veilig internet op vakantie
Lifestyle tips

Veilig internet op vakantie!

Mijn laptop en ik bevinden ons op dit moment heerlijk op de camping. We zijn er namelijk even tussenuit. Op vakantie! Gelukkig kan ik ook op de camping nieuwe posts schrijven, mijn mail beantwoorden en af en toe op Facebook kijken. Het is fijn dat in deze digitale tijd het mogelijk is gewoon over internet te beschikken als je niet thuis bent. Ik let alleen wel op dat ik nooit de openbare wifi die bijvoorbeeld op de camping aanwezig is gebruik. Ik deel het internet van mijn telefoon met mijn laptop. Dit om te voorkomen dat hackers via gratis wifi makkelijk toegang kunnen krijgen tot de bestanden op mijn laptop of mobiel. Denk jij hier wel eens aan als je een openbare wifi gebruikt? Niet alleen op vakantie, ook als ik bijvoorbeeld in een koffietentje aan het werk ben, gebruik ik mijn eigen gedeelde internet en niet de gratis wifi die wordt aangeboden. Benieuwd hoe je ook veilig internet ook als je niet thuis bent? Lees vooral verder want ik deel graag, in samenwerking met F-Secure, een aantal tips.

Beveiligingssoftware op alle mobiele apparaten

Zorg ervoor dat de beveiligingssoftware op je smartphone is geïnstalleerd en natuurlijk is bijgewerkt. Wist je trouwens dat veel providers je een gratis abonnement op beveiligingssoftware aanbieden? Check dus vooral je provider wat er bij jouw abonnement ingesloten zit. Als je smartphone beschermd is, kun je vervolgens vanaf je mobiel internet delen met je laptop. Dit is hoe ik over internet beschik als ik buiten de deur iets op mijn laptop wil doen.

Gebruik een VPN in plaats van openbare WIFI

Mocht je niet voldoende data hebben op je mobiel om internet te delen en wil je toch gebruik maken van een openbare wifi? Gebruik dan een VPN. Wat is een VPN denk je waarschijnlijk net als ik toen ik het voor het eerst hoorde? VPN staat voor Virtueel Particulier Netwerk en is een handige manier om vertrouwd te internetten. Door via een VPN server op internet te gaan, kan je online identiteit niet achterhaald worden. Het klinkt misschien heel heftig, maar gratis wifipunten vormen een bedreiging voor jouw online veiligheid. Deze openbare wifi´s zijn namelijk makkelijk na te doen door hackers, waardoor zij zichzelf toegang kunnen geven tot bijvoorbeeld jouw laptop. Diezelfde laptop waarop je ook inlogt bij jouw bank. Om te vermijden dat hackers over deze data kunnen beschikken, kun je dus gebruik maken van een VPN. F-Secure biedt bijvoorbeeld een TOTAL pack met een antivirusprogramma en een VPN-programma waarmee je beschermt bent.

veilig internetten

Veilig internet betekent ook verschillende wachtwoorden

Het is heel verleidelijk om voor verschillende accounts, of het nu de inlog voor je mail, je internetbankieren of je social media account is, hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Op die manier hoef je maar één wachtwoord te gebruiken. Wel zo makkelijk, toch? Makkelijk misschien wel, maar niet veilig. Als iemand eenmaal achter dit ene wachtwoord is gekomen, kan deze persoon zich toegang verschaffen tot al jouw accounts. Zorg dus voor veilige, niet voor de hand liggende wachtwoorden. En natuurlijk verschillende wachtwoorden voor de diverse accounts. Als je moeite hebt om deze te onthouden, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een password manager, waar je al je wachtwoorden opslaat.

Backup, backup, backup

Om niets kwijt te raken, is het belangrijk om regelmatig backups te maken van alle informatie die je op je mobiele apparaat bewaart. Of dit nu op een externe harde schijf is of in de cloud, zorg ervoor dat je geen foto´s en documenten verliest. Je moet er toch niet aan denken dat je laptop bijvoorbeeld gestolen wordt, waar net al je vakantiefoto´s op staan. Ik in ieder geval niet. Op je mobiel kun je ook instellen dat er regelmatig automatisch backups gemaakt worden.

Gebruik jij internet als je op vakantie bent? En kies je dan voor de gratis wifi of voor een andere, veilige oplossing?

disclaimer

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *