oud en nieuw in barcelona
Barcelona life

Oud en Nieuw in Barcelona

Terwijl het ene jaar er bijna op zit en we ons opmaken voor een nieuw jaar, worden in de meeste huishoudens ook de plannen voor oud en nieuw besproken. Waar gaan we het vieren? Met wie gaan we het vieren? Wat gaan we oudejaarsavond doen? Ook vriendlief en ik zijn druk aan het plannen. Wij vieren Oud en Nieuw in Barcelona. Gezellig thuis, met vrienden. En daarbij horen een aantal landelijke tradities waar ook wij aan meedoen.

Allerlei landen over de wereld hebben hun eigen tradities voor 31 december. In bijvoorbeeld Italië is het gebruikelijk om een bord linzen op oudejaarsavond te eten. Men gelooft dat hoe meer je eet, hoe meer rijkdom je in het nieuwe jaar zult hebben. In Uruguay gooit men in de nacht van 31 december een emmer water door het raam. Het water moet mogelijke slechte vibraties van het huis meenemen om schoon het nieuwe jaar te beginnen. En in Denemarken is het traditie om op een stoel te gaan staan bij de eerste klokslag om 12 uur en er bij de laatste klokslag vanaf te springen om fortuin aan te trekken. Ook Spanje heeft diverse tradities. Wat hebben rood ondergoed en 12 druiven eten met Oud en Nieuw in Barcelona te maken?

Oud en Nieuw in Barcelona met 12 druiven

Een traditie die je niet mag missen is het eten van 12 druiven. Hoewel vaak gezegd wordt dat deze traditie in Alicante in 1909 begon, toen wijnboeren een oogst overschot van druiven hadden, is er al documentatie uit 1897 gevonden over dit gebruik. In Spanje is het gebruikelijk om bij de 12 klokslagen om middernacht op 31 december bij elke klokslag een druif te eten. Dit voor de 12 maanden die het jaar heeft. Volgens de traditie zal dit geluk en voorspoed brengen in het nieuwe jaar. Soms wordt er ook gezegd dat je bij elke druif die je eet een kleine wens mag doen en als je alle druiven hebt gegeten mag je een grote wens voor het nieuwe jaar doen. Wil je voorkomen dat je een ongeluksjaar krijgt? Dan moet je alle 12 druiven eten voordat de 12 klokslagen afgelopen zijn. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit best lastig is en dat, als je voor de eerste keer meedoet, het aan te raden is om wat te oefenen. Of je kunt een beetje smokkelen en bijvoorbeeld de velletjes van de druiven afhalen, zodat ze makkelijker te eten zijn. Of alleen kleine druiven uitzoeken.

 oud en nieuw in Barcelona

Rood ondergoed op 31 december

Zoals wel wordt gezegd, gaat het erom wat we binnenin dragen. In Spanje, en diverse Latijns-Amerikaanse landen, wordt dit letterlijk genomen. Hier is het gebruikelijk om rood ondergoed te dragen op oudejaarsnacht. De kleur rood staat voor liefde. En door ondergoed in deze kleur bij het inluiden van het nieuwe jaar te dragen, hoop je dat je in het nieuwe jaar geen liefde tekort komt.

In Spanje is het trouwens minder gebruikelijk om vuurwerk in oudejaarsnacht af te steken. Dit wordt bewaard voor de Spaanse feestdag Sant Juan in juni.
Ken jij nog leuke en originele tradities voor Oud & Nieuw? En hoe ga jij het vieren?

Gelukkig nieuwjaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *