huishoudelijke klusjes kinderen
Leven als mama

Huishoudelijke klusjes voor kinderen: hoe zorg je dat je kids helpen?!

“Jong geleerd is oud gedaan” is een spreekwoord dat voor vele situaties geldt. Zo ook voor huishoudelijke klusjes voor kinderen. In ons gezin hebben we de kids van jongs af aan kleine taakjes gegeven om te helpen. Zo leren ze dat spullen niet automatisch opgeruimd worden. Of dat er ´s nachts kaboutertjes of elfjes langskomen om alles weer op zijn plek te leggen en schoon te maken. Maar ja, het is echt niet altijd makkelijk om te zorgen dat kinderen helpen bij klusjes in huis. En soms is het gewoon sneller om iets even zelf te doen, dan de discussie met je kind aan te gaan.

Opgroeien & het huishouden

Wist je dat er gezegd wordt dat je kind huishoudelijke klusjes geven hem of haar helpt om uit te groeien tot een zelfstandig, empathisch en respectvol persoon. Kinderen die al jong leren helpen met huishoudelijke klusjes, leren verantwoordelijk nemen. Naast dat het natuurlijk handig is als ze weten hoe ze moeten strijken of stofzuigen voor als ze later groot zijn. Alleen, het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan om je kind te betrekken bij het huishouden. Want laten we eerlijk zijn, wie heeft er nu echt zin om op te ruimen? Het is ook zeker niet mijn favoriete klus. Het kan een echte opgave zijn om kleintjes te betrekken bij huishoudelijke klusjes. Hoe kun je ervoor zorgen dat je kids helpen? Lees vooral verder voor een aantal nuttige tips en trucs!

Welke huishoudelijke klusjes zijn geschikt voor kinderen?

Het is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kleintje en de persoonlijke ontwikkeling. Het ene kind is het andere niet, dus probeer vooral de klusjes op jouw kind af te stemmen. Let erop dat je geen klusjes geeft die ze nog niet kunnen doen, daar raakt je kleintje mogelijk alleen maar gefrustreerd door. De vaatwasser inruimen met scherpe messen is iets wat je waarschijnlijk niet zo snel door je peuter laat doen. Of de hele badkamer soppen. Maar, stofzuigen, de tafel opruimen en de eigen slaapkamer ordenen zijn een aantal klusjes die je bijvoorbeeld aan je kindje kunt geven.

Onderaan deze post vind je trouwens ook een overzicht van voorbeelden van geschikte huishoudelijke klusjes per leeftijd.

Hoe zorg je dat kinderen helpen bij huishoudelijke klusjes?

Om niet de hele tijd je kind achter zijn broek aan te zitten of in discussie te gaan, is het soms makkelijk om iets zelf even te doen. En niet te blijven herhalen aan je kind dat hij of zij iets moet doen. Maar dat wordt echt afgeraden. Helpen met huishoudelijke klusjes is een noodzakelijke taak. Als je namelijk wilt dat je kindje diverse vaardigheden ontwikkelt, is het belangrijk dat hij ook leert om mee te helpen in het huishouden. En verantwoordelijkheid te dragen voor iets.

Gebruik helpen in het huishouden niet als straf

Het is aantrekkelijk om een huishoudelijk klusje als straf te gebruiken als je kind zich stout gedraagt. Dat wordt echter niet aangeraden. Je wilt tenslotte voorkomen dat klusjes in het huishouden als iets negatiefs worden gezien. Kijk juist hoe je deze taken tot iets leuks en aantrekkelijks kunt omtoveren.

Nog wat laatste tips rondom huishoudelijke klusjes voor kinderen!

  • Je kunt een kalender maken met de verschillende huishoudelijke klusjes die gedaan moeten worden. Vervolgens kan ieder lid van het gezin aangeven welke taak hij of zij die week oppakt. Zo kun je rouleren en krijgt je kind te maken met verschillende aspecten van het huishouden.
  • Zorg dat je consequent bent met de huishoudelijke klusjes. Als je iets vraagt aan je kindje om te doen, blijf hier dan ook bij. En ga iets niet zelf doen als je kindje het niet gelijk oppakt. Zo zorg je dat je kleintje verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt.
  • Hoeveel klusjes kun je je kleintje geven? Peuters kun je laten helpen zonder ze echt al een vast taak te geven. Peuters kunnen al 1 taak per dag uitvoeren en basisschoolkinderen zelfs 1 tot 3. Pubers kun je tenslotte wel 3 of 4 vaste taken per dag geven.
huishoudelijke klusjes kinderen

Voorbeelden van huishoudelijke klusjes
per leeftijd

Kinderen 1-3 jaar

Kinderen 4-6 jaar

Kinderen 7 - 9 jaar

Kinderen vanaf 10 jaar

Deel jouw ervaring! 

Helpen jouw kleintjes in de huishouding? Welke taken geef je ze? En hoe gaat het uit handen geven ervan? Ik, en andere mama’s, horen het graag! Deel vooral jouw ervaring in de comments. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *