wat missen nederlanders in het buitenland
Barcelona life

Wat missen Nederlanders in het buitenland

Afgelopen zomer heb ik een bezoekje aan Nederland gebracht. En dan merk ik ook weer een aantal zaken op die ik toch wel mis aan dit koude kikkerlandje. Behalve mijn familie en vrienden natuurlijk. Verrassende dingen die je misschien niet gelijk verwacht.

Natuurlijk ben ik niet de enige Nederlander in het buitenland. Dus wat missen Nederlanders in het buitenland nu eigenlijk? Een aantal jaar terug is hier onderzoek naar gedaan. En op nummer 1 staat…… haring! Niet één van mijn favoriete levensmiddelen, dus ook niet iets wat ik mis. En een kroket of kaas heb ik gewoon in mijn eigen winkel ter beschikking. Wat ik dan wel mis? Lees snel verder.

wat missen nederlanders in het buitenland

Verse tulpen op tafel

Ik ben in Nederland in een echte bollenstreek opgegroeid. Van jongs af aan ging ik bollenpellen om een zakcentje te verdienen. Bloemen, en dan vooral tulpen, waren volop verkrijgbaar. En toen ik op mezelf ging wonen, stond er regelmatig een kleurrijke bos bloemen op tafel. In Barcelona is het lastiger om een mooie, en dan vooral betaalbare, bos bloemen te vinden. Toch wel een gemis voor mij.

Wat missen Nederlanders in het buitenland: Iets lekkers halen voor bij de koffie

Aangezien dit gemispunt ook in de top 10 van wat missen Nederlanders in het buitenland staat, ben ik dus zeker niet de enige die een lekker gebakje bij de koffie mist. In Nederland is het gebruikelijk om iets lekkers bij de koffie en thee te nemen. Of was dit alleen bij ons thuis zo? 😉 En dat lekkers haal je dan bijvoorbeeld bij de bakker. Een moorkop, een tompoes, een petit four; allemaal heerlijks om van te smullen. In Barcelona zijn er ook volop bakkers te vinden. Alleen verkopen die stokbroden en croissants en donuts. Voor een lekker taartje moet je echt wel even op zoek gaan. Daarnaast zit het ook niet zo in de cultuur gebakken zoals in Nederland om een kopje koffie of thee met iets lekkers te nemen. Tijdens mijn verblijf in Nederland heb ik hier dus echt van geprofiteerd en volop smakelijke taartjes te gegeten.

Frietsaus van de McDonald

Op zijn tijd kan ik echt zin hebben in een menu van de McDonalds. Alleen is die dan zonder frietsaus. In Barcelona is mayonaise bij de McDonalds namelijk niet bekend. En dus ook niet die lekkere die je in Nederland echt alleen bij de Mac kunt krijgen.

Van een beetje regen smelten we niet

Oke, eerlijk is eerlijk – de Nederlandse regen mis ik echt niet. Maar wel de mentaliteit en de voorzieningen die er zijn als het regent. In Barcelona lopen straten al snel onder als het flink regent. Simpelweg omdat een goede afwatering hiervoor ontbreekt. En mensen, ook ik, blijven snel binnen als het regent. In Nederland niet. Daar trek je gewoon je regenjas en regenlaarzen aan en ga je evengoed naar buiten. Wij hadden de pech tijdens een regenachtige periode in Nederland te zijn. Maar de kids hebben evengoed elke dag buiten gespeeld. Met een jas aan, dat dan weer wel.

wat missen nederlanders in het buitenland

Een lekkere belegde boterham

Ik mis gewoon al het Nederlandse brood. Hier in Barcelona in de supermarkten vind je vooral smaakloos brood dat ook de buik niet vult. In Nederland hoef je maar een bakker of supermarkt binnen te stappen en je hebt volop keuze uit brood, kadetjes, bolletjes en meer lekkers. Zelfs voor een ´gewone´ donkerbruine boterham kun je uit allerlei broodsoorten kiezen. Wat een verschil met hier!

Nederlandse supermarkten

De standaard producten zoals pindakaas en pannenkoekenmix mis niet. Want die vind ik namelijk gewoon in mijn eigen Nederlandse supermarkt in Barcelona. Wat ik dan wel mis aan de supermarkten in Nederland? Nou, dat je biologische producten gewoon in de schappen tussen de normale producten vindt. En ik dus niet naar een speciale biologische winkel moet voor bio yoghurt, melk en thee bijvoorbeeld. Of de schappen vol met vers producten om makkelijk een maaltijd mee te koken. En de vele mogelijkheden voor kant-en-klaar maaltijden die weinig werk zijn om te koken en toch heerlijk smaken. Koelingen vol met yoghurts in allerlei formaten en smaken. Oh, en wat te denken van de receptenkaartjes met ideeën wat je die dag kunt koken. Bestaan die trouwens nog?

Had jij verwacht dat ik deze dingen zou missen? Wat zou jij uit Nederland missen als je in het buitenland zou wonen? Ik ben benieuwd!

2 Comments

  • Anne's plek

    Wat grappig om te lezen wat je allemaal mist als je in het buitenland loopt. Vooral het punt van het brood kan ik mij in vinden. Niet dat ik in het buitenland woon, maar op vakantie mis ik al gelijk het Nederlandse brood (oeps)… Ik geloof wel dat je er veel moois voor terugkrijgt! Leuk om te lezen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *