bakken met kinderen
Leven als mama

Gezellig bakken met kinderen

Ik ben een erge bakliefhebber. In de weekenden staat er dan ook regelmatig een lekkere taart of smakelijke muffins in de oven. En verspreiden heerlijke geuren zich door ons huis. De kids hebben mijn liefde voor bakken overgenomen en willen graag helpen als mama iets gaat bakken. Alle ingrediënten door elkaar roeren, terwijl ze ondertussen wat snoepen van het beslag. Tegenwoordig gaan ze ook zelf in de keuken aan de slag. Ze hebben al de nodige ervaring waardoor koekjes of muffins al zelf gebakken kunnen worden. Dat klinkt misschien heel gezellig, bakken met kinderen. En dat is het ook zeker! Maar ja, hoe voorkom je dat naderhand niet de hele keuken ontploft is? Of het deeg tegen de keukenkastjes geplakt zit?

Samen in de keuken

In onze familie was mijn opa de taartenbakker. Voor elke verjaardag of bijzondere gelegenheid stond hij in de keuken appeltaarten te bakken. En kwam ik even binnen om de beslaglepel af te likken. Daarna nam mijn moeder het appeltaarten bakken over. Nu zijn het mijn kids die de lepel willen aflikken als het beslag in de bakvorm zit. Tijdens de vakantie, in het weekend of als er iemand jarig is, kun je ons zeker in de keuken vinden om iets te bakken. In het begin deed ik alles en keken de kids mee. Ondertussen kunnen ze zelf eieren breken, ingrediënten afwegen en vormpjes vullen met het deeg. En hoef ik eigenlijk niet meer te helpen. Hoe pakken wij het aan als we samen in de keuken staan? 

Plezier tijdens het bakken

Gezelligheid staat bij ons voorop als we gaan bakken. Bakken met kinderen loopt namelijk nog wel eens anders dan je vooraf misschien bedenkt. Maar zolang we plezier hebben, maakt het allemaal niet uit. Wel let ik erop wat voor recept we gaan bakken. Een taart die zelfs voor mij moeilijk is, zullen we dus niet direct gaan maken. Voor een cheesecake of brownies daarentegen draaien mijn kids hun handen niet meer om. Je kunt bijvoorbeeld een kookboek speciaal voor kinderen gebruiken om passende recepten uit te kiezen. En je kunt al jong beginnen met bakken met kinderen. Peuters kunnen vaak al heel goed koekjes decoreren. Of laat ze zien hoe je zelf wafels kunt bakken. Er zijn veel tosti-apparaten waarmee je ook wafels kunt maken. Niet moeilijk, snel én lekker! 

bakken met kinderen

Bakken met kinderen: juiste apparatuur

Bakken is een nauwkeurig werkje. Waar je tijdens het koken nog wel eens wat kunt spelen met hoeveelheden, moet je tijdens het bakken alles nauwkeurig afmeten. Hierbij kan het helpen om de juiste keukenapparatuur in huis te halen. Ons assortiment met bakspullen heeft zich steeds verder uitgebreid. Zo hebben we natuurlijk een weegschaal en diverse vormen voor taarten, muffins en cakes. Ook ontbreekt een keukenmachine niet. Waar we diverse recepten alles met de hand of een pollepel mengen, zijn er ook recepten die van een keukenmachine gebruik maken om het beslag te kneden. Maatlepels, bakpapier en een deegroller zijn andere voorbeelden van bakspullen die wij gebruiken als ik ga bakken met kinderen. Je vindt al deze producten bijvoorbeeld in de webshop van OTTO.

Hygiëne staat voorop

Als we iets bakken waar alleen wij als gezin van gaan smullen, laat ik mijn kids wel eens hun vinger in het beslag steken. Maar, tegelijkertijd vind ik het ook belangrijk om ze te leren dat hygiëne essentieel is. Dus, voordat we aan de slag gaan, wassen we allemaal onze handen. Dan gaat het kookschort om. Ik heb voor mijn kids een gepersonaliseerd kookschort laten maken, die ze vol trots dragen. En wordt er een krukje gepakt zodat ze goed bij het aanrechtblad komen.d Ook zetten we de ingrediënten klaar. En ruimen we als het baksel in de oven staat, alles weer op. Oh, en wie er tussendoor zijn vingers aflikt, moet daarna weer zijn handen wassen.

Sta jij wel eens samen met je kids in de keuken? Wat is jouw favoriete recept voor bakken met kinderen? Deel het vooral!

barcelonamom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *