kerst in spanje
Barcelona life

Kerst in Spanje

Kerst in Spanje wordt anders gevierd dan in Nederland. Natuurlijk zijn er veel dingen hetzelfde. Zo zetten wij ook een kerstboom neer en worden er veel familiediners georganiseerd. Een groot verschil alleen is dat, waar Sinterklaas in Spanje niet bekend is, de Kerstman daarentegen een grote rol speelt Hier geloven de kids in ´Papa Noel´. En legt hij op Kerstavond de pakjes onder de boom.

Hoe wordt Kerst in Spanje gevierd? En welke unieke en rare gewoontes zijn verbonden aan Kerst in Spanje? Lees snel verder en je ontdekt wat poepende figuurtjes, een boomstronk waarop met stokken geslagen wordt en acteur Viggo Mortensen met Kerst in Barcelona te maken hebben.

Kerst met Caga Tió

Caga Tió is een typisch Catalaanse Kerst traditie en als je het voor het eerst hoort, klinkt het nogal vreemd. Het woord ´tio´ betekent ´oom´ in het Spaans. Maar in de combinatie Caga Tió betekent het boomstronk. De boomstronk wordt versiert met een gezicht, bedekt met een warme deken en een kerstmuts. De stronk staat in huis, of in ons geval op de scholen van de kinderen. En krijgt de dagen voorafgaand aan Kerstmis elke avond schillen van fruit, groenten en bijvoorbeeld koekjes te eten. Dit zorgt ervoor dat de Caga Tió onder de deken steeds dikker wordt. Op de grote dag, bijvoorbeeld Kerstavond of Eerste Kerstdag, slaan de kinderen de Caga Tió met stokken. Dit met de bedoeling dat hij ´zijn lading´ die onder de deken verstopt zit, laat vallen. Het bestaat normaal gesproken uit snoep en eventueel klein speelgoed, evenals Turrón.

Lord of the Rings acteur Viggo Mortensen woont in Spanje en vertelt tijdens zijn bezoek aan The Late Late Show met James Corden uitgebreid over deze Catalaanse traditie.

Kerst in Spanje: Turrón

Turrón is een lekkernij die bij de koffie na het kerstdiner in Spanje op tafel komt. Het is een soort harde nougat dat gemaakt wordt van honing en suiker met amandelen en vaak eiwit. Het deeg wordt gekneed tot een, van oudsher, rechthoekig tablet. Ik ben er zelf geen fan van, maar het is erg populair om tijdens de Kerstdagen te eten. En vaak vind je het ook in je kerstpakket in Spanje.

De Kerststal met een Caganer

Als je een Kerststal in Catalonië bekijkt, zul je hier in de hoek vaak een beeldje van een gehurkt persoon, in een positie van poepen, zien staan. Dit beeldje wordt een Caganer genoemd (je zou dit kunnen vertalen als ´de Poeperd´). Op Kerstmarkten in Spanje zul je vele kraampjes met deze figuurtjes tegenkomen. De Caganer komt in de vorm van lokale en internationale figuren, zoals Donald Trump, Leo Messi en Carles Puigdemont. Deze traditie is al honderden jaren oud en er werd gedacht dat de Caganer geluk bracht voor het gezin. Zijn uitwerpselen waren een symbool van rijkdom en de belofte van een productief nieuw jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *