spaanse schoolsysteem
Barcelona life

Op jacht naar een school

Voor alle ouders met een (bijna) driejarig kind in Spanje is dit voorjaar het jachtseizoen aangebroken. De jacht voor een school. Aangezien de oudste in augustus 3 wordt, zijn ook vriendlief S. en ik de afgelopen weken druk bezig geweest met het bezoeken van de open dagen van scholen. En keuzes maken over wat we wel en niet willen als het gaat om een school in Barcelona en het Spaanse schoolsysteem.

3 jaar en dan al naar school hoor ik je denken? Laat ik bij het begin beginnen. Het schoolsysteem in Spanje anders werkt dan in Nederland. Hier start je namelijk op school in het jaar dat je 3 wordt. Het kan dus zijn dat een kindje dat in december 3 wordt, in september als het nog 2 jaar is al naar school gaat. En omgekeerd; als je in januari 3 wordt, moet je wachten tot september van dat jaar voor je met school start. Vanaf 6 jaar geldt er pas echt leerplicht, maar alle driejarige starten eigenlijk wel met school. Dat komt ook omdat het aantal plaatsen per school beperkt is. Als je niet gelijk als 3-jarige een plek hebt, wordt het erg lastig om als 6-jarige er tussen te komen.

Schooltijden bij Spaanse schoolsysteem

Wat daarnaast anders is in vergelijking met Nederland is dat je niet van school wisselt als je van de basisschool naar het voortgezet onderwijs overstapt. Je zit op dezelfde school van 3 tot 18 jaar. Natuurlijk kun je tussentijds van school wisselen, alleen moet er dan wel plaats zijn op de nieuwe school. De keuze die wij als ouders nu maken, heeft effect op de gehele schoolperiode tot aan de universiteit van zoonlief V. Nog een verschil: de schooldagen zijn hier langer dan in Nederland, van 9.00 uur tot 16.30/17.00 uur. Tussen de middag lunchen de kids warm eten op school en de allerkleinsten van 3 jaar houden nog een siësta in de klas op matrasjes. Na schooltijd gaat eigenlijk iedereen minstens één middag nog naar een activiteit die georganiseerd wordt door de oudervereniging, zoals zwemmen, dansen, sporten of theater.

Punten- en lotingssyteem bij Spaanse schoolsysteem

Het klinkt makkelijk toch: een school uitzoeken. Je bezoekt wat open dagen, schrijft je in bij de school van je voorkeur en je kind heeft daar gegarandeerd een plek. Helaas werkt het Spaanse schoolsysteem niet zo. Niet alleen in een drukke stad, maar ook in kleinere dorpjes, werkt de inschrijving met een puntensysteem en een loting daarna. Je moet een voorkeurslijst met diverse scholen opgeven en het is dus niet zo dat je automatisch wordt toegelaten tot je eerste keuze. De meeste punten krijg je als er al broertjes of zusjes op de school zitten. De school waar V. straks start, heeft dus ook een gegarandeerde plaats voor zusje A. wanneer zij moet beginnen. Maar goed, nu dus eerst een plek voor V. vinden. Waar je ook hoge punten voor ontvangst is als je in dezelfde wijk woont als de school. Wij hebben ons logischerwijs beperkt tot scholen in de buurt.

Prive of publiek? Wel Spaanse schoolsysteem kies je?

Daarnaast zijn er nog twee zaken om rekening mee te houden: of de school publiek of privé is en welke vorm van onderwijs er wordt aangeboden. Om met dit laatste te beginnen: er zijn scholen die zijn overgestapt op scholing door middel van projecten en andere scholen die nog op de traditionele manier lesgeven. Een belangrijk verschil in de vorm van scholing en als ouders moet je kiezen waar je voorkeur naar uitgaat. Daarnaast zijn er niet alleen publieke scholen om uit te kiezen, maar ook half publiek – half privé en geheel privé. Het grote verschil? De maandelijkse kosten. Nu is het makkelijker om bij een half publieke – half privé school ingeloot te worden, maar zullen de meeste ouders als eerste keus een publieke school hebben.

Duimen draaien

Vandaag, vrijdag de 13de, is in Barcelona de dag waarop je je kunt inschrijven voor de scholen. Je bezoekt de eerste school op je lijst en levert daar allerlei papierwerk in, samen met je voorkeurslijst van scholen. Normaal gesproken moet je rond de 4 scholen op je lijst plaatsen. Dit jaar wordt er aangeraden om 10 scholen op je lijst te zetten. Er is namelijk een overvloed aan kindjes die in september moeten starten. Nu hebben wij niet eens zoveel scholen die we ons aanspreken, dus wij hebben ons beperkt tot 6. Vervolgens begint het wachten tot begin mei, als de loting heeft plaatsgevonden en de resultaten gecommuniceerd worden. Op dat moment weet je dus op welke school je een plaats hebt. Voor ons is nu dus duimen en afwachten voor elke school V. ingeloot wordt. Spannend!

*Update: ondertussen is bekend naar welke school zoonlief gaat. Ben je net zo benieuwd als wij?!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *