duurzaam leven
Duurzaam leven,  Lifestyle tips

Duurzaam leven bij thuiszitten

In een periode waarin we veel thuis zitten, is het natuurlijk ook mogelijk om duurzaam te leven. Wat kun je vanuit huis doen om het milieu een beetje te helpen? Want mogelijk wil je wel, maar zijn de biologische boodschappen op in de supermarkt. En verbruik je doordat je thuis werkt meer water en elektriciteit. Hoe zorg je ervoor dat jouw duurzame goede wil niet geheel verdwijnt? Ontdek het hier – duurzaam leven tips bij thuiszitten.

Waarom duurzaam leven?

Duurzaam leven bij thuiszitten is niet alleen beter voor het milieu, ook je portemonnee zal ervan profiteren. Ik ga hier niet in op recycling of manieren om het gebruik van plastic te verminderen. Nee, hier deel ik tips voor een comfortabel, duurzaam leven in je eigen huis. Waarbij je bewust omgaat met je spullen. Het is namelijk echt niet moeilijk om een duurzamer leven te leiden.

Duurzaam leven: handzeep

Als je meerdere keren per dag je handen wast, kun je ervoor kiezen om een biologisch afbreekbaar zeepblok te gebruiken. Bij jouw wasbak geen plastic fles met zeep, maar een zeepblok zonder verpakking. Zo voorkom je dat er chemische stofjes in het water terecht komen. Mocht de zeep bij aankoop in een verpakking komen, dan recycle je die natuurlijk.

Plant je eigen kruiden

Een leuk project om bij veel binnen zitten te starten, is het planten van je eigen kruiden. Zo hoef je deze niet in plastic verpakkingen te kopen. Je hebt hier echt geen grote tuin of groot balkon voor nodig. Een plantenbakje en een plekje om deze neer te zetten is voldoende. En zaadjes? Om cherrytomaatjes te planten, gebruik je gewoon een cherry. Snij deze in stukjes, leg ze op een dikke laag aarde en plaats er nog een laagje aarde van ongeveer een centimeter over heen. Elke dag een beetje water geven en na een aantal dagen zul je de plantjes tevoorschijn zien komen.

duurzaam leven

Verbruik minder energie

Bij veel thuis zitten, zul je ook meer energie verbruiken. Hoe kun je duurzaam leven en dit verbruik verlagen? Tijdens een frisse dag zet je de verwarming niet, maar trek je gewoon een extra trui aan. Of sla lekker een plaid om je heen en zet de kachel een graadje lager. En als het donker begint te worden kun je ook een duurzame kaars branden in plaats van lampen aan te doen. Vergeet ook niet om apparaten die je niet gebruikt, uit te zetten.

Koop lokaal geproduceerde producten

Behalve dat je lokale ondernemers steunt, kies je ook voor producten die geen vervoer uit andere landen nodig hebben. Kijk bijvoorbeeld eens voor een lokaal biologisch groenten- en fruitpakket.

Ruim je kasten eens op

Hoe helpt het opruimen van mijn kasten nu bij duurzaam leven hoor ik je denken. Wist je dat het vervaardigen van nieuwe spullen een grote impact heeft op het milieu? Door je (kleding)kasten op te ruimen kom je mogelijk spullen tegen waarvan je alweer vergeten was dat je ze had. Een shirtje dat achter in de kast verdwenen was, kun je weer dragen alsof je iets nieuws gekocht hebt.

Zoals je kunt lezen, is het niet moeilijk of ingewikkeld om een duurzaam leven te leiden terwijl je veel thuis zit of vanaf huis aan het werk bent. Heb jij nog tips wat je vanuit je eigen huis kunt doen om bij te dragen aan duurzaamheid?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *