Barcelona life

Nieuw paspoort in het buitenland

Afgelopen week zag ik een artikel bij RTL Nieuws voorbij komen over de kosten voor het aanvragen van een nieuw paspoort in het buitenland. Dit slaat ook op mij. Want ook al woon ik in Spanje, ik ben natuurlijk nog steeds Nederlandse en heb dus ook een Nederlands paspoort. Voorheen kon ik naar het consulaat hier in Barcelona om mijn paspoort te verlengen, maar wegens bezuinigingen is deze dienst voor het consulaat komen te vervallen. Dit betekent dat Nederlanders in Spanje nu bij de ambassade hun paspoort moeten verlengen. En laat die nu in Madrid gevestigd zijn. De ambassademedewerkers gaan wel op tour door Spanje zodat mensen die niet in de gelegenheid zijn naar Madrid te reizen dichterbij hun aanvraag kunnen doen. Echter, voor een gezonde dertiger zit er helaas niets anders op dan een tripje naar Madrid te plannen. Je kunt trouwens ook in Nederland op bepaalde plekken een nieuw paspoort aanvragen. Het nadeel (voor mij) is dat je hiervoor wel minstens een aantal werkdagen in Nederland moet blijven.

 

Trip naar Madrid voor paspoort aanvraag

Mijn paspoort verliep terwijl ik hoogzwanger was van onze kleine meid. Aangezien ik geen zin had om te vliegen (niet binnen Spanje en niet naar Nederland), ben ik met de trein op en neer naar Madrid gegaan. Ik moest vooraf een afspraak maken bij de ambassade om mijn aanvraag te kunnen doen. Op een donderdagmiddag ben ik met de trein naar Madrid gegaan om daar ´s avonds gezellig met een vriendinnetje die toevallig ook in Madrid was uit eten te gaan. Je kunt tenslotte maar het beste van een misschien ongewenste situatie maken. Vrijdagochtend had ik een afspraak bij de ambassade. Gelukkig had ik me vooraf verdiept in alle papieren die ik nodig had, zodat ik daar niet voor onverwachte verrassingen kwam te staan. Ik kon ook gelijk een formulier ondertekenen dat ik graag wilde dat mijn nieuwe paspoort naar mijn adres in Barcelona werd opgestuurd. Zo kon ik mezelf een trip besparen om mijn paspoort op te halen. Waarvoor ik een formulier moest ondertekenen? Dit was om aan te geven dat het opsturen op mijn eigen risico gebeurde en de ambassade niet verantwoordelijk is mocht het paspoort bijvoorbeeld zoekraken. Ik besloot het risico te nemen en gelukkig werd er een paar weken later keurig mijn nieuwe paspoort thuis gezorgd.

paspoort reizen

Zijn jouw kids nu Nederlanders?

Aangezien mijn kinderen in Spanje geboren zijn en een Spaanse vader hebben, hebben ze automatisch de Spaanse nationaliteit gekregen. Ze hebben ook bijvoorbeeld een Spaans identiteitsbewijs. Aangezien ik Nederlandse ben en het op dit moment in Nederland nog niet verboden is om twee nationaliteiten te hebben, kunnen mijn kids dus ook de Nederlandse nationaliteit krijgen. Alleen hebben ze die op dit moment nog niet officieel. “Waarom niet?”, denk je misschien. De reden is simpelweg organisatie. Als ik een Nederlands paspoort voor mijn twee kleintjes wil aanvragen, moet ik met hen een trip naar Madrid maken. Om een paspoort aan te vragen moet je namelijk fysiek present zijn. En aangezien daar nogal wat kosten bij komen kijken, niet alleen voor de aanvraag maar ook voor de trip en het verblijf, en het tijd kost, is het er tot nu toe nog niet van gekomen om een Nederlands paspoort voor de kids aan te vragen. Nu hoeven we gelukkig niet te haasten, want ik heb tot ze 18 jaar worden de tijd om de eerste aanvraag te doen.

Ik kan in ieder geval de komende tijd weer vooruit met mijn Nederlandse paspoort, aangezien deze nu voor 10 jaar geldig is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *