mama heeft de griep
Leven als mama

Mama heeft de griep

Als de kids naar school gaan, komen die regelmatig met allerlei verkoudheidjes en hoestjes huis. En die worden natuurlijk aan papa en mama doorgegeven. Normaal gesproken heb ik hier niet heel veel last van. En daarbij, een snotneus houdt mij niet tegen om van alles te doen. Maar, dat liep dit keer anders. Het was namelijk goed raak. Hoe gaat dat eigenlijk als mama de griep heeft?

Mama is ziek

Dat ik echt ziek ben komt niet veel voor. Maar nu had ik goed de griep te pakken. Verhoging, een flinke snotneus, keelpijn en voortdurend hoesten waren enkele van mijn klachten. En dat vele hoesten bracht pijn in de borst en ribben. Ik ben wekenlang onder de pannen geweest. Waar ik vroeger (lees: voordat ik kinderen had) gewoon lekker de hele dag op bed of op de bank ging liggen als ik me niet lekker voelden, is dat met twee kleine kindjes thuis niet heel handig. Of eigenlijk, bijna onmogelijk.

Mama heeft de griep en het huishouden

Je loopt misschien ook wat langer door voordat je echt merkt dat je goed ziek bent. Want ja, thuis moet alles ook gewoon doordraaien. Gelukkig heb ik een hands-on man die thuis vaker kookt dan ik. En die de kids ook kan douchen, tanden kan poetsen en ze in bed legt. Zo kon ik na het avondeten, als ik daar al zin in had, snel mijn bed in. Na twee weken ziek zijn vond de dokter het tijd voor een week antibioticakuur. Die hielp niet gelijk, waardoor ik ongeveer 4 weken met klachten heb gelopen. Tussendoor is de test tegen Covid gedaan, gelukkig was die negatief.

mama heeft de griep

Hoe kom je er weer bovenop?

Er wordt wel eens gezegd dat mama’s niet ziek kunnen zijn. Maar ja, ook mama kan de griep krijgen. Hoe lukt het om als draaiende te houden als mama de griep heeft, er gewerkt moet worden en voor de kids gezorgd moet worden? Graag deel ik een aantal tips die ons geholpen hebben.

  • Vraag om hulp – Kijk of je (schoon)ouder(s) een keertje op de kids kan passen of bijvoorbeeld eten kan koken. Zo hoef je je daar geen zorgen om te maken. Of misschien heb je lieve vrienden in de buurt aan wie je hulp kan vragen.
  • Huishouden op laag pitje – Zet het huishouden even op een laag pitje. Natuurlijk betekent dit niet dat je alles moet laten verslonzen. Maar een keertje minder stoffen of de was een dagje later doen, kan vaak echt geen kwaad.
  • Neem je rust – Dit klinkt natuurlijk makkelijker dan het in de praktijk is. De dokter werd een beetje boos op mij dat ik niet een paar dagen rust had genomen en gewoon door was blijven werken met mijn klachten. Nu is de hele dag in bed liggen ook niet altijd mogelijk, maar kijk wel waar je rustmomentjes kunt pakken. Ga even lekker met de kids op de bank een tekenfilm kijken of duik lekker vroeg je bed in.
  • Laat je verwennen – Heb je een partner? Laat je dan lekker door hem of haar verwennen. Kijk wie welke taken voor zijn rekening kan nemen. En vraag of je een kopje thee op bed kunt krijgen als je lekker warm onder de wol ligt.
  • Wees voorbereid – Zorg dat je een aantal basis medicijnen zoals hoestdrank, paracetamol en een thermometer in huis hebt. Zo kun je gelijk iets nemen als je je niet lekker voelt.
  • Gebruik bezorgdiensten – Om te voorkomen dat je de deur uit hoeft, kun je wat je nodig hebt online bestellen. Laat bijvoorbeeld eten bezorgen.

Uiteindelijk gaat gelukkig ook de griep weer over. En merk je beetje bij beetje dat het weer wat beter gaat. Ik ben ondertussen weer helemaal opgeknapt. Ben je ook verkouden of heb je last van de griep? Beterschap!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *