groener leven
Duurzaam leven,  Lifestyle tips

Groener leven: praktische tips

Wil je ook jouw steentje bijdragen om het milieu te beschermen en de opwarming van de aarde te vertragen? Soms kan het moeilijk zijn om te weten waar je precies moet beginnen. Want wat maakt iets wat één persoon doet uit voor het grotere geheel? Dan is het goed om te weten dat elke bijdrage, groot of klein, een verschil kan maken. Om je op weg te helpen naar een groener leven, deel ik graag een aantal praktische tips. Zaken waar je gelijk mee aan de slag kunt gaan.

Verminderen ecologische voetafdruk

Als je jouw ecologische voetafdruk wilt verminderen, hoef je niet altijd moeilijk te doen. Je kunt gewoon thuis starten. Door te kiezen voor zuinige apparaten met energiebesparende functies, producten die minder stroom of water gebruiken en gebruik te maken van de frisse lucht, kun je ook jouw steentje bijdragen. Hoe? Dat ontdek je hier.

Groener leven: ontdek 6 tips

1. Groener leven met duurzame elektrische apparaten

Elektrische apparaten die je in huis gebruikt, worden steeds verder ontwikkeld om energiezuinig te zijn. Het is aan te raden om producten te kiezen met de hoogste beoordeling, al zijn deze misschien iets duurder dan producten met een lagere beoordeling. Echter, op de lange termijn zul je minder energiekosten hebben, minder water verbruiken en dus jouw steentje bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Goed om te weten! Vanaf begin 2021 worden de beoordelingen langzaam aangepast. Waar je nu nog A+ en bijvoorbeeld A+++ tegenkomt, is in de nieuwe beoordeling A de hoogte classificatie voor energiezuinigheid.

2. Haal het meeste uit frisse lucht

Frisse lucht is gratis, en gezond. Kies ervoor om eens lopend of op de fiets van A naar B te gaan. En stap niet direct in de auto. Ook kun je je kleren in de frisse lucht drogen in plaats van een droger in te zetten. Regent het en wil je de droogtrommel gebruiken? Kijk dan of deze een milieuvriendelijk of energiezuinig programma heeft. Dit geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld je vaatwasser. En je koelkast. Deze heeft vaak ook een energiezuinige functie. Die is heel handig als de koelkast wat leger is of tijdens bijvoorbeeld een vakantie.

3. Stap over op groene stroom

Door over te stappen op groene stroom, zorg je gelijk voor een positieve invloed op het klimaat. Als je ook echt in eigen land een impact wilt maken, kun je nagaan of de groene stroom uit Nederland of België komt. Dit kun je navragen bij je energieleverancier. Je kunt ook zelf stroom opwekken door het plaatsen van zonnepanelen op de dak van je huis. Dit is natuurlijk een investering, maar één die je als het goed is vanzelf terugverdient.

4. Groener leven: Hergebruik je glazen potten

Plastic is een veelgebruikt materiaal, wat tegelijkertijd niet heel milieuvriendelijk is. Het verteert namelijk niet. Kijk dus eens op welke manieren je het gebruik van plastic kan verminderen. Een makkelijke manier is om de glazen potten waarin producten verpakt worden, te hergebruiken. Wij hebben een groot deel van plastic tuppers en bekers de deur uit gedaan. En deze vervangen door glazen potten van bijvoorbeeld de bouillon, de jam en de augurken. Open pakketten met pasta en rijst worden nu in glazen potten bewaard. Dit staat ook nog eens leuk in onze keukenla.

5. Denk eens aan een kledingruil

Fabrikant LG geeft aan dat er steeds meer kleren worden gekocht en dat we deze slechts half zo lang dragen als voorheen. Dit betekent dat er steeds meer kleding in Europa aan de afvalberg worden toegevoegd. Kijk dus eens of je minder nieuwe kleren kunt kopen. Of check met een vriend(in) of jullie een kledingstuk kunnen ruilen. Zo haal je toch iets nieuws in huis, zonder dat er nieuwe kleding gefabriceerd hoeft te worden. En als je gaat shoppen, let dan op kleren van ecologische materialen.

Om te zorgen dat je kleren langer meegaan, is het ook goed om na te gaan hoe vaak deze eigenlijk gewassen moeten worden. Veel items, behalve natuurlijk ondergoed, hoeven in sommige gevallen minder vaak gewassen worden dan je misschien denkt. Hiermee bescherm je niet alleen je kleren, ook hoef je minder wasmachines te draaien, wat water en zeep bespaart.

6. Verdien een extra zakcentje

Kijk eens in huis wat je niet (meer) gebruikt. Heb jij bijvoorbeeld een gezelschapsspel in de kast staan wat je nooit speelt? Of heb je een lamp die je zelf niet zo mooi vindt? Ook babyspullen die jij niet meer nodig hebt als de kids wat groter worden, kunnen voor anderen heel bruikbaar zijn. Kijk waar je iemand anders blij mee kunt maken of wat je eventueel kunt verkopen.

Heb jij nog tips die kunnen bijdragen aan groener leven? Deel ook eens met je omgeving wat jij doet voor een groener leven. Zo kun je ook anderen inspireren en misschien tot actie aanzetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *