kind op mond zoenen
Leven als mama

Een kind op de mond zoenen: wel of niet?

Het is een vraagstuk waar iedereen een mening over heeft. Een kind op de mond zoenen: kan het wel of niet? Vriendlief vindt het niet kunnen, hij vind het iets is wat wij als partners doen. Ik heb er niet zo’n duidelijk standpunt over. Al vind ik het niet oké als de kids familie en vrienden een zoen op de mond geven, binnen het gezin ben ik niet voor, maar ook niet tegen. Alleen, hoe geef ik dat duidelijk aan de kinderen aan? En wat vind jij van deze kwestie?

Dochterlief (2 jaar) zit in de fase dat ze jaloers wordt als ze ziet dat vriendlief en ik elkaar een zoen op de mond geven. Of een knuffel. Ze komt dan aangerend en wil ook opgetild worden om mee te doen in de knuffel. Zoonlief van 3,5 jaar zit in de lichamelijke ontdekkingsfase. Hij merkt op dat zijn lijf anders is dan dat van een meisje. En ook hij ziet dat papa en mama elkaar een zoen op de mond geven. Hij vindt dat nogal interessant en wil soms ook aan ons een zoen op de mond geven. Kan dat nu wel of niet: een kind op de mond zoenen?

Kind op de mond zoenen: seksueel?

Zoals ouders een mening hebben over een kind op de mond zoenen, hebben wetenschappers en kinder experts dat ook. Zo wordt door sommigen gezegd dat het te seksueel is om een kind op de mond te zoenen. Het zou verwarrend voor ze zijn. En doordat lippen een erogene zone zijn, zouden kids seksueel gestimuleerd worden. Deze redenering gaat voor mij echt wel te ver. Dan zou borstvoeding geven ook verwarrend zijn? Dat lijkt me toch echt niet. Anderen geven aan dat je door een zoen op de mond bacteriën en ziektes naar kinderen overbrengt. Alsof je dat niet op andere manieren overbrengt, denk ik dan. Want ik lik ook de speen van dochterlief wel eens schoon met mijn mond of geef de kids een hapje van mijn eten met mijn lepel. De meningen zijn hier dus duidelijk over verdeeld. Het is zeker een kwestie waarbij ouders elkaar kunnen veroordelen en wat voldoende gespreksstof oplevert tijdens een kopje koffie drinken met andere moeders.

kind op de mond zoenen

En, hoe gaan wij er nu mee om?

Wij laten de situatie zijn natuurlijke beloop gaan. Als zoon- of dochter aan ons een kus op de mond wil geven, ga ik dat zeker niet afwijzen. Wel geef ik aan dat ze dat alleen bij ons mogen doen, niet bij iedereen. Ik vind het namelijk wel iets intiems, dat je dus niet met iedereen deelt. En dat begrijpen ze (tot nu toe) goed. Doordat ik de kids vaak moet aansporen om anderen een kus te geven (al hoeven ze echt geen zoen te geven als ze er geen zin in hebben), geef ik daarbij gelijk aan dat ze een kus op de wang moeten geven. Zo is het voor de volwassenen duidelijk dat ik liever niet heb dat ze een zoen op de mond geven. En met bijvoorbeeld opa´s en oma´s of goede vrienden geeft het ook echt geen problemen.

En jij, hoe denk jij over een kind op de mond zoenen?

7 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *