fietsendragers
Reistips,  Reizen

Fietsendragers: zo neem je de fietsen mee op vakantie!

Met een gezin een dagje uit of op vakantie gaan is heel anders dan toen ik alleen was. Of er samen met vriendlief op uittrok. Met alleen een rugzak met wat kleren, toiletartikelen en een boek ben ik er niet meer. Nee, met kinderen moet je veel meer meenemen. Extra kleren, wat speeltjes en een bal om mee te spelen om maar wat te noemen. En laat ik de fietsen niet vergeten. Als we naar de camping gaan, moeten het liefst ook de fietsen mee. Hoe? Daar komt een goede fietsendrager om de hoek kijken.

Benut alle ruimte van de auto optimaal

Met alle spullen die we meeslepen als we met onze kids erop uit trekken, hebben we bijna een busje nodig om alles een plekje te geven. En ja, die ruimte hebben we dus niet. Toen de kids nog kleine fietsjes hadden, namen we ze wel eens in de kofferbak mee. Maar dat nam op een gegeven moment zoveel ruimte in beslag, dat dat niet meer praktisch was. Ruimte die we nodig hadden voor koffers met kleren, een koelbox met eten en andere spullen. Dus om de ruimte in de kofferbak optimaal te benutten, is het aan te raden de fietsen op een andere manier te vervoeren. Met een fietsdrager!

Soorten fietsendragers

Als je besloten hebt een fietsendrager te gaan gebruiken, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten zijn. Zo kun je de fietsen op het dak van de auto vervoeren. Of juist achter de auto. Daar heb je weer verschillende typen voor – modellen voor op de trekhaak of voor tegen de achterklep. Neem je de caravan mee vanaf huis naar je vakantieadres? Dan kun je ook kiezen voor een exemplaar die je op de caravan (de dissel) kunt monteren. Het is afhankelijk van wat je zelf prettig vindt rijden en wat past bij jouw auto. Zo hebben wij een fietsendrager voor achter de auto gebruikt. Ik vond het namelijk niet prettig rijden met fietsen op het dak die door de wind heen en weer bewegen. Ook kun je niet overal door, omdat de auto ineens veel hoger is. Maar dat is natuurlijk een heel persoonlijke keuze!

fietsendrager kiezen

Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een fietsendrager?

Er is een aantal punten waar je bij het kopen van een fietsendrager (voor kinderfietsen) op moet letten.

  • Aan hoeveel fietsen biedt de fietsendrager plek? Wil je één, twee of zelfs meer fietsen vervoeren?
  • Is hij uitgerust met verlichting en is er plek voor een nummerplaat?
  • Als je voor een model voor achter de auto gaat, kun je dan de klep van de kofferbak nog open doen? Er zijn klapbare modellen die ervoor zorgen dat je nog bij de spullen in de kofferbak kan. Met kinderen waarbij je mogelijk onderweg wel eens een t-shirt moet vervangen, is dat wel zo handig.
  • Wat is het maximale gewicht dat de fietsendrager én de kogeldruk van de auto kunnen dragen? En als je voor een model voor op het dak kiest, wat is het maximale gewicht dat je dak kan dragen?
  • Wat voor soort fietsen wil je op de fietsendrager plaatsen? Een racefiets of een kinderfietsje weegt mogelijk minder dan bijvoorbeeld een elektrische fiets. Let goed op het gewicht van de fietsen, zodat je een passende drager uitzoekt.
  • Het is goed om de breedte van je fietsen op te meten als je deze achter de auto gaat vervoeren. Je moet er namelijk op letten dat je fietsen niet te ver mogen uitsteken. De regels hiervoor wisselen per land. Dus als je naar het buitenland op vakantie gaat, is het aan te raden dit goed na te gaan.

En wat gebruiken wij?

Ondertussen hebben onze kids zowel een fiets die thuis staat, als een fiets die in de caravan achterblijft. Zo hoeven we niet de hele tijd van alles mee te slepen. Want ook de meeste kleren en handdoeken hebben we vast in de caravan liggen. Nu is dat ook een luxe, dat snap ik zeker. Dus voor wie geen twee fietsen heeft, is een fietsendrager een uitkomst! Zo houd je ruimte in de kofferbak over voor andere spullen. Want ook die zul je genoeg mee moeten slepen!

Nog een laatste tip!

Haal alle losse onderdelen van je fiets af voordat je deze op de fietsendrager plaatst.
Je wilt onderweg natuurlijk niet ineens bijvoorbeeld het fietszitje of je fietstassen achter je over de weg zien waaien!
fietsendrager

One Comment

  • Linda Meester

    Tot nu toe gaan we overal zelf op de fiets heen. In de nabije toekomst willen we wel eens een stukje verderop de fiets afladen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *