stoptober
Lifestyle tips

Rook jij? Doe mee met Stoptober

Oktober is in Nederland een maand waarin verschillende maatschappelijke onderwerpen centraal staan. Eén daarvan is stoppen met roken. Onder de naam ´Stoptober´ worden rokers opgeroepen om te stoppen met roken. Ik ben zeker een voorstander van dit initiatief. Al zal ik eerlijk bekennen dat ook ik heus wel eens een sigaretje (of twee) gerookt heb. Wie niet? Gelukkig ben ik nooit sterk verslaafd geraakt. Ook vriendlief was al gestopt met ruim een pakje per dag roken toen hij mij leerde kennen. Zijn tip om te stoppen en nog veel meer, deel ik hier graag met je. Zo kom je onder andere meer te weten over hoe de E-sigaret je kan helpen om het roken te verminderen. Om uiteindelijk natuurlijk helemaal te stoppen!

E-sigaret gezonder dan een gewone sigaret?

De E-sigaret is de laatste jaren ontstaan als alternatief voor de gewone sigaret. In Barcelona vind je tegenwoordig vele winkels waar ze e-sigaretten verkopen. Ze schieten als paddestoelen uit de grond. Ook op straat is het gebruikelijk om mensen met een elektronische sigaret te zien. Als ik wel eens achter iemand loop en de rook inadem verbaas ik me erover wat een frisse of soms fruitige geur dit afgeeft. Heel anders dan een gewone tabakssigaret. In Nederland kun je de E-sigaret heel goed online kopen bij gespecialiseerde websites. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat de E-sigaret minder ongezond is dan tabakssigaretten. Hierdoor kan het bijvoorbeeld een hulpmiddel zijn bij het stoppen met roken. Hoewel er mensen zijn die van de een op de andere dag stoppen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om het roken langzaam af te bouwen.

stoppen met roken

Tips om te stoppen met roken

Ben je een roker en wil je graag stoppen? Probeer dan eens mee te doen met de 28 dagen niet roken in oktober. Volgens Stoptober blijkt namelijk uit onderzoek dat je de positieve effecten van niet roken met ongeveer 28 dagen zelf kunt ervaren. Wist je dat de kans om blijvend te stoppen met roken 5x groter is als je de eerste 28 dagen volhoudt dan wanneer dit niet lukt? Dat lijkt me dus voldoende reden om het eens te proberen. Hierbij alvast wat tips om te stoppen met roken. Volgens vriendlief helpt het om de eerste week na het werk thuis, in een rookvrije omgeving, drankjes te drinken. Of zoals hij het zegt, dronken te worden. Op het werk heb je afleiding, maar ´s avonds thuis is niet roken misschien lastiger. Dit heeft misschien voor hem geholpen, maar wie het op een gezondere manier wil proberen, kan de volgende tips gebruiken.

 • Zorg dat mensen in je omgeving weten dat je aan het stoppen bent met roken, zodat ze je kunnen steunen op moeilijke momenten. Mogelijk willen ze, als ze roken, zelf ook meedoen aan het initiatief.
 • Kies jouw manier om te stoppen. Ga je het roken langzaam afbouwen met behulp van bijvoorbeeld een E-sigaret of nicotinepleisters? Of ga je voor radicaal en stop je gelijk met alles? Zorg er dan voor dat je de avond voordat je gaat stoppen al je sigaretten weggooit. En stoppen betekent stoppen. Neem dus niet af en toe een trekje.
 • Zoek een alternatief voor de rookmomenten waarop je het moeilijk hebt. Ga bijvoorbeeld sporten. En als je extra trek hebt, kies dan voor een gezonde snack zoals snoeptomaatjes of een appel.

Ga jij proberen om te minderen of te stoppen met roken? Alvast veel succes gewenst!

disclaimer

11 Comments

 • MC Kleuver

  Ik heb nog nooit gerookt. Dus ik behoor waarschijnlijk tot de uitzonderingen. Scheelt wel dat ik niet hoef te stoppen. Leuk dat je vriend zo meedenkt met blogs!

 • Nadia

  Stoptober… heb het jaren geprobeerd, maar zonder resultaat. Toen ik zwanger was, was ineens de knop om en nu al een hele tijd gestopt!

 • Juliette - Strongbody.nl

  Goed dat er een maand hier aandacht aan wordt besteed. Er zijn veel mensen die roken en die graag zouden willen stoppen maar het blijft een persoonlijk ding. De één kan inderdaad cold Turkey gaan terwijl de ander na de zoveelste poging nog steeds niet kan stoppen. Ik rook heel af en toe een sigaretje, maar kan er gerust zonder.

 • Jouvence

  Ik heb gelukkig nooit gerookt, ik heb onlangs 5 manieren om te stoppen met roken op mijn blog gezet. Mijn partner rookt helaas wel, maar die is het nu aan het afbouwen en wil er dan uiteindelijk mee stoppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *