kerst met kinderen
Leven als mama

Kerst met kinderen: tips

Voor ons volwassenen zijn de feestdagen een drukke tijd. Inkopen doen voor het kerstdiner, pakjes voor iedereen regelen en een uitgebreide maaltijd koken. En als je dan ook kinderen in huis hebt rondlopen, kan het een gezellige drukte zijn. Hoe overleef je kerst met kinderen?

Ook voor kinderen zijn deze dagen anders dan anders. Vaak wordt Kerst met veel familie gevierd en bij ons komt de Kerstman op bezoek. De kids zijn dan ook erg druk en zenuwachtig deze dagen. Hoe zorg je ervoor dat de feestdagen voor iedereen een leuke tijd zijn? Tijd om tips voor kerst met kinderen te delen!

Wanneer komt de kerstman langs

Als je de kerstfilms bekijkt, komt de Kerstman in de nacht van 24 op 25 december langs als je ligt te slapen. Echter, om de zenuwen bij de kids niet tot het uiterste te rekken, komt hij bij ons op Kerstavond langs. Zo kunnen de kids voor het diner alvast met hun nieuwe cadeautjes spelen. En staan ze Eerste Kerstdag niet al voor de zon opkomt naast ons bed te springen om cadeautjes uit te pakken.

Start het diner op een kindvriendelijke tijd

Als je een diner samen met de kids wilt doen, is het aan te raden op een kindvriendelijke tijd te starten. Zo voorkom je dat ze moe en hangerig worden terwijl je nog aan tafel moet gaan. Wat wij vaak doen is de kinderen eerder laten eten en als zij in bed liggen, starten wij het kerstdiner. Zo wordt kerst met kinderen wat relaxter voor iedereen. En als we allemaal samen aan tafel gaan, hoeven ze niet aan tafel te blijven zitten tot iedereen uitgegeten is. Ze mogen als ze uitgegeten zijn, alvast met hun nieuwe speelgoed spelen.

kerst met kinderen

Betrek de kinderen bij het kerstdiner

Vaak vinden kids het leuk om bij de volwassenen te horen en zich groot te voelen. Mijn kids in ieder geval wel. Dus zorgen we voor hen ook voor mooi servies op de Kersttafel. Verder geldt de regel van je bord leeg eten voor een keertje niet en mogen ze pakken wat ze willen. Ook zorgen we voor alcoholvrije bubbeltjeswijn voor ze, zodat de kids mee kunnen toasten.

Laat de kids lekker doen waar ze zin in hebben

Kerstdagen moeten ook voor kinderen fijne dagen zijn. En dus is het een moment om de teugels mogelijk iets te laten vieren. Willen ze een Kerstfilm kijken terwijl de ouderen nog aan tafel zitten? Willen ze even ontspannen en een filmpje op hun mobiel kijken of even gamen? Wees misschien iets minder strikt dan normaal en laat de kinderen doen waar ze zin in hebben. Natuurlijk kun je ook een spelletje met de hele familie inplannen. Of ontdek deze tips wat je thuis kunt doen met kids.

Zorg voor tijd alleen met je gezin

Wij proberen sinds we kinderen hebben Tweede Kerstdag voor ons gezin te houden. Na een diner op kerstavond, de Kerstman die pakjes komt brengen en een lunch met de familie op Eerste Kerstdag is het daarna tijd voor wat rust. We blijven in onze pyjama lopen en doen waar we zelf zin in hebben. Deze dag staat er ook geen uitgebreid diner op het programma. De restjes van de andere dagen en wat makkelijke hapjes zijn namelijk ook erg lekker.

Wat zijn jouw tips voor kerst met kinderen? Hoe zorg je ervoor dat deze dagen voor het hele gezin een plezier zijn zonder veel stress?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *