werkende mama
Leven als mama

Hoe maak je het meest van je weekend als werkende mama

Voor wie het nog niet weet, in Spanje is deeltijd werken echt niet gebruikelijk. En de meeste werkende mama´s moeten na hun zwangerschapsverlof dus gewoon weer fulltime aan de bak. Ook ik heb doordeweeks weinig tijd met mijn kids en de weekenden zijn dus vooral om samen tijd door te brengen. Bij het bezoeken van websites van medebloggers kwam ik een artikel van een Engelse blogcollega tegen die schreef over haar struggles om fulltime te werken en voor quality time met haar kids te zorgen. Dit bracht me op het idee om mijn tips te delen hoe je als werkende mama het weekend optimaal kunt benutten.

Tip 1: Regel een schoonmaker

Oke, ik weet dat dit een aanslag op je budget kan zijn, maar bedenk eens hoeveel vrijheid het je geeft. Ik heb een hele fijne schoonmaakster die wekelijks mijn huis aan kant komt maken. Stoffen, zuigen, dweilen, bedden verschonen, strijken; ze doet het allemaal. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik op zaterdag niet mijn hele ochtend verlies met het huis schoonmaken. Mocht een schoonmaker geen optie zijn, probeer dan taken te verdelen. Terwijl de een schoonmaakt, kan de ander vast met de kids iets leuks gaan doen en later wissel je dit om.

Tip 2: Maak een realistische planning

Volgens mij kennen we het allemaal wel dat we veel te veel op één dag willen doen. Wees hier realistisch in en kijk wat wel en niet haalbaar is. Houd er ook rekening mee dat dingen meer tijd in beslag kunnen nemen dan je vooraf denkt. Plan een dag niet te vol. Als je met de auto weg moet, kun je mogelijk een file tegenkomen, in de supermarkt staat een lange rij bij de kassa en als je ergens koffie gaat drinken moet je hier langer op wachten dan je dacht. Door een realistische planning te maken voorkom je een gestrest gevoel, omdat je de hele tijd moet haasten.

Tip 3: Welke taken kun je als werkende mama doordeweeks doen?

Als je doordeweeks toch al druk bent, maakt een half uurtje langer nog iets doen vaak niet uit. Probeer zaken zoals een was draaien en boodschappen doen doordeweeks in te plannen. Zo hoef je in het weekend niet, samen met heel veel andere werkenden, naar de stad of de drukke winkels in. Ik programmeer bijvoorbeeld op dinsdag en donderdag ´s morgens voor ik naar mijn werk ga een wasmachine. Deze is dan klaar als ik ´s middags thuis kom. En terwijl het eten staat te koken, hang ik snel de was op zodat dit zich niet allemaal tot het weekend ophoopt. Als je toch dingen in het weekend moet doen, probeer het dan gelijk ´s morgens in te plannen. Op die manier loop je niet de hele dag met een lijst in je hoofd van dingen die nog moeten gebeuren.

playtime

Tip 4: Vrijdagmiddag eerder weg van werk

Overleg op je werk of het mogelijk is om vrijdagmiddag iets korter te werken, zodat je weekend eerder begint. Mogelijk kun je dit op andere dagen compenseren of lunch je vrijdag korter. Of je werkt je lunchpauze door en eet snel een broodje achter je bureau. Ik werk op vrijdag bijvoorbeeld tot 5 uur ipv 6 uur. En net dat uurtje maakt voor mijn gevoel veel verschil. Ik hoef niet als ik thuis kom gelijk te beginnen met het avondeten bereiden, maar kan bijvoorbeeld gezellig met de kids naar het park.

Tip 5: Trek er in het weekend op uit

Probeer de weekenden leuke uitjes te plannen. En dan heb ik het echt niet over elke zaterdag een pretpark bezoeken. Ga bij lekker weer bijvoorbeeld picknicken in het park of met z’n alleen een stuk fietsen en dieren ´in het wild´ bekijken. En wat dacht je van rustig ergens koffie drinken in een tentje waar de kids fijn kunnen kleuren. Wij gaan in de weekenden vaak ´s morgens op stap, naar de speeltuin is favoriet bij de kids en ´s middags blijven we lekker thuis rommelen. Dan hebben we tijd om een tekenfilm te kijken (kid´s choise) of om bijvoorbeeld muffins te bakken.

En, wat zijn jouw tips om als werkende mama volop van het weekend (met je kids) te kunnen genieten?

8 Comments

  • Danielle

    Ik heb geen tips, maar denk dat ik nog wel wat van jou kan leren haha. Ik werk voor mezelf en vanuit thuis dus ik heb niet echt een grens tussen werk en prive, geen vaste werktijden en geen duidelijke lijn tussen werken en vrij zijn. En ik ben al helemaal niet zo georganiseerd qua huishouden. Maar aan de andere kant ben ik wel blij met de mogelijkheid om dagelijks de kinderen van school te halen en doordeweeks eens een dagje niks te doen als ik echt geen zin heb 😉

  • An

    Ik werk ook full time en het is idd een hele uitdaging om alles rond te krijgen. Ik heb ook geleerd om af en toe los te laten….. Als alle huishoudelijke taken niet zijn gedaan dan is dat maar zo…

  • Wanda

    Ik vind het altijd erg knap hoe iemand die 40 uur werkt alles zo goed weet te regelen. Ik heb het geluk dat ik maar 28 uur werk en dan nog kom ik tijd te kort dus misschien moet ik mijn zaakjes toch eens beter gaan structureren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *