last van droge ogen
Lifestyle tips

Tips bij last van droge ogen

Ik ben een lenzendraagster en werk voornamelijk achter de laptop. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik vaak last van droge ogen heb. Erg vervelend. En herkenbaar voor jou? Gelukkig zijn er allerlei tips en trucs die ik kan toepassen om droge ogen te voorkomen. En die jou dus ook kunnen helpen. Lees snel verder en je ontdekt het allemaal.

Hoe krijg je last van droge ogen?

Droge ogen is een veel voorkomend, gelukkig onschuldig, fenomeen. Even de technische uitleg van hoe dit komt: door een instabiele traanfilm – het laagje dat je oog beschermt, bevochtigt en bacteriën doodt. Om te zorgen dat een traan niet te snel verdampt bevat deze vetten, ook wel lipiden genoemd. Als je last hebt van droge ogen heeft de traan te weinig lipiden. Zo wordt het oog dus niet voldoende beschermd, want je traanvocht verdampt te snel. Je kunt hier behoorlijk last van hebben. Wist je dat veranderingen in je hormoonhuishouding zoals de pil en de overgang droge ogen
kunnen veroorzaken? En helaas is het een natuurlijk verschijnsel dat hoe ouder je wordt, hoe minder traanvocht er wordt geproduceerd.

Tips tegen droge ogen

Wat kun je nu doen als je last van droge ogen hebt? Graag deel ik diverse tips die ik ben tegen gekomen.

last van droge ogen
  • Om je ogen vochtig te houden is het belangrijk regelmatig te knipperen, zodat je ogen meer tranen produceren. Soms vergeet je dit wel eens als je aandachtig aan het werk bent met een beeldscherm.
  • Gebruik oogdruppels. Als je droge ogen hebt door het werken achter de computer kun je kiezen voor speciale computer ogen oogdruppels. Deze hydrateren en verfrissen de ogen.
  • Als je de verwarming of airco aan hebt, moet je oppassen dat de lucht in de ruimte niet te droog wordt. Dit droogt je traanfilm namelijk sneller. Je kunt dit op peil helpen houden door bijvoorbeeld een bak met water aan de verwarming te hangen of met een luchtbevochtiger.
  • Als je net als ik contactlenzen draagt, is het aan te raden wat vaker je bril op te doen. Lenzen zorgen er namelijk voor dat het traanvocht niet altijd goed over het hele oog verdeeld kan worden, aangezien ze het oogoppervlak bedekken.
  • Vermijd ruimtes met rook en stof. Dit kan je ogen extra irriteren. Zorg dat je huis en werkkamer of kantoor schoon en stofvrij zijn.
  • Ook fel zonlicht en scherpe wind kunnen je ogen uitdrogen. Bescherm je ogen met bijvoorbeeld een zonnebril.
  • Zorg dat je je ogen voldoende rust geeft. Als je achter een scherm werkt bijvoorbeeld of tv aan het kijken bent, is het belangrijk om op tijd pauze te nemen. Zoek bijvoorbeeld de buitenlucht op zodat je ogen extra zuurstof krijgen. Je kunt ook in de verte staren. En zorg dat het goed donker is in de slaapkamer, zodat je ogen het best kunnen rusten.

Ps. Als je maar last blijft houden van droge ogen of zelfs ontstoken oogleden hebt, is het aan te raden contact op te nemen met je huisarts.

Heb jij nog tips die helpen bij last van droge ogen? Ik hoor ze graag!

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *