wat te doen in Den Helder
Reizen,  Spanje

Wat te doen in Den Helder

Ik ben in een klein dorpje aan de kust in de kop van Noord Holland opgegroeid: Julianadorp aan zee. Dit ligt tegen de marinestad Den Helder aan. Ik vond het vroeger heel gewoon dat we zo dicht bij het strand en de zee woonden. En doordat ik al vroeg uit huis ging om te studeren in Utrecht, heb ik me ook nooit echt bezig gehouden met wat er in de buurt allemaal te doen was. Ik ging namelijk uit met mijn vrienden in de stad en had niet echt behoefte aan andere activiteiten. Maar doordat ik nu met twee kids weer terug ben op de plek waar ik geboren ben, raakte ik natuurlijk benieuwd wat er allemaal te doen is. Om voorbereid op vakantie te gaan. En graag deel ik mijn tips. Dus als je benieuwd bent wat te doen in Den Helder en omgeving, lees dan verder. Het is namelijk zeker de moeite waard om hier even te blijven. En niet alleen door te rijden om de boot naar Texel te pakken.

Stadswandeling langs de dijk & tulpenvelden

Om diverse bezienswaardigheden van Den Helder te ontdekken en de stad te leren kennen, kun je een stadswandeling maken. Er zijn bordjes in de stad geplaatst die je kunt volgen. Hierbij loop je onder andere naar de dijk, een onmisbare zeewering. Je kunt hier heerlijk uitwaaien en genieten van een prachtig uitzicht, onder meer naar Texel. En je kunt de ´Lange Jaap´ aanschouwen. Dit is de hoogste vuurtoren van Europa met 64 meter. Leuk triviant weetje: inwoners van de stad worden ook wel Jutters genoemd, naar de vroegere geliefde bezigheid strandjutten of Nieuwediepers naar de geul en haven Nieuwediep. Tussen ongeveer half maart en half mei kun je in Den Helder ook langs de in bloei staande bollenvelden maken. In de kop van Noord-Holland vind je namelijk het grootste aaneengesloten bollengebied. Er worden dan ook diverse activiteiten georganiseerd. Ga bijvoorbeeld zelf tulpen plukken bij de boer.

wat te doen in den helder

Forten en militaire verdedigingslinies

In Den Helder vind je verschillende forten. Het eerste verdedigingswerk werd al in 1583 gebouwd. Later kwamen hier nog verschillende forten bij. Diversen hiervan zijn in opdracht van Keizer Napoleon Bonaparte gebouwd, waaronder Fort Kijkduin. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er diverse bouwwerken aan de verdedigingslinies van Den Helder gebouwd. Je kunt diverse van deze forten bezoeken. Zo heeft Fort Kijkduin ook een Noordzee-aquarium. Hier loop je door een 12 meter lange tunnel onder water door. In Fort Harssens en Fort Erfprins worden rondleidingen verzorgd. En in Fort Westoever kun je nu biertjes drinken in het biercafé met een bierbrouwerij die hier gevestigd zijn.

Wat te doen in Den Helder: Willemsoord

Deze voormalige rijkswerf is omgebouwd tot centrum met allemaal restaurants, barren en een bioscoop. Waar vroeger schepen van de koninklijke marine werden opgeknapt, kun je nu een lekker drankje drinken en een hapje eten. Je vindt er trouwens ook musea en nautische winkeltjes. Zo kun je bijvoorbeeld gerestaureerde schepen bekijken en een rondvaart door de havens maken. Het Nationaal Reddingsmuseum is hier ook gevestigd. Dit is zeer leuk voor zowel jong als oud, doordat je hier alles over het reddingswezen in Nederland leert.

Beste bibliotheek van Nederland

In het hart van Den Helder ligt de plaatselijke bibliotheek. En deze is in 2018 gekozen tot winnaar bij de beste bibliotheek van Nederland. De bieb is gevestigd in een monumentaal schoolgebouw uit 1905 waar de oude details nog zichtbaar zijn. Je kunt hier bijvoorbeeld een kopje koffie drinken.

wat te doen in den helder

Wadlopen bij laag water

Voor alle leeftijden worden er vanuit Den Helder diverse wadexcursies georganiseerd. Je kunt bij laag water bijvoorbeeld over de wadden lopen. Of ga garnalen vangen gedurende het garnalenseizoen. Ook worden er voor kinderen allerlei activiteiten georganiseerd zoals zeekraal proeven en knutselen met schelpen.

De Helderse Vallei

Aan de rand van Den Helder ligt een stadsboerderij, een eco-klimpark en een duurzaamheidscentrum: De Helderse Vallei. Hier kun je in een tentoonstelling alles over de lokale natuur te weten komen. En er is ook een uitkijktoren waarbij je vanaf grote hoogte uitkijkt over de stad. Als je met kinderen naar De Helderse Vallei gaat, is er van alles te beleven. In de kinderboerderij kunnen ze onder meer geitjes bekijken. En in het eco-klimpark kun je op hoogtes van 4 tot 8 meter een parcour afleggen. Tussen de toppen van de bomen door. Of huur een kano en maak een tocht door de omgeving. Bij dit gebied ligt ook de Donkere Duinen. Dit is een natuurlijk bos met een eendenvijver waar je heerlijk kunt wandelen.

Geniet van de veelzijdigheid van Den Helder als je hier een dagje of een vakantie doorbrengt! En vergeet trouwens niet om een ijsje te gaan eten bij IJssalon Wim Laan. Deze salon bestaat al sinds 1894. En hier wordt ieder uur ambachtelijk vers ijs gemaakt. De ijssalon heeft zelfs een koninklijke onderscheiding gekregen, waardoor het zich sinds 2020 Hofleverancier mag noemen.

2 Comments

 • Paulien

  Wat een leuk stuk in de Helderse Courant,dat je tijdelijk hier naar toe ging.
  Gelijk heb ik jouw website bezocht om meer jouw blogs te lezen en te lezen over jouw leven in Barcelona.
  Mooie site heb je opgezet veel succes.
  Groetjes van Paulien uit Den Helder

  • debby@barcelona

   Dank je wel, wat leuk om te horen! Als je over iets specifieks over mij, mijn leven hier of Barcelona iets te weten wilt komen, laat het vooral weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *