la diada
Barcelona life

Spaanse feestdagen: La Diada

Dinsdag 11 oktober is in Barcelona en de rest van de provincie een belangrijke dag. Dan wordt namelijk ´La Diada´ gevierd. Catalunya viert feest en herinnert de val van Barcelona na 14 maanden van belegering tijdens de Spaanse Successieoorlog in 1714. In 1980 werd, na restauratie van het parlement van Catalunya, deze dag als feestdag van de provincie verklaard. La Diada behoort dus niet tot de Spaanse feestdagen, alleen tot de Catalaanse feestdagen.

Hoe deze dag gevierd wordt? Iedereen is vrij en het is volop drukte in de hoofdstad van de provincie. Door politieke partijen worden er bloemen gelegd bij monumenten, zoals in Nederland bijvoorbeeld gebeurt op 4 mei. En gedurende de dag worden er allerlei festiviteiten georganiseerd zoals theater, muzikale optredens, kun je langs marktjes met standjes lopen om allerlei lokale producten te kopen en worden er vreedzame demonstraties en optochten gehouden.

Nationale symbolen van Catalunya

Tijdens deze feestdag trekken vele mensen uit de hele provincie naar Barcelona om deel te nemen aan de activiteiten. Ook zie je iedereen uitgedost met de nationale symbolen, zoals de Catalaanse vlag die rood met geel gestreept is. Zoals je mogelijk weet is er in Catalunya een politieke situatie waarbij er voor- en tegenstanders zijn om van Catalunya een onafhankelijke staat te maken. Voorstanders voor onafhankelijkheid tonen dit door aan de Catalaanse vlag een blauwe driehoek met daarin een ster toe te voegen. Aan gebouwen zie je een mix van beide vlaggen hangen. Ook zie je vele mensen met een geel lintje opgespeld om hun steun voor de onafhankelijkheid te tonen.

la diada

Feestdag met politieke lading

Elk jaar krijgt La Diada een thema en wordt het straatbeeld beheerst door mensen die in bijpassende t-shirts lopen. De afgelopen jaren heeft de feestdag van Catalunya vooral in het teken van promotie van de onafhankelijkheid gestaan. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor vrijlating van politici die gevangen zijn gezet. Bijvoorbeeld omdat ze hebben bijgedragen aan activiteiten voor het organiseren van een referendum over mogelijke onafhankelijkheid. Aan het eind van de middag wordt er jaarlijks een demonstratie georganiseerd die hier aandacht voor vraagt en waar vele inwoners uit de hele provincie aan deelnemen.

Wij proberen tijdens de Spaanse feestdagen en dus ook deze Catalaanse dag te genieten van de activiteiten die er georganiseerd worden. Zo zijn we vanmorgen wezen kijken bij kindertheater met muziek en dans. Vanmiddag, als de grote manifestatie plaatsvindt, blijven we echter thuis. Het is voor ons, doordat we in het midden wonen waar de grote activiteiten georganiseerd worden, bijna niet te doen om de deur uit te gaan door de vele mensen die op de been zijn.

Ik ben benieuwd of jij wel eens in Catalunya bent geweest tijdens deze feestdag……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *