fietsen in barcelona
Barcelona life

Fietsen in Barcelona

Dat Nederland een fietsland is, is algemeen bekend. Maar hoe zit dat eigenlijk in Barcelona? Kun je hier ook lekker op de fiets stappen om van A naar B te gaan? Of om de stad te ontdekken? Dit keer kom je alles te weten over fietsen in Barcelona. Let wel, deze post is oorspronkelijk in 2011 gepubliceerd. Natuurlijk kun je onderaan ook een paragraaf lezen van de laatste stand van zaken!

Fietsen op de stoep versus een fietspad

Er wordt in Barcelona redelijk veel gefietst. Op de stoep. Fietspaden is iets wat eigenlijk pas de laatste jaren hier in opkomst is. Dit zijn voornamelijk banen die langs de autoweg gemarkeerd zijn om op te fietsen. Aparte fietspaden die je overal brengen waar je wilt zoals in Nederland, bestaan hier (nog) niet. En waarom heb je ook fietspaden nodig, wordt vaak gedacht, als je ook op de stoep kunt fietsen? De wandelaars gaan wel voor je aan de kant. Toch?! Voor deze Hollandse fietsende meid is het allemaal wel even wennen.

Fietsen in Barcelona tussen de toeristen

Na alle goed geasfalteerde fietspaden in Nederland, is het tussen de voetgangers door fietsen in Barcelona een kunst die ik nog onder de knie moet krijgen. Maar gelukkig heb ik daar alle tijd voor, want ik heb een fiets om mee te oefenen. Geen eigen fiets. Nee, ik maak net als vele andere inwoners van Barcelona gebruik van een soort fietsplan. Je vraagt een pasje aan en kunt de fietspunten van ´Bicing´ gebruiken. Dit fietsplan is trouwens alleen voor mensen die in Barcelona wonen. In sommige andere steden in Spanje kunnen toeristen ook gebruik maken van deze fietspunten, maar in Barcelona dus niet.

Fiets delen

Ik heb ondertussen mijn pasje thuis gestuurd gekregen en kan dus gaan fietsen! Er zijn heel veel fietspunten in de stad waar je een fiets kunt pakken. Je fietst ergens heen, parkeert daar jouw fiets en als je weer terug wilt, pak je gewoon een nieuwe fiets. Het klinkt allemaal heel ideaal en dat is het ook. Meestal dan. Klein probleempje is namelijk als je ergens heen bent gefietst en het fietsenrek zit vol. Dan moet je op zoek naar een ander fietsenrek waar nog wel een plekje is. Dat kan ertoe leiden dat je zover van waar je moet zijn de fiets stalt, dat je net zo goed had kunnen gaan lopen. Of dat je veel tijd kwijt bent om een stalling te vinden, dat je te laat op je afspraak komt.

fietsen barcelona

De weg vinden op de fiets

Nu ken ik de weg op de fiets nog niet zo goed in Barcelona, dus heb ik wel een ´gids´ nodig om me rond te leiden. Gelukkig heb ik al vrienden gemaakt die graag met mij op de fiets door de stad willen rijden. Totaal gedesoriënteerd volg ik hen gewoon. Want na drie keer rechts, rechtdoor en nog een keer ergens dwars door een park fietsen, weet ik niet meer precies waar ik me bevind. En dat de beperkte fietspaden vaak aan de andere kant van de weg zitten, waardoor je tegen het verkeer in fietst, helpt ook niet echt. Met auto´s die rechts van je rijden op dezelfde weg is het belangrijker om te zorgen dat je niet wordt aangereden, dan om te kijken waar in de stad ik ben.

Gelukkig heb ik de komende weken alle tijd om op de fiets Barcelona te gaan verkennen. Ik verwacht over een tijdje zonder gids en tussen de voetgangers en toeristen door perfect door de stad te kunnen fietsen.

-Oorspronkelijk gepubliceerd op 21 maart 2011-

En hoe zit het nu, ruim 7 jaar later (het moment van schrijven is 2018)? Ondertussen fiets ik eigenlijk helemaal niet meer in de stad. En heb ik mijn abonnement bij het fietsplan opgezegd. Het vaak ontbreken van fietspaden en het gestress van tussen de vele voetgangers door fietsen maken dat ik liever gewoon lekker van A naar B wandel. De weg kan ik ondertussen wel goed vinden 😉

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *