buitenlands rijbewijs verlengen
Barcelona life

Buitenlands rijbewijs verlengen

Sinds ik 18 jaar ben, mag ik mijzelf de trotse bezitter van een rijbewijs noemen. Met dank aan mijn lieve pap en mam die mijn lessen betaald hebben, in ruil voor niet roken. Al heb ik eerder een keer opgebiecht echt wel eens een sigaretje gerookt te hebben, maar dat terzijde. Voor ik 19 jaar werd, heb ik mijn rij-examen succesvol afgerond. Nu moet dat rijbewijs natuurlijk wel af en toe verlengd worden. Alleen hoe gaat dat als je in het buitenland woont? En heb ik nu een Nederlands of buitenlands rijbewijs? Lees verder en je ontdekt het allemaal.

Als je in Nederland je rijbewijs moet verlengen, en je hebt verder geen ´Verklaring van Geschiktheid´ nodig, is dit vrij makkelijk geregeld. Met je huidige rijbewijs, een legitimatiebewijs en een pasfoto op zak kun je je bij het gemeentehuis melden. Wist je dat in een aantal gemeenten je zelfs onder bepaalde voorwaarden je rijbewijs online kunt verlengen? Dat is nog eens meegaan met de technologie van deze tijd. Werkt dat ook zo als je in het buitenland woont?

Nederlands rijbewijs verlengen

Als je niet meer ingeschreven staat in Nederland en in het buitenland woont, kun je in Nederland je rijbewijs niet meer verlengen. Je moet dan een rijbewijs aanvragen in het land waar je woont. Ik heb een aantal jaar terug mijn Nederlandse rijbewijs al omgewisseld voor een Spaans rijbewijs. In Spanje moet je alleen bij elke verlenging van je rijbewijs een medische keuring ondergaan. Ongeacht je leeftijd en het type rijbewijs dat je hebt. Ik hoefde dit bij het omwisselen echter niet te doen, aangezien de looptijd van mijn Nederlandse rijbewijs werd overgenomen. Maar ja, die looptijd was nu voorbij. En dus moest mijn Spaanse buitenlands rijbewijs verlengd worden.

rijbewijs verlengen

Buitenlands rijbewijs verlengen

Om mijn Spaanse rijbewijs te verlengen, kwam ik dus niet onder de medische keuring uit. Hiervoor kun je bijvoorbeeld naar een medisch centrum gaan dat bevoegd is om deze keuring uit te voeren. Deze week stond ik dus op de stoep bij een centrum bij mij in de buurt. Ik wist niet echt wat ik hiervan moest verwachten, aangezien het mijn eerste medische keuring was. Na een korte oogtest, net alsof je bij de opticien zit, een gehoortest en een vragenlijst van de zuster over mijn lichamelijke gesteldheid, mocht ik verder naar het volgende deel van de test. Een proef waarbij een bewegende stip onzichtbaar werd en ik op de knop moest drukken als ik dacht dat ´ie aan het eind van de lijn was. De eerste poging was helaas niet helemaal geslaagd, dus moest het opnieuw. Ook de volgende proef, die wel iets weghad van een videospel spelen, ging de eerste keer iets wat haperig. Mijn gebrek aan op de Playstation spelen werd hier goed duidelijk. Ik moest twee handvaten tussen verschillende lijnen bewegen, waarbij beide handen verschillende bewegingen moesten maken. Dat bleek nog lastiger dan gedacht. Gelukkig werd de tweede poging wel goedgekeurd. En daarmee was ik geslaagd voor de medische keuring om mijn buitenlands rijbewijs te verlengen.

En nu? Nu is het wachten tot mijn nieuwe Spaanse buitenlands rijbewijs wordt thuisgezonden. Aangezien mijn oude rijbewijs ondertussen verlopen is, heb ik een papier meegekregen waarmee ik, alleen in Spanje, mag autorijden. Totdat ik dus mijn rijbewijs ontvang. Ik wacht met smart……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *