Barcelona life

En de uitslag is….. (tromgeroffel)

Voor wie mijn blog volgt, weet dat we afgelopen tijd erg druk zijn geweest met het uitzoeken van een school voor onze kleine vent die in september moet beginnen. Half april (om precies te zien vrijdag de 13de) moesten we onze voorkeurslijst met scholen inleveren. En daarna begon het wachten om te zien voor welke school we ingeloot zouden worden. Ondertussen hebben we de uitslag gekregen. Benieuwd of we zijn ingeloot voor onze eerste keuze? Keep on reading!

Het hele proces van lotingen, voorkeursscholen en wachtlijsten is nogal complex. Of tenminste, ik snapte er in het begin niets van. Er spelen namelijk twee zaken een belangrijke rol: het aantal mensen dat dezelfde school als eerste op hun lijst heeft gezet in combinatie met het aantal punten dat iedereen krijgt, bijvoorbeeld voor wonen in dezelfde wijk. En ten tweede het nummer dat je ontvangt van de provincie voor de loting.

 

Voorkeursscholen en punten

De meeste scholen bieden twee groepen per jaar aan, dat wil zeggen 50 plekken. Als er bijvoorbeeld 100 mensen een school als eerste voorkeur aangeven, kun je nagaan dat er voor de helft geen plek is. De plekken worden eerst verdeeld op basis van het aantal punten dat je hebt en daarna door loting. 30 punten is het gemiddeld aantal punten dat de meeste mensen hebben; dit is het aantal dat je krijgt voor het wonen in de wijk van de school. Daarnaast zijn er mensen die meer punten kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat er al een broertje of zusje op school zit. De mensen met meer dan 30 punten krijgen gegarandeerd een plaats en het aantal plekken dat overblijft wordt verloot onder de rest van de inschrijvers. Daarvoor ontvang je dus een nummer van de provincie. Bij onze voorkeursschool waren 73 aanmeldingen. Daarvan waren 36 mensen met meer dan 30 punten die dus gegarandeerd een plek toegewezen kregen. De overige 14 plekken zouden tijdens de loting onder de overige 37 aanmelders verdeeld worden. Wij hadden dus ongeveer 37% kans op een plek. Volg je me nog?

school

Lotingen voor scholen

Alles hing voor ons dus af van de loting. Het lotingssysteem in het kort: als je je lijst met scholen waarvoor je in aanmerking wilt komen (in volgende van voorkeur) bij je eerste keuze inlevert, ontvang je ter bevestiging van de provincie een mail met een nummer. In ons geval kregen wij nummer 18.324. Aangezien er nummers in de hele provincie worden uitgedeeld, loopt de nummering van 1 tot ruim 150.000. Tijdens de loting wordt er een nummer getrokken vanaf waar de plekken toegewezen worden. Dit kan nummer 2 zijn, maar ook nummer 140.000. Wij hebben dit jaar geluk gehad, want het nummer dat tijdens de loting getrokken werd was 13.841. Dit betekende voor ons dat er in de hele provincie ongeveer 5.000 personen voor ons een plek toegewezen kregen voor wij aan de beurt waren. Als je dit jaar bijvoorbeeld nummer 7.000 had, moest je wachten tot de nummering van 13.841 tot 150.000 was afgehandeld om daarna vanaf 1 weer verder te gaan. Alles is dus gewoon toeval en geluk hebben.

En ja, wij hebben veel geluk gehad en onze kleine vent kan in september starten bij de school die we als eerste op onze lijst hadden staan. Benieuwd hoe hij het daar gaat vinden!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *