Barcelona life

Zomervakantie in Spanje

Interessant feitje van de dag. Wist je al dat de zomervakantie in Spanje (bijna) het dubbele is in vergelijking met Nederland? Ik hoor ouders in Nederland wel eens ´klagen´ dat de vakantie zo lang is en dat ze niet weten wat ze met hun kids moeten doen. Nou, hier in Barcelona moeten wij dus nog een langere periode overbruggen voor de scholen weer beginnen. Hoe wij en andere ouders daar invulling aan geven? Daar kom je nu alles over te weten.

 

De zomervakantie in Spanje start normaal gesproken de derde week van juni en duurt tot en met de tweede week van september. Wij hebben bijvoorbeeld het weekend van 15 juni het eindejaarsfeest op school van onze oudste gehad. En zijn nieuwe school begint pas weer op 17 september. De vakantieperiode is niet verspreid zoals in Nederland, iedereen krijgt tegelijkertijd vakantie. Wat doe je zo lang met de kinderen thuis als je zelf moet werken hoor ik je vragen. Zoals met veel zaken hier in Spanje wordt er vaak gerekend op familie. Opa´s en oma´s die kunnen oppassen bijvoorbeeld. En er zijn allerlei (dag)programma´s die vaak vanuit de oudervereniging van de school of lokale sportverenigingen georganiseerd worden. Als de kids wat ouder zijn gaan ze ook vaak een paar weken op kamp. Alleen de maand augustus wordt er niets tot heel weinig georganiseerd en zijn de kids thuis. Doordat de meeste gezinnen deze maand dus op vakantie gaan, voelt de stad in augustus vaak uitgestorven.

 

zomervakantie

Zomervakantie in Spanje = genieten

Onze situatie is dit jaar nog iets anders dan de komende jaren, omdat het kinderdagverblijf van de oudste de hele maand juli nog open was. Wij hoeven nu dus alleen de maand augustus en de eerste twee weken van september te overbruggen. Volgend jaar echter moeten we wel vanaf half juni al iets regelen, omdat zoonlief in september op de basisschool begint. En die gaat dus gewoon echt bijna 3 maanden dicht. Hoe wij dit jaar de vakantieperiode hebben georganiseerd? Vriendlief en ik nemen zelf vakantie in augustus, zodat we met de kids naar de camping kunnen. Zoals je in eerdere posts hebt kunnen lezen, trekken wij er wanneer we kunnen met de caravan op uit. En we hebben het geluk dat we met een kort autoritje al lekker aan de kust van het mooie weer kunnen genieten. Voor ons is de zomervakantie in Spanje dus vooral genieten van heerlijk in het zwembad hangen met de kids. Of zandkastelen maken op het strand.

 

Oma´s schieten te hulp

Daarnaast kunnen we gelukkig rekenen op zowel de Spaanse als Nederlandse oma´s (en opa´s) voor de weken dat wij gewoon moeten werken. Ik heb ook vrienden die die luxe niet hebben en dus een dure nanny moeten inhuren. Of die niet tegelijkertijd vakantie opnemen, zodat ze een langere periode waarin de kinderen thuis zijn kunnen overbruggen. Wij beseffen heel goed dat we geluk hebben hoe wij het kunnen regelen. Volgend jaar zal de oudste waarschijnlijk een paar weken een dagprogramma gaan volgen vol activiteiten als er geen school is. En blijft het kinderdagverblijf van de jongste ook langer open, zodat we hopelijk alleen in augustus een paar weken hulp van opa´s en oma´s nodig hebben. Maar dat is gelukkig iets om ons nu nog niet druk om te maken. Voor dit jaar is alles geregeld!

 

En, hoe hebben jullie de zomervakantie voor de kids geregeld als je moet werken?

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *