scholen starten
Barcelona life

Scholen starten weer in Barcelona

Maandag 14 september 2020 is een heugelijke dag. De scholen starten namelijk weer in Barcelona. Nadat de kinderen half maart thuis kwamen te zitten, zijn hun scholen gesloten gebleven. En nu, na de vakantie, is het moment eindelijk daar. Ze kunnen weer les in de klas krijgen. Hoe vinden ze het? En hoe vinden wij als ouders dat? Lees snel verder.

Scholen starten voor zoon en dochter

Zoon- en dochterlief keken erg uit naar het moment dat ze weer naar school konden. Al dagen vooraf vroegen ze of dit de dag was. En tijdens de voorbereidende online gesprekken met de juffen waren ze door het dolle heen. Toen was het moment eindelijk daar. Alleen was het toch wel een beetje spannend. Beide waren erg zenuwachtig, maar gingen vol goede moed met papa mee. Hun nieuw gekochte rugzak om en mondkapje op. Op naar school!

Tijdvakken en gedag zeggen

Gezien de huidige situatie gaat het naar school gaan anders dan normaal. Alle klassen zijn in tijdvakken verdeeld voor het wegbrengen en ophalen. En er zijn verschillende ingangen gemaakt. Zoonlief moeten wij bij de deur afgeven. En hij gaat daar met de juf en de rest van zijn klasgenootjes mee naar zijn klas. Hij start gewoon direct hele dagen op school. Dochterlief, dat is een iets ander verhaal. Die begint namelijk dit jaar voor het eerst op de ´grote´ school. Zij heeft eerst een wenweek waarbij ze `s ochtends een paar uurtjes gaat. Dit breidt zich steeds verder uit. Tot ze na een week ook hele dagen naar school gaat. Wij mogen haar nog wel binnen in de school brengen, binnen het tijdvak dat voor haar vastgesteld is.

In een bubbel

Op school is het voor de kids ook anders dan andere jaren. Zo moeten ze in ´bubbels´ blijven. Waar ze voorheen veel samen deden met verschillende klassen en verschillende leerjaren, gebeurt dat dit jaar (voorlopig) niet. De kinderen doen alles met hun eigen klas. En hebben op school alleen contact met hun juf en directe klasgenootjes. Elke klas heeft bijvoorbeeld ook zijn eigen tas met speelgoed voor het buitenspeeluurtje. Ze worden dus in een zogenoemde bubbel geplaatst. Zo hopen ze op school verspreiding en besmetting te voorkomen. Waar dit op school misschien werkt, is het in het park ´s middags natuurlijk een ander verhaal. Daar zie je kinderen uit verschillende klassen gewoon samen spelen. Dat is iets wat je toch niet kunt voorkomen.

Rust thuis

Ook wij als ouders keken er erg naar uit dat de scholen weer gingen starten. Ondanks dat het fijn is om de ontwikkeling van je kind van dichtbij mee te maken, is het ook best een lange tijd om ze thuis te hebben. Er is weer even een moment rust in huis. En de mogelijkheid om te werken zonder kids die moeten plassen of iets willen eten of drinken. Wij kijken alleen wat benauwd toe hoe lang de scholen open blijven. Als kindjes namelijk koorts hebben, mogen ze niet naar school. En moet je de test voor het virus laten doen. Als een kindje positief is, moet de hele klas in quarantaine. En de gezinnen van al die kids. Dat betekent dus ook wij als gezin met beide kids. Laten we hopen dat het niet zover komt. Voor nu zijn zowel manlief en ik als de kids erg blij dat de scholen starten!

Hoe was het voor jouw kid(s) bij het begin van het schooljaar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *