sant jordi
Barcelona life

Sant Jordi in Barcelona

“Er was eens, lang lang geleden, een dorpje dat in de greep werd gehouden door een hongerige draak. Toen de schapen, kippen en andere dieren niet voldoende waren om de draak zijn honger te stillen, besloten de inwoners van het dorp om de meisjes op te offeren. Elke dag werd er een naam getrokken en op een dag was de dochter van de koning aan de beurt. Oh jee, die arme prinses. Maar, net op het moment dat de draak de prinses wilde opeten, kwam er een prins aangereden op zijn paard. De moedige prins doodde de draak en iedereen uit het drop was heel blij. De mensen vroegen zich af hoe deze prins heette en het antwoord was Jordi. Op de plek waar de draad gedood werd, bloeide uit het bloed van de draak een rozenstruik. Prins Jordi plukte een roos en gaf deze aan de prinses. De koning vroeg prins Jordi om in het dorp te blijven, maar hij antwoordde dat hij verder moest om vrede en vrijheid te brengen. Sinds die dag, elke 23 april, bloeit er een rozenstruik vol met rozen op de plek waar de draak overleed. Leve Sant Jordi en leve de rozen!”

23 april is Sant Jordi!

In Nederland is dit sprookje misschien niet bekend, maar in Barcelona is het erg populair. Dat komt omdat elk jaar op 23 april Sant Jordi wordt gevierd, net zoals op 14 april bijvoorbeeld Sant Valentin wordt gehouden. En aangezien dit samenvalt met Wereld boekendag, worden er twee tradities samengevoegd. Het is hier gebruikelijk dat op deze dag tussen geliefden de man rozen aan de vrouw geeft en de vrouw een boek aan de man cadeau doet. Ook papa´s geven aan hun dochters een roos en mama´s aan hun zoon een boek.

Barcelona vol met rozen

Mocht je in april naar Barcelona willen komen, kan ik je zeker aanraden om te zorgen dat je er 23 april bent. De hele stad komt namelijk vol te staan met kraampjes met rozen en je ziet iedereen met armen vol rozen over straat lopen. Ook zie je mensen verkleed als prins, prinses en draak op straat het verhaal van Sant Jordi naspelen. Natuurlijk doen ook wij mee aan de traditie van Sant Jordi, alleen hebben we er een moderne twist aan gegeven. Ik vind het, net als de meeste vrouwen denk ik, leuk om bloemen te krijgen en dus koopt vriendlief deze dag ook voor mij en onze dochter rozen. Maar, aangezien ik ook gek ben op lezen, koopt hij ook een boek voor ons. Ik ben benieuwd wat voor cadeau ik vanavond als ik thuiskom van mijn werk krijg. Fijne Sant Jordi allemaal!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *