hal aankleden
Lifestyle tips

Hal aankleden: 13 interieurtips!

Elke keer als ik deur van onze flat opendoe, stap ik natuurlijk als eerste de hal in. Wat is het fijn als dit een ruimte is die je gelijk thuis laat voelen. En die tegelijkertijd praktisch en opgeruimd is. Wij hebben de hal redelijk op orde, maar volgens mij kan het altijd nog beter. Daarom ben ik eens op onderzoek uitgegaan wat nu de tips zijn voor een hal aankleden.

De hal is vaak niet de grootste ruimte in huis. En hij heeft vooral een functionele gedachte; je hangt er je jas op en laat je schoenen er achter. Hoe zorg je ervoor dat de eerste indruk gelijk een positieve is? Niet alleen voor jezelf, ook voor je gasten die op bezoek komen. Tijd om de hal aankleden verder te bestuderen en maar liefst 13 tips te delen.

Hal aankleden: creëer een optisch vergrotend effect

Er zijn allerlei manieren die ervoor zorgen dat de hal optisch groter lijkt dan hij daadwerkelijk is. Graag deel ik natuurlijk een aantal tips met je.

1. Kies de juiste kleur

Bij het kiezen van de kleur voor een hal aankleden zijn lichte kleuren aan te raden. Aangezien je over het algemeen niet veel natuurlijk licht in de hal hebt, hebben donkere kleuren juist een verkleinend effect. En door plinten in dezelfde kleur als de vloer te kiezen, lijkt je hal ook net wat groter. Let op dat je contrast vermijdt in de ruimte, bijvoorbeeld lichte wanden en een donkere vloer. Hierdoor zal je het optisch vergrotende effect teniet doen.

2. Horizontaal of verticaal

Als je de lengte van de hal wilt benadrukken, kun je heel goed horizontaal een baan in een kleur over de wand schilderen. En als je de hoogte wilt accentueren, kies je juist voor een verticale streep. Je kunt ook voor bijvoorbeeld een ontwerp met kapstokhaken in een verticaal patroon kiezen.

3. Open voor meer ruimte

Een open ruimte oogt over het algemeen ruimtelijker dan een afgesloten geheel. Je kunt hierbij denken aan een open structuur voor de kapstok of een leuke houten ladder die je tegen de muur plaats en als opbergruimte gebruikt. Bij een (online) meubelwinkel vind je volop inspiratie.

4. Plaats spiegels op de wanden

Spiegels helpen ook om een hal groter te laten lijken. Ze zien er niet alleen leuk uit, je kunt gelijk voordat je de deur uitstapt nog even een blik op jezelf werpen of je haar en make up bijvoorbeeld goed zitten. Wist je dat je alleen beter geen spiegels op de korte wand kunt plaatsen? Daardoor lijkt de hal namelijk juist kleiner.

5. Gebruik diverse wanden in de hal

Bij de hal aankleden hoef je je niet tot maar één muur te beperken. Door op verschillende muren accessoires te hangen, splits je de ruimte op en lijkt deze minder vol. Dit helpt om de hal groter te laten lijken.

hal aankleden

Welke accessoires kies je?

Bij het decoreren van de muren zijn er allerlei originele en unieke accessoires om uit te kiezen. Wat zijn nu tips met aanraders?

6. Hal aankleden: kies voor een unieke kapstok

Een kapstok is onmisbaar in de hal. Je kunt natuurlijk kiezen voor bijvoorbeeld losse haken of een staande kapstok. Denk eens aan een vestiaire met bijvoorbeeld een constructie met stalen buizen en haakjes om de jassen aan op te hangen en een bankje om op te zitten om de schoenen aan te trekken.

7. Plaats een pronkstuk in de hal

Je kunt zorgen dat een pronkstuk de aandacht in de hal trekt. Denk hiervoor aan bijvoorbeeld een houten bankje (wat ook functioneel is om even op te zitten) of een mooie rieten mand. Deze kun je tegelijkertijd als opbergruimte voor bijvoorbeeld sjaals gebruiken. Iets hoeft niet groot of robuust te zijn om je oog er gelijk op te laten vallen.

8. Maak een fotowand in de hal

Je kunt van één wand in de hal een hele fotocollage maken. Hang allerlei fotolijsten op met bijzondere familie of bijvoorbeeld vakantiefoto´s. Niet alleen zorg je zo voor een persoonlijke aankleding, ook leid je de aandacht af van de omvang van de hal.

9. Woontrend: geometrische vormen

Een trend die zeker geen eendagsvlieg is, is het gebruik van geometrische vormen in het interieur. Door bijvoorbeeld een spiegel met geometrische vormen te gebruiken, kies je voor een look die nog jarenlang mee kan gaan.

hal aankleden

Opbergruimte is onmisbaar in de hal

Om te voorkomen dat de hal een verzamelbak wordt waar allerlei spullen los liggen, is opbergruimte onmisbaar.

10. Kies voor een kastenwand

Als je wilt dat er geen spullen zoals jassen in het zicht hangen of liggen, kun je kiezen voor een kastenwand. Zo zorg je dat de hal er strak en opgeruimd uitziet. Om het geheel af te maken, kun je de opbergruimte combineren met een bankje voor gemak.

11. Waar laat je de schoenen in de hal?

Bij ons in huis vragen we iedereen zijn schoenen uit te trekken voordat ze de woonkamer in lopen. We hebben slippers en pantoffels klaar liggen voor wie dat wil. Opbergruimte voor schoenen is dus onmisbaar. Als je voor een laag model kiest, kun je de bovenkant gebruiken om spullen op te leggen.

12. Opbergruimte voor los slingerende spullen

Denk trouwens ook aan opbergruimte voor los slingerende spullen zoals je sleutels. Die hou je natuurlijk niet de hele tijd in je hand. En om te voorkomen dat je er elke keer naar moet zoeken voor je de deur uitloopt, kun je in de hal een sleutelkastje ophangen. Een paraplu bak is ook handig als opbergruimte, vooral op regenachtige dagen.

13. Benut alle ruimte

Vaak zijn er hoekjes in de gang waar je niet gelijk aan denkt om die te benutten. Door juist ook hier bijvoorbeeld opbergruimte te creëren, zorg je ervoor dat je de ruimte optimaal gebruikt. Heb je een trap in de hal? Bij de hal aankleden kun je hier bijvoorbeeld een trapkast plaatsen. Of hang juist de kapstokhaken tegen de onderkant van de trap. En in een nis of inham kun je mogelijk een paar kussens leggen om er een sfeervol plekje van te maken. Plaats ook eens een plakje boven een verwarming waarmee je extra opbergruimte krijgt.


Heb je trouwens geen hal in jouw woning? Dan kun je deze makkelijk zelf creëren door in een hoekje bijvoorbeeld een laag bankje of kastje te plaatsen met erboven een kapstok of enkele haken om jassen en tasjes aan op te hangen.

Wat zijn jouw tips voor een hal aankleden?

logodisclaimer

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *