educatief speelgoed
Lifestyle tips

Ontdekken, leren en plezier: tips voor educatief speelgoed!

Hoe fijn is het om als kind lekker te spelen zonder je ergens zorgen om te hoeven maken? Wat het spelen nog leuker kan maken is om tijdens het plezier maken ook op een stimulerende manier iets te leren. Daar helpt educatief speelgoed bij. Het is een slimme keuze voor de ontwikkeling van je kind. Je kleintje kan namelijk met speelgoed met een educatieve insteek zijn cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden verder ontwikkelen. Klinkt saai? Dat hoeft het helemaal niet te zijn.

Graag deel ik in dit artikel tips voor educatief speelgoed waarmee je kindje zichzelf kan ontdekken terwijl hij zich ook vermaakt. Educatief speelgoed is namelijk ontworpen om kinderen op een actieve en betrokken manier tijdens het spelen te laten leren.

Top 10 educatief speelgoed

Er is allerlei educatief speelgoed verkrijgbaar. Graag deel ik in dit artikel een top 10 met aanraders. Deze tips zorgen voor plezier en bieden een breed scala aan leerervaringen. Natuurlijk ondersteunen ze je kindje bij verschillende aspecten van zijn ontwikkeling. 

 1. Lego
  Lego en andere bouwsets stimuleren creativiteit en bevorderen ruimtelijk inzicht en motorische vaardigheden. Ook zijn ze goed voor de fijne motoriek en het probleemoplossend vermogen.
 2. Stapelblokken
  Houten blokken die je op elkaar kunt stapelen helpen bij de motoriek van je kleintje. Je kunt ze ook gebruiken om de creativiteit van kinderen te stimuleren door de blokken in verschillende vormen te stapelen.
 3. Elektronica sets
  Je kunt verschillende elektronicasets vinden. Hiermee kan je kleintje schakelingen bouwen en begrijpen.
 4. Microscoop
  Een microscoop helpt om de nieuwsgierigheid van je kindje te stimuleren en te laten zien wat wetenschap en exploratie inhoudt.
 5. Puzzels
  Puzzelen is leuk voor alle leeftijden. Het helpt bij het ontwikkelen van patroonherkenning en het leert je kleintje geduld hebben. Puzzels kun je in verschillende moeilijkheidsgraden vinden, zodat je de moeilijkheid op je kleintje kunt afstemmen.
 6. Fietsen en steppen
  Het ligt misschien niet zo voor de hand om fietsen, steppen en driewielers tot educatief speelgoed te benoemen. Maar, wist je dat het rijden op deze voertuigen helpt bij de motorische ontwikkeling, evenals bij balans & coördinatie. Een driewieler peuter biedt ook fysieke beweging.
 7. Creatief speelgoed
  Onder educatief speelgoed valt natuurlijk ook creatief speelgoed zoals knutselsets, klei en kleurboeken. Dit type speelgoed bevordert creativiteit en hand-oogcoördinatie.
 8. Bordspellen
  Hoe leuk is het om samen een bordspel te spelen? Naast een gezellig familiemoment helpt het ook bij kritisch denken en strategisch inzicht. Ook kunnen bordspellen helpen bij het verbeteren van sociale vaardigheden als je onderling zaken moet bespreken.
 9. Boeken
  Voor het ontwikkelen van leesvaardigheden en begrijpend lezen, kun je kiezen voor gewone (voorlees)boeken of een boeksysteem dat kinderen via interactieve activiteiten helpt bij begrip van woorden.
 10. Robot
  Wat dacht je van een programmeerbare robot als educatief speelgoed? Een robot moedigt nieuwsgierigheid aan, laat je kind kennis maken met programmering en technologie.

Tips voor educatief speelgoed voor buiten

De meeste tips voor educatief speelgoed zijn voor binnengebruik. Echter, er zijn natuurlijk ook allerlei opties voor buiten. Graag deel ik ook een aantal leuke opties die het buitenspelen leuk en leerzaam maken.

 1. Natuurverkenningssets

Stimuleer de nieuwsgierigheid van je kleintje voor de natuur met een natuurverkenningsset. Verrekijkers, loepen en bijvoorbeeld glaasjes die je vervolgens onder de microscoop kunt leggen, laten kinderen de natuur verkennen en alles leren over planten, insecten en de omgeving.

 1. Balans speelgoed

Voor het bevorderen van de balans en ondertussen lekker te bewegen, kun je kiezen voor balans speelgoed zoals wiebeltonnen en stapstenen. Balans speelgoed is voor allerlei leeftijden verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan buitenspeelgoed 3 jaar

 1. Buitenspelen met cijfers

Stoepkrijt is een perfecte manier om je kindje kennis te laten maken met cijfers. Krijt bijvoorbeeld een parcours met allerlei cijfers om je kindje te helpen bij het leren van tellen en rekenen. 

Educatief speelgoed voor thuis en als cadeau

Met het juiste educatieve speelgoed kun je op een toegankelijke manier een stimulerende omgeving bieden aan je kleintje waarin hij zich kan ontwikkelen. Je hoeft het echt niet allemaal nieuw te kopen, waarschijnlijk heb je al meer in huis dan je denkt. Leer je kindje out-of-the-box denken, daar zal hij later ook profijt van hebben. Educatief speelgoed is ook heel leuk om cadeau te geven. Dat is weer eens wat anders dan een autootje of een knuffel! 

Wat vind jij van educatief speelgoed? Is het een mooie manier om plezier met leren te combineren? Deel vooral jouw tips voor educatief speelgoed!

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *