beste wasbare luiers
Babyuitzet

Beste wasbare luiers

Toen mijn kids klein waren, was het begrip wasbare luiers in Barcelona nog niet heel erg bekend. En ook van vriendinnen in Nederland hoorde ik er weinig over. De afgelopen jaren is dit echter steeds bekender geworden. En hoor ik steeds meer mensen die van wegwerpluiers overstappen op wasbare luiers. Alleen, waar moet je opletten als je kiest voor wasbare luiers? En wat zijn de beste wasbare luiers? Ik ging op onderzoek uit.

Waarom kiezen voor wasbare luiers?

Wasbare luiers hebben misschien soms toch nog een wat oubollig imago. Dat is toch iets wat onze mama’s gebruikten toen wij klein waren? Ook vinden sommigen het veel gedoe. Je moet tenslotte elke keer de luier eerst uitwassen voordat je deze in de wasmachine stopt. Krijg je ze wel goed schoon en is dat wel hygiënisch? Tegenwoordig hoef je bij wasbare luiers helemaal niet meer te denken aan grote wikkeldoeken die je met een veiligheidsspeld vastzet. Er zijn modellen in allerlei leuke prints en kleuren verkrijgbaar. En afhankelijk van het model dat je kiest, gebruik je een inlegvel dat je weg kunt gooien. Wist je daarnaast dat volgens Milieucentraal wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers?

Wat moet je zeker weten als je op zoek gaat naar de beste wasbare luiers als onderdeel van de babyuitzet checklist?

Soorten wasbare luiers

Er zijn verschillende soorten luiers als je kiest voor een wasbare variant. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen een alles-in-één luier, een pocketluier en een tweedelig systeem. Bij de alles-in-één luier heb je geen aparte inlegger, maar was je deze met de luier mee. Je vervangt dus de gehele luier. Een pocketluier heeft een ´pocket´ in het broekje waarin je de inlegger stopt. Bij een tweedelig systeem gebruik je een overbroekje met daarin een basisluier (een inlegger). Bij het verschonen van je kleintje vervang je de inlegger en alleen wanneer nodig ook het overbroekje.

Wat heb je allemaal nodig?

Het is natuurlijk afhankelijk van het type wasbare luier dat je kiest wat je allemaal nodig hebt. Maar over het algemeen heb je dus de luier (met overbroekje) nodig, een inlegger en eventueel een inlegvel. Je plaatst de inlegger in de luier, deze vangt de ontlasting op. Vervolgens gebruik je een overbroekje om het geheel op zijn plaats te houden. Eventueel kun je nog een extra inlegvel gebruiken voor het opvangen van de ontlasting. Deze is niet wasbaar, maar die gooi je in één keer samen met de ontlasting weg.

wasbare luiers

Waarop letten bij het aankopen van de beste wasbare luiers?

  • Verschillende maten of een meegroeiluier – Let erop in welke maat je de wasbare luier aankoopt. Kies je een model dat meegroeit of ga je juist voor een systeem met verschillende maten die je wisselt afhankelijk van het gewicht van je kleintje?
  • Materiaal – Je komt wasbare luiers van verschillende materialen tegen. Het is eigenlijk een persoonlijke voorkeur wat je het prettigst vindt. Of nog beter gezegd: wat jouw kleintje het prettigst vindt. Zo kun je bijvoorbeeld katoenen, bamboe of microvezel wasbare luiers op de markt vinden.
  • Met of zonder inlegvellen – een inlegvel in een luier is niet hetzelfde als de inlegger. De inlegger gebruik je in de luier voor een goede absorptie. Een inlegvel vangt de ontlasting op en maak het makkelijk om deze weg te gooien. Een inlegvel is optioneel, afhankelijk van het type luier heb je altijd een inlegger nodig.
  • Soort sluiting – je komt verschillende soorten sluitingen tegen bij het uitzoeken van de beste wasbare luiers. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld drukknopen of klitteband. Het is eigenlijk echt een persoonlijke keuze wat je het handigst vindt.

Wat zijn de beste wasbare luiers?

In mijn zoektocht naar informatie over wasbare luiers, kwam ik er al snel achter dat de beste wasbare luiers eigenlijk niet bestaan. Het is namelijk afhankelijk van je baby wat voor hem of haar het beste werkt en het comfortabelst zit voor jouw baby. Geen een wasbare luier zal namelijk bij iedere baby perfect aansluiten. Ditzelfde geldt natuurlijk voor wegwerpluiers – ook daar hebben verschillende gezinnen de voorkeur voor wisselende merken. Afhankelijk van wat je zoekt, bijvoorbeeld het soort wasbare luier, zul je verschillende merken tegenkomen om te proberen. Zo ontdek je vanzelf jouw favoriet!

Vind je het lastig om direct voor één merk te gaan? Of wil je wasbare luiers eerst eens proberen om te zien of zowel jij als je kleintje het prettig vinden? Dan kun je altijd een wasbare luiers proefpakket bestellen. Zo kun je zelf ervaren of wasbare luiers iets voor jullie is!

logodisclaimer

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *