duurzame bruiloft
Barcelona life,  Duurzaam leven,  trouwen

Hoe organiseer je een duurzame bruiloft?

Om beter voor het milieu te zorgen, zijn er groene en duurzame initiatieven op allerlei vlakken. Misschien ben jij hier ook bewuster mee bezig. Hoe kun je bijvoorbeeld plastic gebruik verminderen? En hoe neem je jouw lunch en koffie mee in een herbruikbare oplossing? Ook als je gaat trouwen kun je stilstaan bij het milieu. Maar hoe organiseer je een duurzame bruiloft? Hoe zeg je ´ja ik wil, zonder het milieu te belasten?

Ik zal eerlijk zeggen dat wij tijdens het organiseren van onze bruiloft eigenlijk niet naar milieuvriendelijke alternatieven hebben gekeken. Al kun je het niet versturen van uitnodigingen als een groene oplossing zien. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om het maximaal mogelijk rekening met de leefomgeving? Er zijn diverse manieren voor het organiseren van een duurzame bruiloft die respectvol zijn voor het milieu. Graag zet ik een aantal ideeën voor je op een rijtje.

De voorbereiding van een duurzame bruiloft

  1. Kies voor gerecycled papier voor de uitnodigingen. Je kunt zelfs aan de drukker vragen of ze inkt gebruiken die niet schadelijk is voor het milieu. Als je helemaal geen papier wilt gebruiken, kun je er ook voor kiezen om de gasten een mail te sturen. Door een statement te maken met de uitnodiging, breng je gelijk de boodschap over dat je een duurzame bruiloft organiseert.
  2. Voor de trouwjurk kun je voor een vintage model gaan. Misschien heeft je (schoon)moeder haar trouwjurk bewaard zodat je die kan gebruiken. En als je op zoek gaat naar een trouwpak, kun je kijken voor één die gemaakt is van biologische katoen.
  3. Ga op zoek naar een ecologische trouwlocatie. Is jouw eigen tuin bijvoorbeeld een optie? Een oude boerderij of bijvoorbeeld een kas zijn ook passende, én originele, locaties voor een duurzame bruiloft. Door een plek dichtbij huis te kiezen, voorkom je ook dat gasten veel moeten reizen tussen locaties. En dat er dus auto´s of bussen gebruikt worden die uitstoot veroorzaken.
duurzame bruiloft

Op de trouwdag zelf 

  1. Voor de lunch of het diner kun je kiezen voor ecologische producten. En/ of streekproducten. De drankjes zijn natuurlijk ook biologisch. Als er eten overblijft kun je dit mogelijk aan een organisatie schenken die hier andere mensen blij mee kan maken. Zo gaat er niets verloren. 
  2. Voor de decoratie op de tafels kun je in plaats van bloemstukken ook plantjes gebruiken. Natuurlijk plaats je ze in gerecyclede bloempotten. Wat dacht je van kruidenplantjes in een jampot. En na de bruiloft neem je ze mee naar huis of geef je ze aan de gasten. 
  3. Voor de aankleding van de locatie kun je zelf decoratie maken. Denk bijvoorbeeld aan slingers van gerecycled papier. Zo geef je de aankleding gelijk een persoonlijke touch.  

Wil je de bruiloft een ecologisch vervolg geven? Dan kun je kiezen voor een duurzame huwelijksreis. Er zijn pasgetrouwde stellen die bijvoorbeeld stranden gaan schoonmaken. Of je zo ver wilt gaan, is natuurlijk aan jou. Maar, de opties zijn volop aanwezig.

Heb jij tijdens het organiseren van jouw bruiloft rekening gehouden met het milieu? En heb je nog tips voor een duurzame bruiloft? Deel ze vooral!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *