goede start van de dag
Leven als mama

8x een goede start van de dag

De vakantieperiode is weer voorbij. En dat betekent terug in het gareel en doordeweeks op tijd opstaan. De kids gaan naar school en manlief en ik moeten gewoon werken. Om te voorkomen dat iedereen met zijn verkeerde been uit bed stapt, proberen we voor een goede start van de dag te zorgen. Hoe? Graag deel ik maar liefst 8 tips! Zo haal je het meest uit je ochtend. En de rest van de dag.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede start van de dag begint eigenlijk al de avond ervoor. Kijk wat je kunt voorbereiden zodat je dit ´s morgens niet meer hoeft te doen. Leg je kleren alvast klaar. En eventueel de kleren van de kids. Pak jouw werktas en de schooltassen zoveel mogelijk in. Of plak bijvoorbeeld een post-it op een opvallende plek van iets wat je niet moet vergeten. Met een goede voorbereiding, voorkom je dat je ´s morgens in tijdnood raakt. Of de hele nacht wakker ligt omdat je iets niet mag vergeten.

2. Zorg voor een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis zorgt ervoor dat je spullen kunt terug vinden. Denk bijvoorbeeld aan de keuken. Hoe frustrerend is het als je ´s morgens geen schoon ontbijtbord hebt? Of als je net dat ene paar schoenen niet kunt vinden? Een schone en lege (werk)ruimte geeft rust in je hoofd. En zorgt voor tijdsbesparing. Je voorkomt dat je de hele dag het gevoel hebt dat je nog moet schoonmaken en opruimen.

3. Sta op voor de rest van het gezin

Wist je dat het wetenschappelijk is bewezen dat mensen die vroeg opstaan productiever zijn? En over het algemeen zelfs betere dagen hebben? Probeer daarom een vroege start aan te moedigen. En door voor de rest van de familie op te staan, ben je nog omringd door een stillere omgeving. Eén die ruimte biedt om je gedachten te verzamelen. Het is ook een goed moment om je ´zorgenlijst´ aan te pakken. Uitstel kan ervoor zorgen dat je gedurende de dag spanningen hebt. Door het uit de weg te ruimen, zul je je de rest van de dag meer ontspannen voelen.

4. Pak niet gelijk je telefoon

Tegenwoordig is het steeds normaler om direct na het openen van je ogen je telefoon te pakken. Misschien gebruik je jouw telefoon zelfs wel als alarm. Alleen, zodra je je mobiel pakt, word je gelijk verleid door social media, notificaties van mails en het laatste nieuws. Kijk of je minimaal 15 minuten de tijd kunt nemen om gewoon even lekker wakker te worden. Zonder telefoon!

5. Zet vrolijke muziek op

Muziek kan een stemming beïnvloeden. Om de dag goed te beginnen, kun je vrolijke liedjes opzetten. Die zorgen ervoor dat de dag positief begint. De tekst ´wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag´ is zeker waar! Als wij de kids ´s morgens wakker moeten maken voor school, zetten we hun favoriete muziek op. Zo worden ze fijner wakker dan wanneer we ze wakker moeten schudden in hun bed.

goede start van de dag

6. Goede start van de dag met een ontbijt

Om nieuwe energie te verkrijgen na de nacht, start je de dag met een goed ontbijt. Het brengt daarnaast ook je spijsvertering op gang. Een bowl yoghurt met musli en vers fruit. Of een verse bruine boterham. En wie start er ook met een kop koffie of (zwarte) thee? Alleen kunnen grote hoeveelheden cafeïne ervoor zorgen dat we crashen. Kies daarom eens voor een glas water met citroen voor een goede start van de dag. Citroenwater zit boordevol vitamine C. Niet alleen beschermt dit je tegen allerlei vervelende virussen, het stimuleert ook de nieren en de lever.

7. Verwen jezelf met een beauty moment

Om de dag goed te beginnen, verwen je jezelf met een fijne bodylotion. Of een lekker ruikende douchegel. Dit zorgt ervoor dat je je de hele dag door fantastisch voelt. Een luxe gevoel van het beauty product helpt je met een goede start van de dag.

8. Keep on moving

Wie heeft er ook wel eens een sportschool abonnement afgesloten om vervolgens niet te gaan? Een veel gehoord excuus is dat we geen tijd hebben om uren in de sportschool door te brengen. Logisch met een volle agenda en gezinsleven. Een goed alternatief is om ´s morgens 10 minuutjes vrij te maken om wat te bewegen. Dit brengt je bloedsomloop op gang en zorgt ervoor dat je de hele dag een goed gevoel hebt. Ook voorkom je dat je de hele dag gestressed bent, omdat je ´s avonds nog moet sporten. Na een lange dag heb je hier natuurlijk geen zin meer in.

Hoe zorg jij voor een goede start van de dag?

6 Comments

 • Bryan

  Wat een goede tips! Ik heb het vooral moeilijk met niet meteen je telefoon nemen. Dat gebeurt bij mij nog iets te vaak, ook al weet ik dat dit niet ideaal is.

 • Linda

  Ik bereid ook van te voren voor wat ik aan ga doen. En laat sochtends eerst het hondje uit. Lekker ontspannen buiten lopen

 • Wanda

  Ik heb bewust mijn wekker een kwartier eerder gezet, zodat ik doordeweeks in alle rust kan opstarten alvorens ik naar mijn werk rij. Ik merk dat dat mij wat meer rust geeft en dat ik dan ook het gevoel heb dat ik echt wakker ben.

 • Lous

  Herkenbare oplossingen met happy start off the day effecten…
  Ik merk dat ik alleen de beauty producten en t sporten nog toe zou moeten voegen in mijn standaard start van doordeweekse dag…
  Maar de manier van jouw omschrijving maakt dat ik er iig over na denk…so thanks

  Suc6 weer morgenochtend ?

 • Frédérique

  Ik moet je zeggen dat ik puntje 5 erg mis. Omdat we nu in een mini huisje wonen wordt iedereen wakker wanneer ik muziek opzet. Gevolg: ‘s ochtends in stilte alles voorbereiden en je bent dan inderdaad stukken minder productief merk ik ;/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *