tips tegen muggen
Lifestyle tips

Tips tegen muggen

Ik ben een ontzettende fan van de (Spaanse) zomer. Er is alleen één ding waar ik een hekel aan heb: muggen! En bij warm weer horen die er vaak onvermijdelijk bij. Het gezoem om mijn hoofd als ik net lig te slapen en grote jeukende muggenbeten kan ik missen als kiespijn. Dus ben ik op zoek gegaan naar tips tegen muggen. Lees snel verder. En ontdek wat ook jij kunt doen om te voorkomen dat je omringt wordt door muggen als je bijvoorbeeld wilt gaan slapen.

Als je op zoek gaat naar tips tegen muggen kom je echt van alles tegen. Van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tot sprays en lotions. Alleen, wat werkt nu echt? Dat zul je denk ik zelf het beste kunnen testen. Niet alle tips zullen hetzelfde werken voor iedereen. Muggen komen namelijk af op je lichaamsgeur en die wisselt per persoon. Wat vooraf goed is om te weten is dat muggen houden van water. Je zult ze dus sneller vinden bij stilstaand water zoals plassen, vijvers en bijvoorbeeld bloempotten waar nog een laag water in zit. Wind vinden ze echter minder prettig. Daarvoor vind je verderop een tip 🙂

Bescherm je kamer en bed

Tip 1
De eerste tip is natuurlijk om te zorgen dat muggen niet binnen kunnen komen. Dit kun je (gedeeltelijk) voorkomen door horren voor de ramen te plaatsen. Wij hebben in huis bij alle ramen horren waardoor we ze in de zomer gewoon lekker open kunnen laten.

Tip 2
Een andere tip is om je bed te beschermen met een klamboe. Zorg wel dat deze tot de grond komt, of stop hem goed in rondom de matras. Een klamboe is niet alleen praktisch, maar geeft je bed en kamer gelijk een romantische uitstraling.

Tip 3
En natuurlijk werkt bedekkende kleding om muggen op afstand te houden. Al is dat tijdens hoge temperaturen misschien geen optie. Ook je gezicht en bijvoorbeeld handen blijven dan natuurlijk onbedekt en zul je op een andere manier moeten beschermen. Lange mouwen en broekspijpen zijn trouwens niet 100% beschermend, je maakt het muggen alleen wel lastiger om je te prikken.

Anti-muggen lotions, sprays en stekkers

Tip 4
Een veelgebruikte methode om muggenbeten tegen te gaan, is het gebruik van een lotion, spray of anti-muggen armband. Er zijn allerlei middelen te koop die je tegen muggen moeten beschermen. DEET is waarschijnlijk het bekendst. Als je liever voor een natuurlijke optie gaan, kun je ook tea tree olie of citronella olie proberen. De meeste middelen ruiken niet erg lekker, maar als het maar werkt, toch?!

Tip 5
Als je in een ander land bent, kun je ook een lokaal anti-muggen middel kiezen. Vaak zijn deze afgestemd op de muggen in dat gebied. Ik weet nog heel goed dat ik tijdens een reis door Thailand vergeten was een anti-muggen spray op te doen. Onderweg kocht ik dus een lokaal middel. En terwijl ik de spray opspoot zag je de muggen gewoon terugdeinzen.

Tip 6
Als je liever niet iets op jezelf spuit, kun je een stekker voor het stopcontact tegen muggen plaatsen. Je hebt stekkers die werken met een vloeistof, anderen zenden een geluidsgolf uit.

Tip 7
Een andere suggestie voor de tips tegen muggen is een muggenlamp. Je moet hierbij niet gevoelig zijn voor insecten die geëlektrocuteerd worden. En mogelijk kun je een wat verbrande geur ruiken als je de lamp gebruikt.

tips tegen muggen

Tips tegen muggen: planten, kaarsen en wind

Tip 8
Zet je tuin of balkon vol met planten. Om muggen buiten de deur te houden, kun je ook kiezen voor het gebruik van planten. Lavendel is een plant waar muggen niet van houden. Wij hebben op ons balkon een citronella plant om muggen af te schrikken.

Tip 9
En wat dacht je van een citronellakaars voor de tips tegen muggen? Een kaarsje terwijl je bijvoorbeeld buiten zit, brengt niet alleen gezelligheid maar kan dus ook helpen om muggen bij je weg te houden.

Tip 10
Zoals gezegd houden muggen niet van wind. Bij warm weer kun je bijvoorbeeld een ventilator plaatsen. Zo sla je twee vliegen in één klap: je zorgt voor verkoeling en muggen houden er niet van waardoor ze hopelijk op zoek gaan naar een ander slachtoffer.

Wat vind je van de 10 tips tegen muggen? En wat is jouw ultieme tip om een muggenbeet te voorkomen?
Ps. Bij Bol.com vind je trouwens een uitgebreid assortiment producten om jezelf, als ook bijvoorbeeld je kids, tegen muggen te beschermen.

*Deze post bevat affiliatelinks.

8 Comments

 • Lodi

  Wat een goede tips, ik word altijd gestoken door muggen en iets wat we nog niet hebben zijn horren voor de ramen, die wil ik echt nog eens hebben, want ze moeten altijd mij hebben 🙂 Ik gebruik ook van muggen spray en dat helpt nog wel, alleen dat gezoem boven mijn hoofd, gek word ik er af en toe van. Geen tips hier, dus ben heel blij met jouw tips.

 • Melissa

  Normaal ben ik altijd degene die geprikt word maar dit jaar is het andersom mijn vriend die nooit geprikt word. Word geprikt en bij mij bijven ze weg. Waarom geen idee

 • Krystle/Batboy

  Rot beesten, bah. Gelukkig hebben ze mij nog niet te pakken gehad! Een ventilator op de slaapkamer werkt bij ons goed en ik heb altijd lavendel op de slaapkamer liggen

 • orriens nicole

  De elektrische lamp tegen muggen hielp bij ons helaas totaal niet. Ik gebruik nu een muggennet om ze van me af te hebben. Dat werkt redelijk, hoewel je ze nog wel hoort zoemen.

 • Kreanimo

  Ik haat die beesten zo!
  We hebben in de tuin al goede plantjes die ze verjagen.
  Binnen ook toestelletjes en muggenmelk als we weg gaan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *