadeau krijgt na een bevalling. Herkenbaar? Of juist helemaal niet?

Zorgen om je kind full time baan

Wist je dat uit een Amerikaanse studie blijkt zorgen maken over je kind letterlijk een fulltime baan is? De website Scary Mommy deelt de resultaten waaruit blijkt dat ouders elke week een behoorlijke tijd besteden aan het zorgen maken over hun kinderen. Het totaal komt op wel 37 uur per week. Maken we ons echt zoveel zorgen over onze kids? Voor de deelnemende ouders aan het onderzoek geldt dit in ieder geval wel.

Top 3 zorgen maken

Wat zijn nu dingen waar ouders zich over het algemeen zorgen over maken? Gezondheid, geluk en pesten zijn de 3 meest genoemde zaken. Als ik naar mezelf kijk is dit redelijk herkenbaar. Een gewoon griepje kan ik echt wel relativeren. Maar zodra de kinderarts begint over onderzoeken in het ziekenhuis of een operatie ga ik me toch een beetje zorgen te maken.

Ook kan ik me zorgen maken over of de kids happy zijn en vriendjes hebben. Liggen ze goed in de groep en worden ze niet gepest? En ook, worden ze zelf geen pesters? Ik vind het lastig om aan te geven waar de grenzen liggen in terugduwen en slaan. De oudste heeft klasgenootjes die soms kunnen schoppen en slaan. Nu wil ik niet dat mijn kind zomaar iedereen slaat. Maar ik wil ook niet dat hij over zich heen laat lopen. Pfff, een echt zorgenpunt voor mij dus.

zorgen maken om je kind

Waarover maken we ons zorgen

Wat zijn nu nog meer punten waarover we ons zorgen maken als het om onze kinderen gaat? De top 10 volgens het onderzoek waarover ouders zich zorgen maken is:

  • komen de kinderen mee op school
  • halen ze goede cijfers
  • voelen ze zich thuis op school
  • eten ze wel goed
  • genieten de kids van hun kindertijd
  • maken ze makkelijk vriendjes
  • hebben ze geen luizen

Nu moet ik eerlijk zeggen dat dit laatste punt voor mij geen groot zorgpunt is. Maar ik check wel elke avond of er geen luizen in de haren zitten. Toch iets waar ik me een klein beetje zorgen over maak dus?

Volgens mijn moeder gaat het zorgen maken over je kind dus nooit over. Maar het bemoedigende is dat je er niet alleen in bent. Check tijdens een kopje koffie of een etentje met vriendinnen eens of zij zich ook zorgen maken over hun kids. En wie weet kun je elkaar een hart onder de riem steken! En ik ben natuurlijk erg benieuwd hoeveel tijd jij aan het zorgen maken over je kind kwijt bent. Deel het vooral in de reacties.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *