spaanse eigenaardigheden
Barcelona life

Spaanse eigenaardigheden

Baan opgezegd, huur stopgezet, spullen verkocht of in de opslag gedaan, familie en vrienden gedag gezegd en op het vliegtuig gestapt. Voor een sprong in het diepe onbekende. In februari 2011 ben ik naar Barcelona verhuisd en in die periode heb ik een blog bijgehouden met mijn ervaringen. Op mijn website deel ik een selectie van artikelen die laten zien hoe ik van Barcelona mijn thuis heb gemaakt. Toen ik hier kwam wonen vielen mij een aantal Spaanse eigenaardigheden op waar je hier alles over kunt lezen.

Nu ik een aantal maanden in Barcelona ben, leer ik steeds meer eigenaardigheden van de Spanjaarden kennen. Of misschien geldt het onderstaande alleen voor de Catalanen, zonder te willen generaliseren. Natuurlijk wil ik deze Spaanse eigenaardigheden niet voor mezelf houden, maar graag met jullie delen.

Spaanse eigenaardigheden: voetbal

Het voelt soms of de mensen hier voor voetbal leven. Zodra Barça speelt hoor je uit alle huizen, kroegen en bars een hoop geschreeuw en gescheld. Zelfs in de meest chique restaurants wordt over het algemeen op een scherm de wedstrijd uitgezonden. Het straatbeeld is op wedstrijddagen overheersend blauw en rood; het overgrote gedeelte loopt in voetbal t-shirts en draagt sjaals. Jongens en meiden trouwens. Nu komt het op deze nuchtere Hollandse meid soms wat overdreven over, maar ja, de gepassioneerde cultuur komt ook tot uiting in voetbal. Eén voordeel: als ik tijdens een wedstrijd ergens heen moet, kan ik rustig over straat lopen. Al vind ik het steeds gezelliger worden om samen met een vriendengroep te kijken. En ondertussen natuurlijk een biertje te drinken.

drop

Spanjaarden en drop

In het boek ´The Dutch I presume´ waarin allerlei eigenaardigheden van de Nederlandse cultuur worden beschreven, staat dat (bijna) niemand buiten Nederland drop lust. Ik heb dit natuurlijk getest en kan je vertellen dat het hier niet voor iedereen opgaat. De zakken drop die ik uit Nederland krijg, worden door mijn Spaanse vrienden vol genot opgegeten. Zelfs mijn Spaanse lerares kan er geen genoeg van krijgen.

Spanjaarden en de lotto

Overal waar je op straat loopt, zie je in Barcelona kleine standjes waar je loten voor de lotto kunt kopen. Elke dag zijn er flinke geldprijzen te winnen. En elke avond worden tv-programma´s onderbroken voor de trekkingsuitslagen. Ik snap er niet veel van, want er worden soms wel 20 nummers getrokken. En die moet je dan allemaal goed hebben om een prijs te kunnen winnen?! Je winkans is dan nog kleiner dan bij de Staatsloterij. Maar blijkbaar zijn er mensen die in de prijzen vallen. Zal ik het ook een keer proberen en mee doen met deze Spaanse eigenaardigheden?

Wat zijn de Spaanse eigenaardigheden die jou tijdens een bezoek aan Barcelona of Spanje zijn opgevallen?

-Oorspronkelijk gepubliceerd op 25 april 2011 –

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *