kind op mond zoenen
Leven als mama

Een kind op de mond zoenen: wel of niet?

Het is een vraagstuk waar iedereen een mening over heeft. Een kind op de mond zoenen: kan het wel of niet? Vriendlief vindt het niet kunnen, hij vind het iets is wat wij als partners doen. Ik heb er niet zo’n duidelijk standpunt over. Al vind ik het niet oké als de kids familie en vrienden een zoen op de mond geven, binnen het gezin ben ik niet voor, maar ook niet tegen. Alleen, hoe geef ik dat duidelijk aan de kinderen aan? En wat vind jij van deze kwestie?

Dochterlief (2 jaar) zit in de fase dat ze jaloers wordt als ze ziet dat vriendlief en ik elkaar een zoen op de mond geven. Of een knuffel. Ze komt dan aangerend en wil ook opgetild worden om mee te doen in de knuffel. Zoonlief van 3,5 jaar zit in de lichamelijke ontdekkingsfase. Hij merkt op dat zijn lijf anders is dan dat van een meisje. En ook hij ziet dat papa en mama elkaar een zoen op de mond geven. Hij vindt dat nogal interessant en wil soms ook aan ons een zoen op de mond geven. Kan dat nu wel of niet: een kind op de mond zoenen?

Kind op de mond zoenen: seksueel?

Zoals ouders een mening hebben over een kind op de mond zoenen, hebben wetenschappers en kinder experts dat ook. Zo wordt door sommigen gezegd dat het te seksueel is om een kind op de mond te zoenen. Het zou verwarrend voor ze zijn. En doordat lippen een erogene zone zijn, zouden kids seksueel gestimuleerd worden. Deze redenering gaat voor mij echt wel te ver. Dan zou borstvoeding geven ook verwarrend zijn? Dat lijkt me toch echt niet. Anderen geven aan dat je door een zoen op de mond bacteriën en ziektes naar kinderen overbrengt. Alsof je dat niet op andere manieren overbrengt, denk ik dan. Want ik lik ook de speen van dochterlief wel eens schoon met mijn mond of geef de kids een hapje van mijn eten met mijn lepel. De meningen zijn hier dus duidelijk over verdeeld. Het is zeker een kwestie waarbij ouders elkaar kunnen veroordelen en wat voldoende gespreksstof oplevert tijdens een kopje koffie drinken met andere moeders.

kind op de mond zoenen

En, hoe gaan wij er nu mee om?

Wij laten de situatie zijn natuurlijke beloop gaan. Als zoon- of dochter aan ons een kus op de mond wil geven, ga ik dat zeker niet afwijzen. Wel geef ik aan dat ze dat alleen bij ons mogen doen, niet bij iedereen. Ik vind het namelijk wel iets intiems, dat je dus niet met iedereen deelt. En dat begrijpen ze (tot nu toe) goed. Doordat ik de kids vaak moet aansporen om anderen een kus te geven (al hoeven ze echt geen zoen te geven als ze er geen zin in hebben), geef ik daarbij gelijk aan dat ze een kus op de wang moeten geven. Zo is het voor de volwassenen duidelijk dat ik liever niet heb dat ze een zoen op de mond geven. En met bijvoorbeeld opa´s en oma´s of goede vrienden geeft het ook echt geen problemen.

En jij, hoe denk jij over een kind op de mond zoenen?

7 Comments

 • Emmy

  Oei, ik denk daar eigenlijk niet over na. Een kus is een kus toch? Niets raars aan ??‍♀️

  Een tut in mijn mond steken vond ik dan weer niet kunnen.

 • Robin

  Mijn dochter van 2,5 kust me altijd op de mond. Ik vind het eerder raar dat je als ouders er iets sexueels achter zou zoeken. Het is nota bene je kind en op een bepaalde leeftijd willen ze je geen eens meer een kus geven alleen als ze wat van je nodig hebben.
  Mijn dochter kwijlt mijn hele gezicht onder want dat is grappig en met de woordjes tussen door “ik vind je zo lief mama” zie ik het probleem niet van die kus op de mond. Ze mag trouwens niet iedereen op de mond kussen maar zelfs onze hond moet er soms aan geloven… Het blijven nou eenmaal kinderen hahaha

 • Kim

  Ik vind ook binnen het eigen gezin, dus eigen kinderen vind ik prima. Met opa’s en oma’s heb ik al wat meer moeite (al is dat bij ons een lastige situatie met 2 echte opa’s, 1 echte oma en 2 stiefoma’s). Maar mijn kinderen knuffelen ze liever gedag en dat vind ik helemaal goed en zeg dat dan ook tegen de kinderen.

 • Xarifa

  Ik denk juist dat het goed is, omdat je dan ook weerstand gaat bieden aan je kinderen, als ze ziek worden, dan zijn ze de volgende keer beter beschermd tegen de bacteriën van andere mensen. Maar die kunnen ze gewoon van mama en papa krijgen. Maar snap je vriend ergens ook wel

 • Milou

  Ik snap de commotie er niet zo om. Het is alleen meer de gedachte erachter, dat maakt echter verschil. Of je het uit liefde als moeder dochter het bijvoorbeeld doet, of een ander die er meer achter zoekt. Goed artikel 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *