Help! Mijn kind heeft luizen
Op de ouder WhatsApp groep van de klas van zoonlief was het de afgelopen weken al onderwerp van gesprek: kids die luizen hadden. En afgelopen week ontkwamen ook wij er niet aan. Help, mijn kind heeft luizen! En juist wanneer zijn vader op zakenreis is en ik alleen thuis ben met twee kleintjes. Dochterlief lag al in bed, dus ik kon ook niet makkelijk meer naar de apotheek rennen. Gelukkig woont mijn schoonzusje in de buurt en stond zij snel op de stoep met een wondermiddel.
Verspreiding van hoofdluis
Als er in een klas eenmaal een kindje met hoofdluis is, gaat dit erg snel rond. De luizen lopen namelijk van het ene hoofd naar het andere. En aangezien kinderen met het spelen vaak met de hoofden bij elkaar zitten, is het makkelijk voor hoofdluis om zich te verspreiden. Dit betekent trouwens niet dat volwassenen geen luizen kunnen krijgen. Als je je kind een knuffel geeft, raken jullie hoofden elkaar waarschijnlijk ook. Er wordt vaak gedacht dat luizen zich ook via bijvoorbeeld jassen en andere kleding verspreiden, maar daar zijn weinig aanwijzingen voor. Luizen kunnen namelijk niet springen. En hoofdluis die niet meer op het hoofd zit, kan niet lang overleven. Op het hoofd zelf groeit het aantal luizen vervolgens erg snel. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVM) staat dat een jonge hoofdluis na 7 tot 10 dagen uit het ei komt. Het duurt daarna 7-10 dagen voordat hij volwassen is en eitjes kan leggen. In de volwassen periode legt hij elke dag 5 of 6 eitjes. Als je nagaat dat een hoofdluis ongeveer een maand leeft, kun je ook uitrekenen hoeveel nieuwe hoofdluizen er in dit tijd dus bijkomen. En dat met slechts één hoofdluis! Het is daarom belangrijk om snel in te grijpen en verspreiding te voorkomen als je merkt mijn kind heeft luizen. Maar, hoe doe je dat?
Mijn kind heeft luizen. Wat nu?
Wist je trouwens dat hoofdluis niet altijd met jeuk begint? Controleer dus regelmatig goed tussen de haren, achter de oren en in de nek. Let op zowel bewegende hoofdluizen als grijswitte puntjes, dit zijn de eitjes. Als je luizen bij je kind hebt ontdekt, kun je die op verschillende manieren behandelen. Het is trouwens belangrijk om alle gezinsleden te controleren én behandelen! Mocht je het prettig vinden kun je de lakens op het bed en bijvoorbeeld jassen wassen, maar dit is eigenlijk niet meer nodig. Doordat luizen zich in principe niet verspreiden via beddengoed, kleding en jassen is het effect van het wassen van alle textielen onvoldoende bewezen. Veel gebruikte methoden voor mijn kind heeft luizen zijn de uitkambehandeling en /of een antihoofdluismiddel.
Wat houdt de uitkambehandeling in?
Als je kiest voor de uitkambehandeling moet je twee weken lang elke dag het haar met een fijntandige kam doorkammen. Het is belangrijk om het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan te kammen. Om het doorkammen makkelijker te maken (bijvoorbeeld bij lang haar) kun je er ook voor kiezen om het haar nat te maken en er crèmespoeling door te verdelen. Kam vervolgens het haar eerst met een gewone kam tegen eventuele klitten, Daarna kun je dan het haar met de fijntandige kam doorkammen. En als je klaar bent, spoel je natuurlijk de crèmespoeling uit het haar. Waarom je nu twee weken lang elke dag moet kammen? Dit is om alle hoofdluizen, voordat ze nieuwe uitjes kunnen leggen, te verwijderen. Neten zijn namelijk moeilijk te verwijderen met kammen en soms kun je ze pas verwijderen als ze uitkomen.
Hoe werkt een antihoofdluismiddel?
Je kunt ook voor een antihoofdluismiddel in de vorm van een lotion of shampoo kiezen. Dit is erg makkelijk, je volgt gewoon de gebruiksaanwijzingen op de bijsluiter van het gekozen middel. Ik heb voor een lotion gekozen die je maar twee minuten moet laten inwerken. Het is belangrijk om wel ook het haar daarna met een fijntandige kam door te kammen. En vaak wordt aangeraden om na een week het haar nogmaals met hetzelfde middel te behandelen. Er wordt zelfs geadviseerd om een antihoofdluismiddel te combineren met de uitkambehandeling.
Je kunt luizen vaak helaas niet voorkomen. Maar door goed en regelmatig de hoofden van alle leden in het gezin te controleren ben je er hopelijk snel bij mocht iemand luizen hebben. En kun je verdere verspreiding voorkomen!
Wat zijn jouw tips en trucs bij het bestrijden van luizen?
One Comment
Nicole Orriëns
Aargh, wij hebben heeeel vaak luizen gehad tijdens de basisschool periode. Om wanhopige van te worden. De laatste keer heb ik de jongens bij de kapper superkort laten scheren van narigheid…