nieuwe vrienden maken
Barcelona life

Stappenplan voor nieuwe vrienden maken

Baan opgezegd, huur stopgezet, spullen verkocht of in de opslag gedaan, familie en vrienden gedag gezegd en op het vliegtuig gestapt. Voor een sprong in het diepe onbekende. In februari 2011 ben ik naar Barcelona verhuisd en in die periode heb ik een blog bijgehouden met mijn ervaringen. Op mijn website deel ik een selectie van artikelen die laten zien hoe ik van Barcelona mijn thuis heb gemaakt. Lees dit keer mee over mijn belevenissen voor nieuwe vrienden maken.

Denk nu niet dat ik al mijn huidige vrienden wil vervangen, maar aangezien die allemaal in Nederland zitten en ik zo´n 1500km verderop is het lastig om ´s avonds even af te spreken voor een kopje koffie. Om niet als een oude vrijster te eindigen, ben ik dus bezig om nieuwe mensen te leren kennen. Gewoon, om leuke dingen mee te doen. Graag deel ik dus mijn stappenplan met top tips om nieuwe vrienden te maken.

Tip 1: Gebruik Nederlandse contacten

Vraag aan iedereen die je kent (of het nu goede vrienden of vage kennissen zijn) of ze mensen kennen in de plaats waar je heen gaat verhuizen. Dit levert gegarandeerd telefoonnummers of emailadressen op. Ik was verbaasd dat er meerdere van mijn vrienden mensen in Barcelona kennen. En natuurlijk maak ik graag gebruik van die contacten. Ik heb er totaal geen moeite mee om een totale vreemde te vragen een kopje koffie te gaan drinken. En ik moet zeggen, het heeft me al een gezellige avond opgeleverd vol goede tips hoe dingen hier aan te passen.

Tip 2: Praatjes maken met onbekenden

Probeer met iedereen die je tegenkomt een praatje te maken. Nou ja, natuurlijk niet met ieder willekeurig persoon, maar wel bij elke geschikte gelegenheid die zich voordoet. Mensen in de rij bij een kassa met studieboeken om te vragen waar zij Spaans leren. Mensen achter een kraampje op de markt om te horen over leuke winkeltjes. Oudere mannetjes bij het kranten kraampje om de weg te vragen (en die je er gelijk zelf wel even heen willen brengen). Alles is een reden om de lokale taal te oefenen en gezellig contact te maken met mensen.

Tip 3: Nieuwe vrienden maken via Meetup.com

Een echte aanraden om mensen te leren kennen, leuke dingen te doen en nieuwe vrienden maken, is de site meetup.com. Je typt de stad in waar je bent en krijgt een hele lijst met groepen die leuke dingen organiseren. Boekenliefhebbers, muziekliefhebbers, bakgekken, cocktails drinken, deelnemen aan een pubquiz; noem het maar op of er is een groep voor waarbij je je kunt aansluiten. De eerste keer voelt misschien een beetje raar om ergens alleen heen te gaan. Maar iedereen komt (meestal) alleen en wil graag nieuwe mensen leren kennen. Voor ik het wist stond ik dus met een hele groep leuke mensen te kletsen. En cocktails te drinken.

Tip 4: Nodig jezelf uit

Als je eenmaal met mensen aan het kletsen bent, is het natuurlijk wel de kunst om er een vervolg aan te geven. Dit betekent niet dat je je nummer aan iedereen hoeft te geven, maar zonder uitdelen kom je ook nergens. Dus, vraag soms om nummers uit te wisselen om een keer wat te gaan drinken. Mijn ervaring is dat anderen er vaak zelf ook al over beginnen. In mijn geval heb ik na één avondje uit al een uitgebreidere contactenlijst in mijn telefoon dan toen ik hier aankwam.

Hopelijk helpen de tips je om je ook snel thuis te voelen in een nieuwe stad en voor nieuwe vrienden maken. Voor mij begint het in ieder geval zijn vruchten af te werpen.

– Oorspronkelijk gepubliceerd op 26 februari 2011 –

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *