verhuizen naar spanje
Barcelona life

Verhuizen naar Spanje

Baan opgezegd, huur stopgezet, spullen verkocht of in de opslag gedaan, familie en vrienden gedag gezegd en op het vliegtuig gestapt. Voor een sprong in het diepe onbekende. In februari 2011 ben ik naar Barcelona verhuisd en in die periode heb ik een blog bijgehouden met mijn ervaringen. Op mijn website deel ik een selectie van artikelen die laten zien hoe ik van Barcelona mijn thuis heb gemaakt. Dit keer vertel ik alles over verhuizen naar Spanje en mijn tips over wat je met je spullen in Nederland kunt doen.

Bij verhuizen naar Spanje hoort in mijn geval ook het opzeggen van mijn flat. En ja, wat doe je dan met al je inboedel? Om te beginnen heb ik spullen verkocht. Hoe? Ik heb een Open Huis gehouden. En zo kwam het dat ik me zatermorgen heb geïnstalleerd in huis, klaar voor alle mensen die langs konden komen om mijn spullen te kopen. Om de House Sale aan te kondigen had ik in de buurt en flat allemaal briefjes opgehangen. En in de twee weken voorafgaand aan het Open Huis ben ik elke avond wel een paar keer gebeld door mensen die op zoek waren naar de meest uiteenlopende spullen. Kastjes, audioapparatuur, pannen, een strijkbout en een waterkoker; spullen waarover ik niet eens had nagedacht om ze te verkopen, werd om gevraagd. Maar als mensen er geld voor bieden, wil ik best mijn beddengoed verkopen. De meeste mensen gaven aan vroeg te willen komen, voordat alles al verkocht zou zijn. Je snapt, mijn verwachtingen voor het Open Huis waren hoog gespannen.

Verkopen van inboedel

Om negen uur zat ik klaar om de eerste bezoekers te ontvangen. Maar negen uur werd half tien en half tien werd tien uur en nog steeds waren er geen bezoekers geweest. Daarvoor ben je dan de hele week druk bezig om je inboedel ´verkoopklaar´ te maken. Ik had overal briefjes op geplakt wat wel en niet verkocht kon worden. Want ja, er zijn dingen die ik niet weg wil doen. Opeens werd ik toch opgeschrikt door de deurbel. De eerste bezoekers waren bewoners uit mijn flatblok die even kwamen kijken. Het voelt de eerste keer best raar als er vreemden in je huis rondlopen. Maar na een paar bezoeken maakt het niet zoveel meer uit, zolang ze interesse in je spullen hebben. Gedurende de dag druppelden er af en toe mensen binnen die gelijk dingen meenamen, maar toch ben ik nog niet alles kwijt. Gelukkig bestaat er ook nog Marktplaats. Hopelijk ben ik voor vertrek mijn meeste spullen kwijt. En anders, ach, bestaat er zoiets als opslagboxen.

Tip

Als je je woning in Nederland niet aanhoudt, wees dan kritisch welke spullen je wel en niet bewaart. Servies en decoratie voor je huis bijvoorbeeld kun je tenslotte overal kopen. Door spullen te verkopen, heb je geld wat je kunt investeren in het kopen van een nieuwe inboedel. Houd er rekening mee dat spullen verhuizen naar Spanje (of een ander land) ook geld kost.

verhuizen naar Spanje

Opslagbox voor verhuizen naar Spanje

Zoals gezegd wil ik niet al mijn spullen verkopen. Mijn heerlijke bed en een gekleurde vakkenkast zijn grote spullen die ik graag wil bewaren. Maar ja, als mijn huur afloopt kan ik ze niet meer in mijn flat laten staan. Dus ga ik ze ergens tijdelijk opslaan tot ik weet wat ik ermee ga doen. Het blijkt een heel aparte wereld te zijn, de wereld van de opslagboxen. Gelukkig heb ik een lieve papa die een dagje met mij mee op stap gaat om boxen te bekijken. We hebben drie aanbieders gevonden in Utrecht en gaan ze bezoeken voor prijsvergelijkingen. Lekker Hollands 🙂

“Hoeveel m3 wilt u hebben?”

Ik heb nog nooit een storagebox in het echt gezien, maar ik heb er een eigen beeld van gevormd na het zien van films waarin politiemannen ze moeten openbreken. In mijn hoofd zie ik grote boxen op een rij, in allemaal verschillende panden op een groot terrein. Blijkt alleen dat het er in het echt toch iets anders uitziet. Je rijdt een grote hal binnen waar je allemaal hokjes hebt. Naast elkaar, maar ook boven elkaar. Het ziet er veel kleiner uit dan ik had gedacht. En bij de eerste boxen die me getoond worden, krijg ik het gevoel dat de helft van mijn spullen er niet in past. Zijn dit echt boxen volgens het aantal m3 die we berekend hebben die ik nodig heb voor mijn spullen? Gelukkig heeft mijn vader ruimtelijk inzicht en gaat het volgens hem allemaal passen. Als je eenmaal de grootte van de box hebt bepaald, is het belangrijkste natuurlijk de prijs. Deze verschillen nogal, maar dat biedt ook een mooie kans om nog wat te onderhandelen. Laat dat alleen niet mijn sterkste punt zijn. Met de nodige morele support van mijn papa lukt het me om een goede prijs te bedingen. En ik krijg een maand gratis huur en gelijk nog wat inpakmateriaal mee. Vanaf nu ben ik dus de trotse huurster van een eigen storagebox!

Tip

Als je maar een paar doosjes overhoudt voordat je gaat verhuizen naar Spanje of een ander land, kun je deze misschien bij familie of vrienden op een zolder bewaren. Maar als het wat meer is, is een tijdelijke storagebox een handige oplossing.

-Oorspronkelijk gepubliceerd op 19 december 2010 –

11 Comments

 • Kyra | A Loving Lady Travels

  Leuk om te lezen! Ik zat nog midden in het verhaal toen het eindigde haha, ik had meer verwacht! Super dat je gewoon naar het buitenland verhuisd bent. Zelf zou ik ook graag op bali leven, maarja dan moet je eerst wel zorgen dat je daar een europees inkomen hebt.

 • Frederique

  Ik vind zo’n house sale echt een leuk idee. Wij hadden het gedaan toen we uit Frankrijk vertrokken maar inderdaad ook niet alles kwijt toen. Ik ben zo vaak verhuist dat ik ben gestopt met tellen en ik heb geleerd, door schade en schande, om veel weg te doen.

 • ingrid

  wij hebben zelfs toen we tijdelijk gingen huren tijdens de bouw van ons huis een storage box gehad. best grappig. had er ook zon tv idee van

 • Linda

  Het lijkt mij een hele stap om alles zo achter te laten en opnieuw te beginnen. Maar wel erg mooi! Ik ben zelf chronisch ziek en voel mij altijd een stuk beter onder de zon. In dagdroom dan ook vaak van een zonnig paradijsje. Maar weet niet of ik de stap ooit durf te maken.

 • Marjolein

  Spannende stap om je in een ander land te settelen, we zullen je volgen, leuk hoor! Het is toch iets waar iedereen stiekem van droomt en niet aandurft

 • Anja

  Leuk om te lezen hoe het er bij jou aan toe ging. Toen wij naar Suriname emigreerden hebben we de meeste spullen verkocht en niets achter gelaten.

 • Stephanie

  Wij hebben ook nog overwogen om naar Spanje te verhuizen. We hadden het zelfs al besproken in de familie… Maar de stap echt zetten is toch spannender dan gedacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *