ochtend- en avondroutine
Leven als mama

Mijn ochtend- en avondroutine

Twee kleintjes in huis, een wekker die vroeg gaat (voor Spaanse maatstaven dan) en de druk op om tijd op mijn werk te zijn, zorgen ervoor dat ik een vast ochtendritueel heb. Ook ´s avonds hanteer ik een vrij strak ritme zodat de kleintjes op tijd op bed liggen en papa & mama nog wat tijd samen hebben ;-). Benieuwd hoe voor mij een doordeweekse dag ongeveer verloopt? Lees vooral verder en ik deel graag mijn ochtend- en avondritueel.

Mijn ochtendritueel

07.00 uur
Om een gekkenhuis ´s morgen met de kids te voorkomen, sta ik op voordat zij wakker worden zodat ik even rustig kan douchen. Ik doe expres de deur van de badkamer dicht, mocht er toch iemand beginnen te roepen om mama of papa (nou ja, in ons geval is dit bijna altijd mama), hoor ik ze lekker nog niet.

07.30 uur
De slaapkamer van de kids grenst aan de woonkamer, zodra ik het licht in de keuken aan doe, worden de twee kleintjes eigenlijk gelijk wakker. Het gekkenhuis begint! De kleine meid leg ik meestal nog even bij d´r vader in bed zodat ik mijn handen vrij heb om de oudste aan te kleden. Daarna is de jongste aan de beurt voor een schone luier en het wisselen van de pyjama.

07.45 uur
Terwijl de kids wat spelen, maak ik het ontbijt voor ze. We hebben een open keuken, dus ik kan ze goed in te gaten houden terwijl ik bezig ben. Dochterlief krijgt daarna de fles van haar vader en ik zet de oudste aan de tafel om zijn broodje te smeren en melk te drinken. Ik blijf vervolgens in de keuken om het fruit van zoonlief klaar te maken dat hij mee neemt naar de opvang. En ook mijn eigen broodjes en lunch voor mijn werk maak ik gelijk klaar voordat ik zelf ga ontbijten.

08.25 uur
Nog even snel tandenpoetsen en dan gaan we ons klaarmaken om naar school en werk te gaan. Schoenen en jassen aan, de oudste krijgt zijn rugzak om en ik pak mijn tassen, we geven allebei een kus aan papa en zuslief en we gaan op pad. Lopend, ik heb namelijk het geluk relatief dicht bij mijn werk te wonen. En de opvang is op weg naar mijn werk.

08.50 uur
Na een loopje waarbij we onderweg auto´s en motors tellen en liedjes zingen, geef ik zoonlief af bij de opvang en ga ik door naar mijn werk waar ik rond 09.00 uur moet beginnen.

Mijn doordeweekse avondritueel

18.00 uur
Mijn werkdag zit erop. Als je benieuwd bent waar mijn werkzaamheden uit bestaan, moet je vooral mijn post hierover lezen. Na een dag op kantoor zitten, ga ik ook weer lopend naar huis. Vaak moet ik nog even langs de supermarkt om wat kleine dingetjes te halen en rond 18.30 uur steek ik de sleutel in onze voordeur. De kids zijn dan al thuis. De kleinste is overdag thuis met oma, tante of papa en zij halen de oudste rond 16.45 uur ook op bij de opvang.

18.30 uur
Voor mij begint het avondritueel. Vriendlief werkt een aantal avonden per week, waardoor ik alleen thuis ben met de kleintjes. Zodra ik thuiskom, nadat ik natuurlijk iedereen een dikke knuffel heb gegeven, begin ik gelijk met koken.

19.10 uur
Aan tafel! Nu dochterlief 1 jaar is en ook alles mag eten, gaat ze mee in ons ritme. In de kinderstoel zit ze aan tafel en geef ik haar te eten voordat ik zelf eet. De oudste kan gelukkig zelfstandig eten, al is hij soms wat jaloers op zijn zusje en wil dat ik hem dus ook help.

19.45 uur
Terwijl de oudste tekenfilms mag kijken, doe ik de jongste in bad, geef haar daarna een massage en trek de pyjama aan. Ik leg haar wakker in haar bedje en ga door om met zoonlief tanden te poetsen en hem onder de douche te doen. In zijn pyjama lezen we nog een boekje voor het slapen gaan en daarna gaat ook hij zijn bed in. Als vriend S thuis is, doet hij de oudste trouwens onder de douche en begin ik vast met opruimen.

20.30 uur
Als alles op schema loopt, liggen beide kids in bed en vallen ze zelf in slaap. Ik kan nu dus de keuken opruimen, de vaatwasser inruimen en indien nodig de was ophangen of juist opvouwen. Rond negen uur is het rustig in huis en kan ik op de bank ploffen om mijn favoriete Netflix series te kijken. Voor Spaanse maatstaven gaan onze kids vroeg naar bed. Het is heel gebruikelijk om na negen uur nog kleintjes op straat te zien, maar die van ons niet. Als ze namelijk te laat naar bed gaan, moet ik ze ´s morgens wakker maken om op tijd van huis weg te gaan en zijn ze niet te genieten……

Strikt ochtend- en avondschema?

Mensen zijn natuurlijk geen machines en echt niet elke ochtend en avond verlopen dus volgens mijn mooi bedachte schema. Zoonlief heeft ´s morgens bijvoorbeeld geen zin om te ontbijten of om zijn schoenen aan te doen en moet dus de hele tijd achter zijn broek aan gezeten worden om op tijd van huis weg te gaan. Dochterlief heeft ´s avonds wel eens geen zin om alleen te gaan slapen en ligt huilend in d´r bed terwijl ik haar broer aan het douchen ben en wil daarna alleen maar in de armen van haar moeder in slaap vallen. Ach, gelukkig vallen deze problemen wel mee, slapen beide kids de hele nacht in hun eigen bed en hebben vriendlief en ik elke avond ook tijd voor onszelf.

En hoe ziet voor jou een doordeweekse dag eruit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *