juiste social media kanaal
Mompreneur

Hoe kies je het juiste social media kanaal?

Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest. Dit zijn maar een paar van de social media kanalen die je als onderneming of blogger ter beschikking hebt om jouw publiek te bereiken. En in deze digitale tijd waar bijna iedereen wel een account op één of meerdere kanalen heeft, mis je een deel van je doelgroep als je hier niet actief bent. Alleen, hoe kies je nu het juiste social media kanaal?

Eerder deelde ik al dat Facebook in Nederland in 2018 nog steeds het meest gebruikte social media kanaal is. Maar betekent dit ook dat dit het meest geschikte medium is voor jouw onderneming of blog? In deze post kun je meer te weten komen over de populairste kanalen in Nederland. En natuurlijk welke doelgroep zich waar bevindt en hoe elk social media kanaal op zijn eigen manier ingezet kan worden. Want eerlijk is eerlijk: niet elke content is geschikt voor elk kanaal. Daarnaast hoef je als ondernemer ook niet alles overal te delen.

Wat wil je bereiken met de inzet van social media?

Om te kiezen welk social media kanaal je het beste kunt inzetten, is het belangrijk om te weten wat je doel is bij het gebruik ervan. Wil je bijvoorbeeld je merk promoten? Is jouw insteek om meer verkeer naar je website of blog trekken? Wil je een nieuwe doelgroep bereiken? Of meer mensen in je huidige doelgroep die jouw product of dienst interessant kunnen vinden? Als je weet wat je wilt bereiken, kun je beter kiezen welk social media kanaal hiervoor het geschiktst is. Elk kanaal heeft namelijk zijn sterke punten.

Welk type content ga je op social media delen?

Als je weet wat je wilt bereiken met de inzet van social media kun je gaan kijken welk type content je wilt gaan delen. Heb je bijvoorbeeld vooral filmpjes om te delen? Wil je blogposts delen onder je volgers? Elk kanaal heeft zijn specifieke eigenschappen en de kracht om een bepaald type content te delen. Graag vertel ik meer over welk soort content goed werkt op welk kanaal met welke boodschap.

Kies het juiste social media kanaal voor jouw boodschap, doelgroep en content

  • Facebook

Facebook is een geschikt kanaal als je aan merk branding wilt gaan werken. Een grote doelgroep is hier actief, alleen ondervind je op Facebook waarschijnlijk ook veel concurrentie. Een pluspunt van Facebook is dat je een specifieke doelgroep kunt kiezen als je bijvoorbeeld jouw content gaat boosten of ermee gaat adverteren. Met dit kanaal kun je engagement voor jouw content genereren en potentiële klanten bereiken. En huidige klanten omzetten in loyale volgers. Op Facebook kun je diverse soorten content delen; video´s en foto´s met een persoonlijke insteek om de mensen achter het merk te tonen, werken erg goed. Ook livestreaming is op Facebook in opkomst.

gebruik social media kanaal

Bron: marketingfacts.nl

  • Pinterest

Op Pinterest draait alles om foto´s. En vooral vrouwen zijn op dit kanaal actief. Als je op zoek bent naar mensen die inspiratie wensen voor bijvoorbeeld interieur, koken, trouwen, kunst en DIY is dit hét kanaal om te gebruiken. Verder blijkt dat mensen via Pinterest vaker overgaan tot een aankoop in vergelijking met bijvoorbeeld Facebook. De sleutel tot succes is om aantrekkelijke foto´s te gebruiken en een duidelijke omschrijving erbij te vermelden. Denk ook eens aan een collage van foto´s voor een DIY-project waarbij je elke stap in een foto weergeeft.

  • YouTube

YouTube is het kanaal als je videos onder de doelgroep van voornamelijk tieners en jongvolwassenen wilt verspreiden. Hierbij kunnen zowel entertainment video´s als korte filmpjes met een informatieve insteek gebruikt worden. Video´s met een review over een product of een tutorial hoe een bepaalde dienst of een specifiek product gebruikt kunnen worden, zijn zeer geschikt om op YouTube te delen.

  • Instagram

Instagram is een kanaal dat draait om mooie foto´s die eigenlijk tonen wat je de hele dag door aan het doen bent. Vooral onder een jongere doelgroep (15-19 jaar) is dit kanaal populair. Als jouw doelgroep tieners en jongvolwassenen is, kun je op dit platform niet ontbreken. Het is belangrijk om mooie, hoge kwaliteit foto´s te gebruiken die een kunstzinnige uitstraling hebben. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld ´achter de schermen´ foto´s als ook beelden van producten. Quotes op foto´s blijken ook goed te werken.

  • Twitter

Twitter wordt in vergelijking met de andere social media kanalen relatief weinig gebruikt. Toch kan het een nuttig kanaal zijn als je nieuws en aankondigingen gelijk met je doelgroep wilt delen. Content als korte tekst zinnen en links naar bijvoorbeeld artikelen op de website zijn effectief op Twitter. Je kunt een tekst in een tweet eventueel ondersteunen met beeldmateriaal.

  • LinkedIn

Als je in de B2B sector actief bent, is LinkedIn bij uitstek het kanaal waar je actief wilt zijn. Zeker als je doel is om nieuwe leads te genereren. Op LinkedIn kun je heel goed redactionele artikelen plaatsen die je helpen om je autoriteit en kennis op een bepaald gebied te tonen. LinkedIn wordt over het algemeen door een iets oudere doelgroep gebruikt in vergelijking met bijvoorbeeld Instagram.

Door goed het doel van het gebruik van een social media kanaal helder te hebben en welke content je wilt delen, kun je nagaan op welk kanaal jouw doelgroep actief is en waar ook jij dus aanwezig moet zijn!

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *