van ledikant naar peuterbed
Leven als mama

Van ledikant naar peuterbed

Je kleintje wordt groter en dus komt er een moment dat je de overgang van ledikant naar peuterbed gaat maken. Een peuterbed is een kleinere variant van een groot volwassen éénpersoonsbed. Alleen, hoe weet je nu wanneer je kind klaar is over de overstap? En hoe zorg je dat deze soepel verloopt? Lees snel verder.

Wanneer maak je de overstap?

Het verschilt natuurlijk per kind wanneer deze klaar is voor de overgang van een ledikant naar peuterbed. Over het algemeen ligt dit rond de 2,5 jaar. Al kan dit ook eerder zijn. Als je merkt dat je kleine zich opgesloten voelt in het ledikant en onrustig slaapt, kan het moment daar zijn. Ook kan het een teken zijn als je kindje zelf uit zijn ledikant kan klimmen. En mogelijk geeft hij of zij zelf aan dat hij klaar is voor een groter bed.

In ons geval hebben wij de overgang bij de oudste bij 2 jaar gemaakt. Niet alleen begon de kleine man zelf uit zijn bed te klimmen, ook was er een praktische reden. We hadden het ledikantje namelijk nodig voor zijn kleine zusje. Zij ging van de wieg naar het ledikantje.

Tips voor de overgang van ledikant naar peuterbed

Het kan voor een kleintje best spannend zijn om in een groot bed te gaan slapen. Hoe zorg je dat de overgang soepel verloopt? Graag deel ik enkele tips.

van ledikant naar peuterbed
  • Lekker zelf doen – Betrek je kind bij het uitzoeken van zijn nieuwe bed en dekbedovertrek. Laat hem of haar ook helpen bij het in elkaar zetten van het nieuwe peuterbed. Zo voelt hij of zij zich trots op zijn nieuwe grote bed.
  • Wennen – Als het mogelijk is, zet het peuterbed in dezelfde kamer als het ledikant zodat je kleine kan wennen aan het grote bed.
  • Voorbereiden – Bespreek met je kind alvast dat hij in een groot bed gaat slapen. Zo kan hij of zij zich erop voorbereiden en staat er niet ineens een nieuw bed in de slaapkamer. En voelt hij zich groot omdat het tijd is voor een peuterbed.
  • Ledikant – Bespreek met je kind wat je met het ledikant gaat doen. Zo is duidelijk dat het niet meer het bed van jouw kleine is. In ons geval ging het kleine zusje van de grote man in het ledikant slapen. En vond hij dat helemaal prima. Hij had tenslotte een fantastisch nieuw bed.
  • Bedritueel – Heb je een vast bedritueel? Houd dit dan ook, ook na de overgang van ledikant naar peuterbed. Zo weet de kleine dat er eigenlijk niets verandert.

Omgeving kidsproof maken

Als je kind van een ledikant naar peuterbed overgaat, heeft hij ineens veel meer vrijheid. Hij of zij kan namelijk ineens zelf in en uit zijn bed stappen. Of vallen. Het is dus goed om te kijken dat je een zachte ondergrond naast het bed hebt. Ook kun je een valhekje op het bed plaatsen om te voorkomen dat je kindje uit bed rolt. Let ook op dat als je kleine ‘s nachts op onderzoek uitgaat, je huis kidsproof is. Ligt er bijvoorbeeld geen speelgoed in de weg waar over gestruikeld kan worden?

Van peuterbed naar….

En na een peuterbed? Over het algemeen kun je een peuterbed gebruiken tot je kind eruit groeit. Dit zal over het algemeen rond de 7-8 jaar zijn. Daarna heb je keuze uit diverse andere bedden. Je kunt een volwassen éénpersoonsbed kopen. Maar ook denken aan bijvoorbeeld een hoogslaper.

Wanneer hebben jullie de overstap van ledikant naar peuterbed gemaakt? En hoe ging dit? Laat vooral ook jouw tips weten voor deze overgang.

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *