welke barbecue kopen
Lifestyle tips

Welke barbecue kopen: tips!

Je kunt ons gezin zeker barbecue liefhebbers noemen. Nu is het in ons blok in Barcelona waar we wonen verboden om te barbecuen, maar zodra we op de camping zijn, gaat de bbq aan. En ook op familiebezoek in Nederland wordt er eigenlijk altijd wel een keer gebarbecued, mijn broertje is een nog grotere liefhebber. Toen wij vorig jaar een nieuwe bbq gingen kopen, kwam wel de vraag “welke barbecue kopen?”. Het aanbod is namelijk ontzettend groot. Heb jij dezelfde vraag? Lees dan vooral verder en ontdek tips om bij het uitzoeken rekening mee te houden! 

Barbecue kopen: welk model?

Als je naar de winkel gaat om een barbecue te kopen, kan je overweldigd raken door het uitgebreide assortiment. Zonder voorbereiding zul je vaak of voor het goedkoopste model gaan, óf juist voor het meest uitgebreide. Echter, is dat ook wat past bij jouw barbeque gebruik? Probeer dus vooraf alvast een aantal wensen op een rij te zetten waar je nieuwe barbecue aan moet voldoen. Zo weet je in de winkel beter waar je naar op zoek moet gaan.

Welke barbecue kopen tips!

Graag deel ik een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen om het juiste model bbq te kiezen.

1. Op welke manier wil je barbecueën? 

Barbecues kunnen op verschillende manieren werken: met houtskool of briketten, op gas of zelfs elektrisch. Wij hebben een barbeque op houtskool gekozen, maar misschien past bij jouw situatie één op gas juist beter. Waar kies je voor? 

Om je te helpen bij je keuze, deel ik graag iets meer over de verschillen tussen deze manieren van barbecueën. 

  • Bij een houtskoolbarbecue maak je het vuur door gebruik van houtskool of briketten.
    Het kan daardoor iets langer duren voordat je de juiste temperatuur hebt om te kunnen barbecueën. Echter, als je eenmaal begint, geniet je van vlees met een authentieke smaak. Ook kun je vlees, vis of groenten zowel boven het vuur als erin of ernaast leggen. Houd er wel rekening mee dat je wat langer bezig zult zijn met schoonmaken met de resten van het houtskool.
  • Bij een gasbarbecue gebruik je dus gas.
    Dit zorgt ervoor dat je snel de juiste temperatuur bereikt hebt, die je ook makkelijk kunt aanpassen. Hij is makkelijk schoon te maken en je hebt geen grote rookpluimen vanaf de bbq, wat bij koken op houtskool wel kan voorkomen. Echter, je zult naast je bbq een gasfles nodig hebben, deze kan veel ruimte innemen. Ook is dit type bbq vaak flink duurder in aanschaf dan een houtskool model.
  • Bij een elektrische barbecue is er een grillelement dat je verwarmt.
    Hier kun je groenten, vlees en vis op bereiden. Ook bij dit soort barbeques kun je vaak de temperatuur zelf instellen. Houd er rekening mee dat je altijd een stopcontact in de buurt nodig hebt om je bbq te kunnen gebruiken. Ook zijn dit type bbq vaak klein en dus niet geschikt als je voor meerdere mensen een maaltijd wilt bereiden.

2. Welke barbecue kopen: omvang van het rooster

Barbeques komen in allerlei groottes. Om te zorgen dat je het juiste formaat kiest, is het goed om vooraf na te gaan voor hoeveel personen je gemiddeld vlees, vis en groenten wilt bereiden. Ben je alleen of met z’n tweeën? Dan is een barbecue met een klein rooster vaak voldoende. Ga je echter met je gezin of met vrienden barbecueën? Dan zul je voor een model met een groter rooster kiezen. Zo voorkom je dat mensen lang op hun eten moeten wachten, omdat het in diverse rondes op de barbecue wordt gelegd. Ook als je met een kleiner gezelschap bent, kan een groot grilloppervlakte handig zijn, bijvoorbeeld als je meerdere dingen tegelijkertijd wilt bereiden. Wij hebben voor een model met een grote grill gekozen, zodat we ook gelijk aardappeltjes, mais en paprika op de barbecue kunnen leggen.

Wil je echt voor groot gaan? Dan kun je ook eens naar een buitenkeuken kijken. Daarmee geniet je van luxe en gemak.

welke barbecue kopen tips

3. Wel of geen deksel

Een andere vraag die je jezelf vooraf kunt stellen bij welke barbecue kopen is of je een deksel nodig hebt. Bij een bbq met een deksel zal de temperatuur constanter blijven. Hierdoor zal je vlees of vis veel gelijkmatiger garen. Helemaal als je van plan bent grote stukken te gaan bakken, is een deksel eigenlijk onmisbaar. Een voordeel van een deksel is dat deze normaal gesproken een ingebouwde thermometer heeft. Zo kun je de temperatuur goed in de gaten houden.

4. Hoe hoog moet je barbecue zijn? 

Barbeques komen in diverse modellen en hoogtes. Welke barbecue kopen hangt af van waar je gaat barbecueën. Er zijn modellen die zich laag bij de grond bevinden. Dat is handig als je bijvoorbeeld in het park wilt barbecueën. Als je echter een uitgebreide bbq wilt houden, is het waarschijnlijk niet heel gemakkelijk om de hele avond te moeten bukken om de gerechten te bereiden. Dan is een hoger model op poten aan te raden. Deze barbecues zijn gezien de omvang alleen minder makkelijk verplaatsbaar.

5. Welke barbecue kopen: materiaal

Bij een nieuwe barbecue kopen is het verder verstandig naar het materiaal ervan te kijken. Een gewone barbecue is gemaakt van metaal of roestvrij staal. Ben je op zoek naar een barbecue die een veel hogere temperatuur heeft en waarbij de temperatuur stabiel blijft? Dan kun je kiezen voor keramisch. Barbecues gemaakt van keramiek worden kamado genoemd. Een Kamado met een gietijzeren skillet zorgt ervoor dat je naast gewoon bakken ook kunt roken en je hebt de mogelijkheid voor slowcooking. Dit type barbeque is alleen wel veel zwaarder dan een normale barbeque. En duurder in aanschaf. Je krijgt daarvoor in ruil eindeloze mogelijkheden om gerechten te bereiden. 


Is het gelukt om voor jezelf op te schrijven aan welke punten jouw barbeque moet voldoen? Als je wilt weten welke barbecue het beste bij jou past, kun je natuurlijk ook altijd aan een barbecue expert in de (online) winkel advies vragen. Veel barbeque plezier alvast!

logodisclaimer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *