Tips om schoolwerk van kids te bewaren
Enige tijd terug kreeg ik van mijn ouders een tas vol met schoolwerk van toen ik jong was. Wat was het leuk om tekeningen en schrijfschriften uit mijn jonge jaren terug te zien. Dit bracht me op het idee dat ik wat met de vele tekeningen en knutselwerken van mijn kids moet doen. Ook zij vinden het vast leuk als ze ouder zijn om hun eerste stappen op het gebied van ´kunst´ terug te zien.
Zoonlief heeft al een hele map vol met tekeningen uit zijn eerste jaar op de opvang. En dit jaar komt daar op school zeker het nodige bij. Ook dochterlief is na de zomer voor het eerst op de opvang begonnen. Op de lijst met spullen om mee te nemen stond onder andere een doos met deksel. Deze is bedoeld om haar creatieve uitingen in te bewaren. Dat belooft ook een landing tekeningen aan het eind van het schooljaar. Tijd dus om op zoek te gaan naar manieren om schoolwerk te bewaren!
Schoolwerk tentoonstellen in huis
De mooiste tekeningen of de nieuwste knutselwerken komen bij ons eerst op de koelkast te hangen. Maar na een tijdje worden de tekeningen gewisseld en dan is dus de vraag wat je met de oude tekeningen doet. Gooi je ze gelijk bij het oud papier om te recyclen? Of zijn er manieren om ze te bewaren? In mijn zoektocht kwam ik diverse ideeën tegen voor het bewaren van schoolwerk. De eerste stap is om een selectie te maken van de meest bijzondere tekeningen en knutselstukken. Bijvoorbeeld de eerste tekening waar zoon- of dochterlief goed binnen de lijntjes kan kleuren. Of waar ze duidelijk herkenbare figuren hebben getekend. Het is onmogelijk om elke tekening te bewaren, dus wees hier selectief in. Vervolgens zijn er diverse manieren om de tekeningen en het schoolwerk per jaar te bewaren. Natuurlijk kun je hierbij ook tekeningen en verlanglijstjes voor bijvoorbeeld Sinterklaas meenemen.
Bewaren van schoolwerk voor later
Het makkelijkst is om de tekeningen in een dossiermap of curverbox op te bergen. Je legt de tekeningen erin zonder hier verder iets mee te doen. Dit is dan wel de snelste manier, maar als je iets terug wilt kijken, zit je met een stapel tekeningen op schoot om door te bladeren. Als je iets meer tijd in het bewaren wilt steken, kun je kiezen om de tekeningen in een map met insteekhoezen op te bergen of een plakboek te maken. Door elk jaar een map met schoolwerk van het afgelopen schooljaar te maken, organiseer je de kunstwerken gelijk en is het makkelijk om terug te bekijken. Als voorblad kun je één van de tekeningen van jouw kind kiezen of een printable op Pinterest vinden. Schrijf hier het jaar, de klas en bijvoorbeeld de naam van de juf op. Ook kun je elk jaar dezelfde vraag stellen, zoals ´Wat wil je worden als je later groot bent´. Dit antwoord komt ook op het voorblad. En tot slot voor de tech geeks onder ons, mocht je digitaal willen gaan, kun je natuurlijk foto´s maken van de tekeningen of ze inscannen en hier een fotoboek mee ontwerpen. Kleine fotoboeken nemen natuurlijk de minste ruimte in beslag, alleen mis je wel de fysieke tekeningen en kunstwerken.
Welke manier je ook kiest, je zorgt voor een blijvende herinnering waar je kids vast heel blij mee zijn als ze ouder zijn. Heb je nog andere ideeën voor het bewaren van schoolwerk?
Ps. De headerfoto is een kunstwerk van eigen hand uit mijn jonge jaren 🙂
5 Comments
Nicole Orriëns
Ik vond dit ook altijd een lastige. Je wilt al die spullen ook niet zo maar weggooien. Maar de waarheid is dat veel van de kunstwerken daar uiteindelijk wel een stille dood stierven. Een paar heb ik er gelukkig bewaard.
Lodi
Ik vind het altijd lastig, wat za ik bewaren. ik heb de mappen bewaard van de psz en de eerste schooljaren vol tekeningen en bewaar nu alle schriften en werkboeken.
MC Kleuver
Ik weet dat mama heel veel tekeningen van mij heeft bewaard. Dit zit allemaal in een speciaal plakboek geplakt.
ineke
Hier heb we gekozen om de kunstwerken te fotograferen en soort van fotoboek ervan te maken.
Irma ten Napel
Hier hangt het een paar dagen op de deur, en dan gaat het in de map 😀