vrijdag de 13e
Barcelona life

Vrijdag de 13e in Spanje

Over bijna de hele wereld is vrijdag de 13e een ongeluksdag. Alleen, in Spanje niet. Ik kan vandaag dus gewoon rustig over straat. Maar, wist je dat hier juist dinsdag de 13e als ongeluksdag wordt gezien? Dit is trouwens niet alleen in Spanje zoo. Ook inwoners van bijvoorbeeld Griekenland en diverse landen in Zuid-Amerika zien dinsdag de 13e en niet vrijdag de 13e als ongeluksdag. Op vrijdag de 13e hoef je je in Spanje dus geen zorgen over ongeluk te maken….. Ben je bijgelovig? Dan moet je op dinsdag de 13e in Spanje dus wel oppassen.

Ongeluksgetal 13

Waar het vandaan komt dat in Spanje dinsdag de 13e als ongeluksdag wordt gezien en niet vrijdag de 13e? Al sinds de oudheid wordt 13 als een ongeluksnummer gezien. Tijdens het laatste avondmaal waren er namelijk 13 personen aanwezig. Judas wordt als de verrader met nummer 13 beschouwd. De Kabbalah telt 13 boze geesten, net als de Noorse legendes. Een Scandinavische legende vertelt dat tijdens een maaltijd van de goden in Valhalla de geest van het kwaad, Loki, de dertiende gast was.

dinsdag of vrijdag de 13e

Ontstaan dinsdag de 13e

We weten nu dus dat 13 al eeuwenlang als ongeluksgetal wordt beschouwd. Alleen, waar komt in Spanje dan de combinatie met dinsdag vandaan? Het is niet heel duidelijk. Maar één van de uitleggen is dat op dinsdag 29 mei 1453 de stad Constantinopel viel. Voor de christelijke machten betekende de val van deze stad een diep trauma. En de dag van zijn val, dinsdag, wordt ook geassocieerd met Mars, de god van de Romeinse oorlog. Al deze zaken dragen eraan bij dat dinsdag als pechdag wordt geschouwd. En dus niet vrijdag de 13e. Hierdoor moest voor bepaalde landen bijvoorbeeld ook de titel van de film ´Friday the 13th` worden aangepast naar ´Martes 13’ (martes is dinsdag in het Spaans). Anders werd de connectie tussen de titel en het verhaal niet goed gelegd.

Ongeluksdag

In het Spaans bestaat er een oud spreekwoord voor het bijgeloof van dinsdag de 13e. “En martes 13, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes.” Letterlijk vertaalt betekent dit: “Op dinsdag de 13, trouw je niet, ga je niet aan boord, verlaat je je huis niet.” Voor veel mensen is het een ongeluksdag waarop je dus niets belangrijks moet doen. Je wilt het lot tenslotte niet tarten. Toch? Ik zal eerlijk zeggen dat ik in Barcelona vaak er niet eens bij stil sta als het dinsdag de 13e is.

Ben jij bijgelovig of doen dinsdag de 13e of vrijdag de 13e je helemaal niets?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *