vliegen met kinderen
Reistips,  Reizen

Vliegen met kinderen: tips! 

Ga je deze vakantie buiten Nederland op vakantie en moet je vliegen met kinderen? Dan is het aan te raden om goed voorbereid op reis te gaan. Zo voorkom je hopelijk dat het een vervelende ervaring wordt. Ga je vliegen met kinderen en wil je voorkomen dat andere passagiers je kwaad aankijken tijdens of na de vlucht? Ontdek hier tips voor de voorbereiding, op het vliegveld en tijdens de vlucht!

Huilende kinderen in het vliegtuig

Ik denk dat een groot deel van ons wel eens in een vliegtuig heeft gezeten waar ook ouders in zaten die gingen vliegen met kinderen. En dan hoor je mogelijk wat huilen of zelfs krijsen. Ook kun je wel eens een trap in je rugleuning krijgen als ze achter je zitten. Hoe vind jij dat? Ik merk zelf dat ik het voor mijn begrip belangrijk vind hoe de ouders omgaan met hun kinderen. Negeren ze de kids compleet en doen ze niets om ze te stoppen? Of proberen ze hun kind te troosten of op een andere manier te kalmeren? Hoe reageer je zelf als jouw kindje in het vliegtuig moeten huilen of zich vervelend gedraagt? Natuurlijk kun je nooit voorkomen dat een kindje gaat huilen als hij die behoefte heeft. Maar met de juiste voorbereiding kun je de kans op een huilbui wel verkleinen. 

Vliegen met kinderen: wat zijn de regels

Als je gaat vliegen met kinderen is het trouwens goed om te beseffen dat kinderen tot 2 jaar in principe geen eigen stoel hebben. Dat betekent dat ze bij jou op schoot moeten zitten. Je krijgt dan een verlengstuk voor de stoelriem zodat je ook je kleintje vast kunt zetten. Eén volwassenen (vanaf 18 jaar) mag met maximaal 2 baby’s / peuters reizen. Je zult er dan één op schoot hebben en voor de ander boek je een eigen stoel. Voor kids vanaf 2 jaar is het verplicht een eigen stoel te boeken. Natuurlijk ben je er vrij in om voor je peuter een stoel te boeken. Ook als die (net) nog geen twee jaar is.

De start: vliegtickets

Als je gaat vliegen met kinderen, start je natuurlijk met het zoeken van vliegtickets. En daar kun je al keuzes maken die je helpen met een voorspoedige vlucht. Graag deel ik een aantal tips voor het boeken van een vliegticket als je gaat vliegen met kinderen. 

 1. Kijk bij het boeken van een vliegticket goed naar de tijden van de vlucht. En probeer hierbij rekening te houden met het ritme van je kind. Je wilt waarschijnlijk niet midden in de nacht moeten opstaan om naar het vliegveld te reizen om één van de eerste vluchten te pakken. Als je je kindje eerder moet wakker maken, zal hij dit denk ik niet echt waarderen, wat een humeurig kind tot gevolg kan hebben. 
 2. Kies voor een ticket of de optie om vast de stoel in het vliegtuig uit te zoeken. Zo weet je waar je terecht kom. En als je met bijvoorbeeld twee volwassenen en twee kinderen vliegt, kun je zo reserveren dat jullie bij elkaar zitten. Je kunt dan bijvoorbeeld jullie verspreiden met het gangpad in het midden. 
vliegen met kinderen

Voordat je gaat vliegen met kinderen

Als je op vakantie gaat met kinderen, begint de reis al voordat je in het vliegtuig stapt. Hoe kun je je kids zo goed mogelijk voorbereiden op de reis?

 1. Betrek je kind bij de voorbereidingen voor de reis. Leg uit waar jullie heen gaan door bijvoorbeeld een video van de vakantiebestemming te tonen. Of wijs op een landkaart aan hoe ver jullie wel niet moeten reizen. 
 2. Vertel ook hoe het in een vliegtuig eraan toe gaat. Dat ze langere tijd op hun stoel moeten zitten, niet door het gangpad kunnen rennen en bijvoorbeeld niet tegen de stoel voor hen moeten trappen. 
 3. Laat je kind zelf een rugzakje of klein koffertje inpakken met spullen voor het vliegtuig. Neem bijvoorbeeld tekenspulletjes mee, autootjes, een pop of een boekje. En vergeet natuurlijk niet een knuffel in te pakken. Die kan je kleintje vasthouden als hij het vliegen een beetje spannend vindt. 
 4. Zorg dat je iets te eten voor de kinderen bij je hebt. Ook als er in het vliegtuig wel een maaltijd wordt aangeboden. Wij kregen een lunch met een broodje met ei-kaas salade tijdens een vlucht. Dit viel helaas niet echt in de smaak bij de kids. De meegebrachte krentenbol en broodjes ham werden wel zo verorberd. Ook als je op het vliegveld moet wachten, ben je zo voorbereid op “Mama, ik heb honger!!!!!” Let alleen op met het geven van chocolade en suikergoed. Hier kunnen kids erg druk van worden. En dat wil je natuurlijk voorkomen voordat je het vliegtuig instapt of tijdens de vlucht! 
 5. De temperatuur in het vliegtuig kan je vaak moeilijk voorspellen. En om te voorkomen dat je kleintje het koud heeft onderweg, kun je bijvoorbeeld een dunne doek inpakken. Die kun je lekker over je kind leggen in het vliegtuig. Vergeet ook niet een extra set kleren voor je kindje mee te nemen. Een ongelukje zit tenslotte in een klein hoekje. En het is natuurlijk niet comfortabel om een vlucht met een nat t-shirt te zitten omdat daar drinken over gevallen is. 

Ontdek hier tips voor koffer inpakken voor Barcelona!

tips vliegen met kinderen

Op het vliegveld

Eenmaal op het vliegveld aangekomen zit je nog niet zomaar in het vliegtuig. Je moet langs de douane en waarschijnlijk even wachten op de vlucht. Door goed voorbereid op het vliegveld aan te komen als je gaat vliegen met kinderen, kun je meehelpen om alles zo spoedig mogelijk te laten verlopen. 

 1. Zorg dat je voorbereid bent op de bagage en douane check. Doe bijvoorbeeld geen moeilijke schoenen aan, mocht je ze uit moeten doen. En zorg dat je niets in je handbagage hebt wat niet mee mag het vliegtuig in. 
 2. Heb je een laptop of tablet bij je? Zorg dan dat je die makkelijk uit je tas kunt halen om indien nodig apart in de bak te doen voor de scann. 
 3. Zorg dat er nog wat tijd is voor je kids voordat jullie het vliegtuig in moeten om even lekker te rennen. Op sommige vliegvelden vind je zelfs speeltoestellen zodat kinderen kunnen klimmen en klauteren voordat ze stil moeten zitten in de vliegtuigstoel. 
vliegen met kind

Tijdens de vlucht met kinderen

En ja, dan is het moment daar dat je het vliegtuig ingaat, en de vlucht gaat beginnen. Het opstijgen en landen zijn vaak de spannendste momenten voor je kindje. Naast het vaak harde lawaai, heeft je kleintje mogelijk ook last van extra druk op zijn oren. Wat kun je hier tegen doen? 

 1. Als je kindje nog een speentje gebruikt, kun je hem die geven om op te zuigen. Dit kan helpen om oorpijn te voorkomen. 
 2. Je kunt je kindje ook iets anders geven om op te zuigen, bijvoorbeeld een flesje met drinken, borstvoeding of een snoepje. Ook dit helpt tegen oorpijn. En biedt natuurlijk afleiding. 
 3. Je kleintje vindt het waarschijnlijk leuk om bij het raam te zitten zodat hij naar buiten kan kijken. 
 4. Nu is het ook het moment om met de spullen uit zijn eigen ingepakte rugtas of koffertje te spelen. Wil je je kindje verrassen? Dan kun je een klein cadeautje meenemen om tijdens de vlucht te geven. 
 5. Je kunt ook een tablet met koptelefoon meenemen zodat je kindje onderweg rustig een (teken)film kan kijken. Als je met meer dan één kind vliegt, kun je via een koppelstuk handig twee koptelefoons aan een tablet of laptop koppelen. Zo kunnen ze samen filmpjes kijken. 
 6. En die snacks die je thuis had voorbereid voor onderweg? Die komen in het vliegtuig waarschijnlijk goed van pas om je kindje rustig te houden. Neem bijvoorbeeld snacktomaatjes, worteltjes om op te knabbelen, appels of crackers mee. 
 7. Je kleintje kan niet zomaar door het gangpad gaan rennen. Maar je kunt wel even samen een loopje naar de toilet maken om zo de benen te strekken.

Persoonlijke tip: Trek je niets aan van anderen

Ik denk dat het verder belangrijk is dat je je niets aantrekt van wat anderen van je denken. Of het tenminste probeert. Mensen hebben altijd een mening over van alles. En je zult waarschijnlijk toch wel een zucht om je heen horen, wat je ook doet. Daarnaast helpt het je kind waarschijnlijk ook niet ontspannen als jij in de stress schiet. Als jij rustig blijft, zal je kleintje dit ook voelen. En ja, kinderen zijn kinderen. En die huilen nou eenmaal wel eens…..

Fijne vlucht alvast!

Ps. Zie je het vliegen met kinderen echt niet zitten? Dan kun je natuurlijk ook altijd met de auto op reis gaan. Ontdek dan hier allerlei lange autorit tips voor reizen met kinderen! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *