siesta Spanje
Barcelona,  Reizen

Siësta Spanje? Alles wat je wilt weten

Ik hou erg van slapen. Of lekker in bed luieren. Dus dat een siësta in Spanje nog steeds heel gebruikelijk is, is aan mij wel besteed. Al hield ik eerlijk gezegd toen ik nog in Nederland woonde ook al een middagtukkie. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met de spaanse siësta? En wat merk je ervan als je een bezoek brengt aan bijvoorbeeld Barcelona?

Andere dagindeling in Spanje

De siësta in Spanje is eigenlijk bedoeld om het warmste moment van de dag te vermijden. Ook hebben Spanjaarden zo de tijd om een lekkere lange lunch te houden. Het zorgt er wel voor dat de dagindeling misschien anders is dan je gewend bent. Zo wordt er bijvoorbeeld van 09.00 – 14.00 uur gewerkt en dan weer van 16.30 – 20.00 uur. Natuurlijk verschilt dit per bedrijf. Er zijn ook steeds meer kantoren en bedrijven die gewoon 1 uur lunchpauze hebben tussen de middag. Vooral in de grote en toeristische steden zul je merken dat niet overal meer siësta wordt gehouden. En dat winkels die zich richten op toeristen gewoon open blijven.

Siësta Spanje: voor een gesloten deur

Maar ga je naar een klein(er), authentiek dorpje? Dan moet je er zeker rekening mee houden dat tussen de middag veel winkels als ook bijvoorbeeld overheidsgebouwen dicht gaan voor een siësta in Spanje. Vanaf 13.30 begin je langzaam aan te zien dat rolluiken voor de ramen dicht gaan. En dat winkels sluiten. Je moet niet raar opkijken als je tussen ongeveer 14.00 – 16.30 uur voor een dichte deur komt te staan. Als je juist aan het begin van de middag wilt gaan winkelen, is het goed om even de openingstijden van de winkels na te gaan. Zo voorkom je een teleurstelling als je net nog even iets wilde kopen voor je terugreis naar huis.

siesta Spanje

Locals everywhere

Wat doen de locals nu tijdens een siësta? Het is zeker niet zo dat iedereen ook echt gaat slapen. Maar het is wel een moment om uitgebreid te lunchen. Dit kan thuis zijn of in een restaurant. En daarna kun je bijvoorbeeld even een rondje lopen. Of gaan rusten. Dit kan thuis zijn, maar ook langs de kant van de weg, onder een boom of op een bankje in het park. Je zult als je in de siësta tijd over straat loopt, zeker overal mensen kunnen zien liggen. Wil je net als de locals ook een siësta houden? Om zo weer even op te laden? Zoek een comfortabel, afgezonderd plekje. Dit hoeft niet perse je bed te zijn. Een ligstoel bij het zwembad in de schaduw kan ook heel goed werken. En zorg dat deze niet te lang duurt. Het kan anders lastig zijn om weer wakker te worden.

En jij? Houd je thuis of op vakantie ook wel eens een siësta?

Tot slot nog een leuk Triviant weetje! In Spanje wordt siesta zonder accent op de e geschreven. Maar in andere landen zetten ze hier vaak wel een accent op. Om aan te geven dat de klemtoon op de e ligt. Dan is het dus siësta Spanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *