slapen bij warm weer
Lifestyle tips

Goed slapen met warm weer lukt zo

Overdag lekker warme temperaturen zorgen er vaak ook voor dat het ´s nachts nog broeierig blijft. En dat het lastiger is om goed te slapen. Heb jij moeite met slapen met warm weer? Dan zijn deze tips zeker voor jou!

Niet kunnen slapen door warmte

De zomer is voor veel mensen hun favoriete seizoen. De zon schijnt volop, de dagen zijn langer en vakanties zijn een mooie tijd om te genieten met elkaar en te ontspannen. Echter, niet alles aan de zomertijd zal altijd ontspannen zijn. De warmte is voor het slapen gaan vaak niet optimaal. Slapen met warm weer kan ongemakkelijk en soms zelfs verstikkend zijn. Maar wees gerust, want het is zeker mogelijk om ook bij warm weer lekker te slapen. Zelfs als je geen airconditioning in huis hebt. Hoe? Je ontdekt het hier! Zo word je uitgerust wakker! Welke tips ga jij proberen?

1. Slapen met warm weer: fris in bed stappen

Na een warme zomerdag is het aan te raden om fris in bed te stappen. Als je namelijk al heel warm bent, zal het moeilijker zijn om lekker in je bed te liggen. 

2. Douchen voor het slapen gaan

Een simpele manier om fris te gaan slapen met warm weer is door een douche te nemen voor je je bed instapt. Heel koud water wordt trouwens afgeraden. Je lichaam zal dan juist meer warme aanmaken om het temperatuurverlies te bestrijden. 

3. Eet een lichte avondmaaltijd

Een uitgebreide, zware maaltijd zorgt ervoor dat je lichaam hard moet werken om dit te verwerken. Zo zul je meer energie verbruiken en kan je lichaamstemperatuur stijgen. Een lichte avondmaaltijd wordt daarom aangeraden. Eet een lekkere salade of een koude soep een aantal uur voordat je naar bed gaat.

4. Voorkom intensief sporten voor het slapen gaan

Sporten zorgt ervoor dat er endorfine wordt aangemaakt in je lichaam, wat ervoor zal zorgen dat je moeilijker in slaap kunt vallen. Tegelijkertijd kan sporten voor het eten juist helpen om te ontspannen en moe naar bed te gaan. Het ideale moment om te sporten is minstens 2 uur voordat je naar bed gaat. 

5. Leg je lakens in de koelkast

Ja, je leest het goed. Leg je lakens in een plastic zak in de koelkast en haal ze hier een uur voordat je naar bed gaat weer uit om op je bed te liggen. Zo geniet je van heerlijk koele lakens. Vergeet ook je kussensloop niet voor De koelte zal vaak bewaard blijven totdat je in slaap bent gevallen. Heb jij dit wel eens geprobeerd?

Wil je het gedoe voorkomen van je lakens in de koelkast leggen? Of heb je niet genoeg ruimte? Dan kun je ook een coldpack onder je kussen leggen. Door je kussen regelmatig te draaien, geniet je altijd van een koele kant. 

slapen met warm weer

6. Slaap met warm weer in luchtige kleren

Er iets niets zo vervelends als kleding die ongemakkelijk en warm aanvoelt, knelt en tegen je lijf aanplakt. Kies daarom voor luchtige slaapkleding, bijvoorkeur gemaakt van linnen of zijde. Dit zijn materialen die goed transpireren. Het is aan te raden om met luchtige kleren te slapen in plaats van naakt, want zo kan je pyama het zweet opvangen. Dit blijft anders aan je lichaam plakken, wat niet comfortabel aanvoelt.   

7. Drink geen koffie voor het naar bed gaan

Waarschijnlijk weet je wel dat het niet heel goed is om cafeïne en theïne voor het slapen gaan te drinken, aangezien deze een stimulerende werking hebben. En het daardoor moeilijker is in slaap te komen. Het is daarom aan te raden hier goed op te letten en bijvoorbeeld geen koffie en thee voor het slapen gaan te drinken. Hetzelfde geldt voor alcohol. Deze tip is niet alleen handig voor de zomer om goed te slapen met warm weer, maar het hele jaar rond! 

8. Verkoel je nek

Als je je nek afkoel, zal dit doorwerken op je hele lichaam. Je kunt bijvoorbeeld een flesje water in de vriezer leggen of een koelelement gebruiken in je nek. Dit werkt trouwens ook heel goed met je polsen en enkels.

Tips om hitte tijdens de nacht te voorkomen

Graag deel ik ook nog een aantal tips om slapen in een warme kamer te voorkomen. Als je eenmaal in slaap bent, wil je de hele nacht natuurlijk comfortabel in je bed liggen. Wat kun je doen om ´s nachts niet wakker te worden van de hitte? 

slapen in de hitte

9. Open de ramen alleen ´s nachts

Door overdag je kamer koel te houden, zal je slaapkamer ´s avonds waarschijnlijk niet te warm zijn. Het is aan te raden overdag je ramen dicht te houden met de gordijnen gesloten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om met warm weer lekker de ramen open te zetten, maar zo kan ook de warme binnendringen. ´s Nachts als het buiten ook afkoelt, kun je wel heel goed je raam openzetten. Zo zal je kamer kunnen doorluchten. 

10. Slapen met warm weer: gebruik een ventilador

Als je geen airco hebt en toch wat extra verkoeling wenst, kun je heel goed een ventilator gebruiken. Als je deze in de buurt van een open raam plaatst, zal hij de koele lucht van buiten door de kamer verspreiden. Let alleen wel op dat je geen tocht krijgt en verkouden raakt!

Ben je op zoek naar meer verkoeling met een ventilator? Dan kun je ook een bak met ijsklontjes of flessen met ijs ervoor zetten. De ventilator zorgt ervoor dat door het ijs de lucht die circuleert lekker koud zal aanvoelen!

Welke tip denk je dat voor jou het beste gaat werken? Of mogelijk combineer je diverse tips. Laat je me weten hoe het je bevalt en of je beter kunt slapen met warm weer? Als je zelf nog tips hebt, hoor ik ze natuurlijk ook graag! Je kunt ze met mij en andere lezers delen door een comment achter te laten!

Tip! Ontdek hier ook alles over siësta houden in Spanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *