zelf klussen
Lifestyle tips

Zelf klussen in huis? Dit kun je ook zonder ervaring zelf doen!

Ik weet niet of het herkenbaar is, maar bij ons thuis is er eigenlijk altijd wel een klusje dat nog gedaan moet worden. Een fotolijst ophangen, even een oud gaatje dichten, een muur die er niet zo netjes uitziet opnieuw schilderen…… Het is dan wel handig als je zelf klussen kunt.

Nu noem ik mezelf echt geen doe-het-zelver, maar een gaatje boren kan ik gelukkig wel. En manlief is heel handig. Die draait zijn handen er niet voor om om zelf kastje te maken van een paar oude planken. Daardoor zie ik ook weer dat sommige klussen die heel moeilijk lijken, eigenlijk best goed zelf te doen zijn. Heb je ook zin om zelf klussen in huis te doen? Of ben je benieuwd wat je ook zonder enige ervaring kunt oppakken? Ik deel 7 ideeën met je!

Welke klussen kun je zelf doen in huis?

Er is een aantal klussen die in de ogen van onervaren klussers vaak erg omvangrijk lijken. Terwijl dat met de juiste voorbereiding en materialen niet zo hoeft te zijn. Breng voordat je aan de slag gaat een bezoekje aan een (online) bouwmarkt en bestel alle benodigdheden. Zo ga je goed voorbereid van start! Wat zijn voorbeelden van klussen om zelf op te pakken?

> Lamp ophangen

Let er even op dat je de elektriciteit eraf haalt voordat je een lamp gaat aansluiten. Vaak is het aansluiten van de lamp op de elektriciteit niet moeilijk. En voor het ophangen zul je mogelijk alleen even een gaatje moeten boren. Sluit daarna alles aan, zet de stroom weer op de lamp en geniet van je nieuwe licht.

Op zoek naar inspiratie voor verlichting voor de woonkamer? Lees snel verder…..

> Zelf klussen: muur schilderen

Eigenlijk kan er weinig fout gaan bij schilderen. Het belangrijkste is dat je de muur en eventuele meubels afdekt met bijvoorbeeld een groot plastic om spetters erop te voorkomen. Als je kozijnen of andere obstakels op de muur hebt zitten, is het verstandig om die met tape af te plakken zodat de verf echt alleen op de muur terecht komt.

> Zelf een kast maken

Een kast maken klinkt als iets wat alleen een ervaren klusser kan doen. Echter, een simpel recht-toe-recht-aan kast van hout is ook voor minder ervaren klussers goed zelf te bouwen. Kies bijvoorbeeld voor vurenhouten balken die al geheel op maat worden gezaagd. Zo hoef je dat zelf niet meer te doen. Wat overblijft is om ze zelf aan elkaar te timmeren of schroeven met een boor en eventueel te schilderen.

> Laminaat leggen

Zelf klussen en dan gelijk laminaat leggen? Dat klinkt als heel moeilijk. Als je echter wat video’s op bijvoorbeeld YouTube bekijkt, zul je al snel zien dat het eigenlijk best goed te doen is.

> Zelf klussen & behangen

Behangen is ook zo’n klus die je kan afschrikken als je weinig kluservaring hebt. Maar als je eenmaal aan de slag gaat, hoeft het niet moeilijk te zijn. Begin om te starten met een behang zonder patroon, zodat je gewoon achter elkaar door kunt plakken. Kies ook voor een behang waarbij je de lijm gewoon op de muur kunt smeren, zo voorkom je gedoe met een plaktafel.

Schilderij ophangen

De uitdrukking ´een kind kan de was doen´ gaat eigenlijk op voor een gaatje boren. Let er even op dat er geen elektriciteit op het punt in de muur zit waar je gaat boren, dan kan er verder weinig fout gaan. En vaak staat er bij het product dat je wilt ophangen aangegeven welke maat boor (en pluggen) je moet gebruiken.

> Plantenbak voor buiten maken

Of je nu een tuin of balkon hebt, mogelijk wil je genieten van gekleurde planten of heerlijke kruiden om mee te koken. Dan kun je bijvoorbeeld zelf een plantenbak maken. Cortenstaal is een zeer sterk materiaal en is bestand tegen diverse weersomstandigheden. Lijkt je dat moeilijk? Start dan met iets makkelijkers zoals hout dat je aan elkaar kunt spijkeren.

En, wat ga jij zelf klussen in je huis? Veel klusplezier en succes gewenst alvast!

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *