tips tegen hitte
Barcelona life

Tips tegen warmte bij zomerse temperaturen

Niet alleen in Spanje genieten we van heerlijk zomerweer, ook in Nederland is de temperatuur hoger dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Vandaag, donderdag 26 juli 2018, is er zelfs officieel sprake van een hittegolf in Nederland. En de code oranje is afgegeven door het KNMI wegens extreme hitte in het hele land.

Tips tegen warmte

Fijn van die tropische temperaturen in Nederland. Alleen, een groot verschil met bijvoorbeeld Spanje is dat de infrastructuur vaak niet op hoge(re) temperaturen is ingesteld. Kijk alleen maar naar het fenomeen dat in de zomer strooiwagens worden ingezet in Nederland. Niet om zout te strooien tegen de gladheid, maar om te zorgen dat het asfalt niet smelt. Ook ontbreekt in veel woningen en kantoorpanden airco om voor een aangename temperatuur te zorgen. Als je op zoek bent naar tips tegen warmte bij deze extreem zomerse temperaturen, moet je zeker verder lezen. Als ´ervaringsdeskundige´ deel ik graag tips die mij in Barcelona helpen om ook in de zomer een normaal dagelijks leven te hebben.

Drink veel water

Dit klinkt als een open deur, maar veel water drinken is extra belangrijk doordat je meer zweet en vocht verliest. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ik snel hoofdpijn krijg als ik op warme dagen niet voldoende water drink. Zelf geef ik de voorkeur aan water op kamertemperatuur tegenover ijskoud water. Ik weet niet of het echt zo werkt, maar ik heb het idee dat op deze manier mijn lichaam niet een soort shock krijgt door het grote temperatuurverschil. Ben je gewoon water na een tijdje zat? Denk er eens aan om blaadjes verse munt, schijfjes citroen of stukjes aardbei in een kan met water te mengen voor een verfrissende smaak.

tips tegen hitte

Loop altijd aan de schaduwkant

Als je op straat loopt, kies dan altijd voor de schaduwkant als de zon schijnt. Ook al moet je misschien twee keer extra oversteken, volgens mij is dat zeker de moeite waard om bewegen in de volle zon te voorkomen.

Accepteer dat alles langzamer gaat

Dit is misschien wel het lastigst om te doen. Want hoe vaak hebben we allemaal haast en moet alles vlug, vlug, vlug. Met hoge zomerse temperaturen is dit gewoon niet vol te houden. Alles een tandje langzamer doen, zorgt ervoor dat je niet gestresst en oververhit raakt. Zorg dat je op tijd weggaat als je een afspraak hebt of op je werk moet zijn, zodat je voorkomt dat je de dag al bezweet begint. Ik ga bijvoorbeeld ´s morgens iets eerder van huis weg om naar mijn werk te gaan en de kleine naar school te brengen. Zo kunnen we rustig lopen wat wel zo fijn is in de warmte.

Douche twee keer per dag

Het klinkt als een luxe, maar het zorgt dat je echt even opfrist als je zowel ´s morgens als ´s avonds onder een (niet te warme) douche stapt. Na een bezwete dag is het heerlijk om fris je bed in te duiken. Dit helpt hopelijk om beter te slapen. En ´s morgen begin je de dag goed door ook even snel onder de douche te springen en het eventuele plakkerige gevoel van de nacht van je af te spoelen. Gun jezelf deze luxe tijdens de warme dagen om fris te blijven.

Eet veel fruit en een ijsje op zijn tijd

Misschien heb je niet veel trek met de warmte, maar je lichaam heeft natuurlijk wel gewoon energie nodig. Een verse fruitsalade is zo gemaakt en geeft je een verfrissend gevoel. Ook een ijsje op zijn tijd mag best als de temperaturen zo hoog zijn!

Hopelijk helpen mijn tips tegen warmte je de zomerse dagen door. Want als je de voorspellingen mag geloven, blijft het in Nederland ook de komende dagen nog heerlijk zomers weer. Heb jij nog een goede tip om de hitte dragelijker te maken? Laat het vooral weten!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *