san juan
Barcelona life

Spaanse feestdagen: Sant Juan!

Het is zaterdagavond 23 juni en terwijl ik achter de laptop zit, hoor ik om mij heen alleen maar rotjes die afgaan. Vanavond wordt in Spanje namelijk ´La Noche de San Juan´ gevierd (De Nacht van San Juan). Dit feest vindt jaarlijks de nacht van 23 op 24 juni plaats en wordt gevierd met grote kampvuren en veel vuurwerk. Is dit weer een van die speciale Spaanse feestdagen hoor ik je denken? Nee hoor, want 24 juni is voor de Katholieke kerk een hoogfeest; de geboorte van Johannes de Doper wordt namelijk gevierd. In Spanje wordt het alleen gecombineerd met de viering dat de zomer is gekomen. Benieuwd hoe San Juan in Spanje en dan natuurlijk specifiek in Barcelona gevierd wordt? Lees vooral verder en je komt er alles over te weten!

La Noche de San Juan

Er wordt wel eens gedacht dat de Nacht van San Juan de kortste nacht van het jaar is, maar dat is echter meestal de nacht van 21 juni. Dit houdt mensen er niet van om de hele nacht door te feesten. In Barcelona vinden de meeste feesten op het strand plaats en is het gebruikelijk om de eerste officiële duik in zee te nemen. Er worden vele grapjes gemaakt dat je beter als één van de eerste de zee in kunt duiken om te voorkomen dat je later in een zee zwemt waar iedereen in geplast heeft 😉 Ook wordt er volop vuurwerk afgestoken. Waar in Nederland het traditie is om op Oudejaarsnacht vuurwerk af te steken, is het in Barcelona gebruikelijk om dit juist de nacht van San Juan te doen. In de dagen voorafgaand aan 24 juni vind je overal door de stad standjes die speciaal voor die dagen zijn opgezet om vuurwerk te kopen. Rotjes zijn vooral onder de kids hier erg populair. Ook worden er gedurende de nacht vele vreugdevuren ontstoken. Dit stamt nog uit de voorchristelijke tijd toen er in vrijwel alle landen in Europa tijdens de midzomerfeesten grote kampvuren werden ontstoken.

vreugdevuur

La fiesta de San Juan

24 juni is een feestdag in Spanje. Dit jaar valt het op een zondag. Maar als het doordeweeks valt, wordt er die dag niet gewerkt en is iedereen vrij. Voor degenen die (de hele nacht) feest gevierd hebben wel zo fijn. Elke regio heeft zijn eigen gebruiken en in Catalunya wordt de ´coca de San Juan´ gegeten. Dit is een soort platte langwerpige cake dat gemaakt wordt van brooddeeg. Hij wordt belegd met geglaceerd fruit en om het af te maken bestrooid met suiker. Er zijn diverse varianten beschikbaar, bijvoorbeeld met een beleg van marsepein of met banketbakkersroom erin.

Als je wat rondvraagt, weet tegenwoordig bijna niemand meer wat er precies gevierd wordt op 24 juni. Maar de Nacht van San Juan heeft iets magisch wat terug doet denken aan de heidense feesten van vroeger. Mocht je in Barcelona of Spanje zijn op deze datum, vraag dan zeker na hoe en waar de feesten georganiseerd worden. Het is meer dan de moeite waard om van de diverse Spaanse feestdagen deze mee te vieren!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *