plastic recycling
Lifestyle tips

Plastic recycling voor een beter milieu

Het lijkt wel of tegenwoordig bijna alles in plastic verpakt wordt. Kijk eens om je heen en je ziet tijdschriften, koekjes en groenten vaak onnodig in een plastic zak. Plastic recyclen en afval scheiden is een kleine moeite. In Barcelona staat op bijna elke straathoek gelukkig een afvalbak voor plastic recycling. En ook in Nederland kun je bij diverse inzamelingspunten plastic recyclen.

Ook ik ben me meer en meer bewust van het milieu en de hoeveelheid plastic die wij als gezin dagelijks (!) gebruiken. En niet alleen ik, steeds meer mensen willen zich sterk maken voor een betere, groenere leefomgeving. Samen met medebloggers is het initiatief Bloggers met een Groene missie ontstaan. Hieraan doet bijvoorbeeld ook Andrea van happymamalife mee. We tonen allemaal welke initiatieven we ondernemen voor een leven met minder afval. Andrea geeft bijvoorbeeld in haar post meer informatie over wasbare luiers. En ik heb de afgelopen tijd gekeken hoe ik minder plastic kon gebruiken. Benieuwd naar de resultaten en mijn tips? Keep on reading!

Plastic recycling met een gezin van 4

Dagelijks brengen wij een vuilniszak vol met plastic naar de afvalbak voor plastic. Er wordt in Barcelona dan wel aan plastic recycling gedaan, er wordt ook erg veel plastic gebruikt. En als gezin van 4 doen we hier volop aan mee. Waterflesjes voor de kids, luier verpakkingen en melkpakken zorgen ervoor dat we dagelijks dus een zak vol plastic hebben. Tijd om hier bewuster mee om te gaan en te kijken hoe we minder plastic kunnen gebruiken.

bloggers met een groene missie

Verminder de hoeveelheid plastic

Ik ben eenvoudig begonnen in mijn zoektocht om de hoeveelheid plastic te verminderen. In de supermarkt leg ik bijvoorbeeld mijn paprika, bananen of courgette zonder zakje in het winkelwagentje. Dit is in Spanje niet gebruikelijk en bij de kassa word ik hier altijd raar op aangekeken. Soms wordt me zelfs vertelt dat die bananen toch echt in een zak gedaan moeten worden. Ik reageer dan altijd dat dat nergens voor nodig is en dat echt niet alles apart in een plastic zak verpakt hoeft te worden. Verder ben ik gaan kijken naar de koekjes en andere lekkernijen die we gebruiken. Er worden plastic verpakkingen aangeboden waarbij vervolgens elk koekje of broodje afzonderlijk ook in een plastic zakje zit. Dit is vaak niet noodzakelijk en dus ben ik alternatieven gaan zoeken waarbij minder plastic gebruikt wordt. Helemaal niet moeilijk om te vinden blijkt en dus beter voor het milieu. Mijn broodjes voor op het werk neem ik nu in tupperbakjes mee. En als ik niet onder het gebruik van een plastic zakje uitkom, kijk ik of ik dit zakje vaker dan 1x kan gebruiken.

Tips om minder plastic te gebruiken

Natuurlijk geldt: hoe minder plastic we gebruiken, hoe minder plastic recycling er plaats hoeft te vinden. Daarom zet ik graag een aantal tips voor je op een rijtje. Tips die je helpen om in het dagelijks leven de hoeveel plastic te verminderen.

  • Zeg in horecagelegenheden en tijdens events ´nee´ als je een plastic rietje of plastic bekertje wordt aangeboden. Mocht je toch een rietje willen gebruiken, vraag dan één van bijvoorbeeld metaal die hergebruikt kan worden.
  • Kijk in supermarkten goed naar de producten die je koopt en of er alternatieven zijn met minder plastic. Het is bijvoorbeeld niet nodig dat alle koekjes afzonderlijk in plastic zakjes verpakt zijn. Of dat elk stuk fruit apart in een zakje gaat.
  • Verminder het gebruik van plastic zakjes door voor een stoffen boodschappentas te kiezen. En neem voor onderweg bijvoorbeeld brood in een broodtrommel mee in plaats van in een plastic zakje.
  • In plaats van losse waterflesjes te kopen, kun je ook voor een duurzame variant gaan en die elke keer opnieuw vullen met (kraan)water.

En, wat doe jij in het dagelijks leven om de hoeveel plastic te verminderen? Ik ben ook speciaal benieuwd wat Janneke van nature-element.nl doet om groener te leven.

11 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *