raamdecoratie inspiratie
Lifestyle tips

Raamdecoratie inspiratie voor thuis

Iets wat je in elk huis tegenkomt zijn ramen. Ik vind het heerlijk om grote ramen te hebben waardoor het zonlicht naar binnen kan schijnen. Echter, zodra het begint te schemeren, vind ik het ook fijn om van bijvoorbeeld de woonkamer een cocon te maken waar niemand naar binnen kan kijken. Hoe? Door het gebruik van de juiste raamdecoratie. Als je op zoek gaat, zul je al snel merken dat er vele mogelijkheden zijn. Graag deel ik raamdecoratie inspiratie om je te helpen bij het vinden van de juiste raambekleding!

Raamdecoratie voor elke ruimte

Natuurlijk is de eerste vraag bij raamdecoratie inspiratie voor welke ruimte je op zoek bent naar bekleding voor de ramen. Dat zegt namelijk iets over de functionaliteit van de raamdecoratie. Wil je bijvoorbeeld de ramen in de woonkamer bedekken? Dan wil je mogelijk dat er nog wel wat licht naar binnen valt. Of dat er vanaf buiten niet naar binnen gekeken kan worden, terwijl je nog wel naar buiten kunt kijken. En als je voor de slaapkamer op zoek bent, wil je mogelijk geheel verduisterende gordijnen of raambekleding uitzoeken. Voor ramen in de keuken en badkamer wil je juist dat je raamdecoratie bestendig is tegen vocht(spetters).

Raamdecoratie inspiratie: soort raam

Een ander aandachtspunt om rekening mee te houden, is het soort raam. Door een woning kun je allerlei soorten ramen vinden. En niet elk type raamdecoratie is geschikt voor elk soort raam. Wil je bijvoorbeeld iets voor een dakraam op zolder hangen? Of juist voor een schuifdeur naar de tuin, een erker in de woonkamer of misschien wel een recht raam? Niet elk type raamdecoratie zal voor elk soort raam passen. Voordat je enthousiast wordt van de raamdecoratie inspiratie, is het goed om dit kenmerk ook helder voor ogen te hoduen.

Type raamdecoratie

Als je weet voor welke ruimte je op zoek bent naar raamdecoratie en voor welk soort raam, kun je daarmee ook direct de eigenschappen vaststellen waaraan een product moet voldoen. Ben je op zoek naar iets verduisterends, privacy of een vochtbestendig product? Met de gewenste eigenschappen in gedachten, kun je een passend type raamdecoratie uitzoeken.

Voor raamdecoratie inspiratie zet ik graag een aantal verschillende soorten raam bekleding op een rij. Doordat je eigenlijk altijd zelf de kleur en de maten kunt kiezen, zorg je voor raamdecoratie die geheel past op jouw ramen. Niet alleen qua maat, maar ook qua stijl. Of je nu een landelijk, een modern of een industrieel interieur hebt, er is altijd een passende raambekleding te vinden.

raamdecoratie inspiratie

Gordijnen voor een warme uitstraling

Gordijnen zorgen voor een gezellige sfeer in huis en vallen zeker op. Helemaal als je kiest voor een stof met een motief. Een voordeel van het ophangen van gordijnen is dat het geluid gedempt wordt. Bij het uitzoeken van de stof kun je kiezen uit diverse soorten, van verduisterende gordijnen tot inbetweens en overgordijnen. Vaak worden gordijnen wel in combinatie met een andere raamdecoratie gebruikt. Als de zon schijnt wil je waarschijnlijk niet de hele dag met de gordijnen dicht zitten. Dan zijn jaloezieën of plissé gordijnen bijvoorbeeld een goede aanvulling. En in principe worden gordijnen voor rechte ramen gehangen, waarbij ze strak naar beneden vallen.

Jaloezieën om zelf de lichtinval te bepalen

Jaloezieën kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Houten jaloezieën zorgen voor een warme sfeer, terwijl de aluminium variant juist een strakke uitstraling biedt. Waarom zou je kiezen voor jaloezieën? Doordat jaloezieën met horizontale latten zijn uitgevoerd, geniet je van een prachtig lijnenspel in de kamer als het zonlicht naar binnen schijnt. Verder kun je zelf bepalen hoeveel licht er binnenvalt, door het verstellen / draaien van de lamellen.

Raamdecoratie inspiratie: Plissé gordijnen

Een ware trend die niet mag ontbreken bij raamdecoratie inspiratie zijn de plissé gordijnen. Met deze opvouwbare gordijnen, kun je zelf echt helemaal de lichtinval bepalen. En dus ook de verduistering die je wenst. De gordijnen vouwen zich aan de boven- of onderkant als een accordeon op. Het grote voordeel van dit type raamdecoratie is dat je van veel privacy geniet, terwijl aan de bovenkant het zonlicht naar binnen kan schijnen. Ook werken ze isolerent, wat heel goed past bij een groener leven. Je kunt dit type raamdecoratie heel goed voor verschillende soorten ramen hangen, waaronder dak ramen en draaikiepramen.

Wij hebben voor onze schuifdeuren in de woonkamer trouwens voor rolgordijnen gekozen. De halftransparante stof zorgt ervoor dat we ´s avonds voldoende privacy hebben, terwijl het zicht naar buiten niet geheel gehinderd wordt. Rolgordijnen bieden een eenvoudige uitstraling, waardoor de aandacht naar andere eyecatchers in de woonkamer gaat.

Wat voor soort raamdecoratie heb jij voor de ramen hangen? En waarom heb je daarvoor gekozen? Ik hoor graag jouw tips voor raamdecoratie inspiratie!

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *